ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η αλήθεια πίσω από το φρικιαστικό «Momo Challenge» είναι ακόμη πιο ενοχλητική (pics)

Τι απεικονίζει η μορφή του

Το Momo Challenge ήταν μία από τις επικίνδυνες "προκλήσεις" που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο, η οποία τράβηξε την προσοχή του κοινού τον Ιούλιο του 2018, όταν το παρατήρησε ο YouTuber , ReignBot. Κατά την εν λόγω "πρόκληση" που στόχευε σε εφήβους, ένα φρικιαστικό πρόσωπο με διογκωμένα χαρακτηριστικά εμφανιζόταν σε χρήστες του διαδικτύου στέλνοντάς του μηνύματα και στη συνέχεια προκαλώντας τους να εκτελέσουν μια σειρά από εντολές εν μέσω απειλών και να κάνουν κακό στον εαυτό τους ή να αυτοκτονήσουν. Τα μηνύματα συνοδεύονταν από τρομακτικές και ενοχλητικές εικόνες.

Το 2008 είχε επικρατήσει πανικός και το Momo Challenge σκόρπισε τον τρόπο σε γονείς, παιδιά και χρήστες του διαδικτύου, ενώ διαδόθηκε σε διάφορες χώρες. Τα ΜΜΕ ξεκίνησαν αναπαράγουν την είδηση και εντείνουν το κλίμα φόβου με προειδοποιήσεις για την απειλή του Momo Challenge, καθώς έρχονταν στο φως ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες. Επιπλέον, σε διάφορα μέρη του κόσμου, αρκετές αυτοκτονίες εφήβων ξεκίνησαν να συνδέονται με το "σκοτεινό παιχνίδι" μέσα από ρεπορτάζ και από δηλώσεις των αρχών, πως υπήρξαν αναφορές για ηλεκτρονική παρενόχληση σχετική με το Momo Challenge.

Οι αναφορές σχετικά με την "πρόκληση" αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 μετά την δημοσίευση μιας δημόσιας προειδοποίησης από την Αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας στο Facebook.

Η αλήθεια πίσω από το Momo Challenge

Σχολιάζοντας τις πολυάριθμες φήμες αυτοκτονίας που σχετίζονται με το Momo Challenge, οι εμπειρογνώμονες ασφάλειας του διαδικτύου και οι άνθρωποι που μελετούν τους σύγχρονους μύθους, δήλωσαν ότι το φαινόμενο είναι πιθανόν μια περίπτωση ηθικού πανικού: μια φάρσα που τροφοδοτείται από μη επαληθευμένες εκθέσεις καταστροφολογίας των ΜΜΕ. Η πρόκληση χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να διαδοθεί και για να σπείρει τον πανικό, διαιωνίζοντας την υποτιθέμενη επικινδυνότητά του και αυξάνοντας, φυσικά, τη δημοφιλία του.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών έχουν ωθήσει χιλιάδες χρήστες να μοιραστούν τις προειδοποιήσεις, αλλά ο κίνδυνος έγκειται στην επανάληψη φημών χωρίς σοβαρές αποδείξεις. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, οι περισσότεροι αριθμοί τηλεφώνου που συνδέονται με το "Momo" ήταν εκτός λειτουργίας, ενώ αρκετές από τις περιπτώσεις αυτοκτονιών που συνδέθηκαν με το Momo Challenge δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Έτσι, το περιβόητο Momo Challenge τείνει να θεωρηθεί μια φήμη, ένας πλαστός μύθος ή, πολύ απλά, fake news.

Το Κέντρο Ασφάλειας του Διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλεσε "fake news" το Momo Challenge, ενώ το YouTube δήλωσε ότι δεν έχει εντοπίσει κανένα βίντεο που να δείχνει ή να προωθεί την πρόκληση Momo στην πλατφόρμα του, παρόλο που είχαν υπάρξει ισχυρισμοί πως το Momo Challenge είχε εμφανιστεί σε βίντεο του Youtube. "Δεν έχουμε δει πρόσφατα στοιχεία βίντεο που να προωθούν το Momo Challenge στο YouTube. Τα βίντεο που ενθαρρύνουν επιβλαβείς και επικίνδυνες προκλήσεις είναι αντίθετες με τις πολιτικές μας", δήλωσε χαρακτηριστικά το Youtube.

Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το "Momo Challenge" είναι ένα κακόβουλο hoax μιας ανύπαρκτης πρόκλησης στο διαδίκτυο, που διαδόθηκε από τους χρήστες στο Facebook και τα ΜΜΕ. Ο ιδρυτής του site Snopes , ο David Mikkelson, αμφιβάλλει για το αν κανείς υπέστη κακό και δηλώνει ότι "μπορεί να είναι προϊόν νταήδων και πλακατζήδων, οι οποίοι χρησιμοποιούν έναν εύχρηστο μηχανισμό για να προκαλέσουν και να βασανίσουν ευάλωτους νέους", ενώ πρόσφατο άρθρο του BBC υποστηρίζει πως πίσω από το Momo Challenge ίσως να βρίσκεται κύκλωμα από hackers.

Τι απεικονίζει η μορφή του Momo Challenge

Για να αναπαραστήσουν το "Momo", οι λογαριασμοί χρησιμοποιούν την εικόνα ενός γλυπτού ουβουμίου που παράγεται από την Keisuke Aisawa στο εργοστάσιο ειδικών εφέ Link Factory. Η επιχείρηση αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στο Momo Challenge. Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά το 2016, όταν το γλυπτό εκτέθηκε δημόσια. Με τα διογκωμένα μάτια και το τεράστιο στόμα που μοιάζει με ράμφος, οι εικόνες του γλυπτού, που ονομάζεται "Mother Bird", μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές. Ένα κοντινό πλάνο του προσώπου δίνει την εντύπωση μιας μάσκας ή μιας γυναίκας με παράξενα παραμορφωμένα χαρακτηριστικά.

Το υπόλοιπο του γλυπτού, που δεν παρουσιάζεται πάντοτε από τους λογαριασμούς "Momo" ή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποτελείται από ένα μικρό, φαλακρό, σώμα κοτόπουλου με πόδια πτηνού και ανθρώπινα στήθη.

 

Πηγή: news247

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X