ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Guardian: Αυτά τα ελληνικά νησιά θα γίνουν οι πρώτες covid-free περιοχές

Τα νησιά πρόκειται να γίνουν οι πρώτες περιοχές της Ελλάδας με όλους τους κατοίκους εμβολιασμένους

Με το βλέμμα στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, οι προσπάθειες εμβολιασμού κατά της Covid-19 εντείνονται με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν δεσμευτεί για τον πλήρη εμβολιασμό των κατοίκων τουλάχιστον 69 νησιών του Αιγαίου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο εκπονείται με την συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να παραδοθούν χιλιάδες δόσεις εμβολίου σε κάθε απομακρυσμένο νησί του Αρχιπελάγους τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις εμβόλια σε ένα νησί»

«Έχουμε πολλά μικρά νησάκια», δήλωσε ο κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

«Ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο να προμηθεύονται τα εμβόλια, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους πληθυσμούς με μία κίνηση με σκοπό την εισροή τουριστών», συμπλήρωσε.

«Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις εμβόλια σε ένα νησί», πρόσθεσε στον Guardian. «Απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που χρειάζεται την βοήθεια πολλών ανθρώπων. Ο καθένας έχει μια ειδική αποστολή από τη στιγμή που τα κουτιά με τα εμβόλια φεύγουν από τις αποθήκες μας».

Το άρθρο σημειώνει, ότι ενώ η υπόλοιπη χώρα παλεύει να διαχειριστεί της επιπτώσεις του τρίτου κύματος της επιδημίας, τα περισσότερα νησιά παρέμειναν covid-free με σχεδόν καθόλου κρούσματα.

Το παράδειγμα των Λειψών

Στους Λειψούς, ο κύριος Φώτης Μάγγος, δήμαρχος του νησιού, δηλώνει με υπερηφάνεια ότι υπήρξε «ένα μόνο κρούσμα» από το ξέσπασμα της πανδημίας «και αυτό ήταν ενός στρατιώτη που επέστρεψε από άδεια», όπως είπε.

«Κοιτάμε την Αθήνα και άλλες πόλεις και συνειδητοποιούμε πόσο ανέγγιχτα πέρασε από εμάς ο κορονοϊός. Ήμασταν σε lockdown, τα καταστήματα και τα σχολεία μας είναι κλειστά, αλλά θεωρώ ότι η επιτυχία μας έγκειται στο ότι ρίξαμε όλο το βάρος μας στους ανθρώπους που έρχονται. Κάνουν δύο φορές τεστ και είμαστε πολύ αυστηροί» επισημαίνει.

Σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός των 800 ατόμων που ζούνε μόνιμα στους Λειψούς έχουν εμβολιαστεί. «Σαράντα πέντε τοις εκατό είναι κάτω από 18 ετών, αλλά σχεδόν όλοι όσοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο έχουν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και 86 άτομα αναμένεται να λάβουν την δεύτερη δόση το Σαββατοκύριακο. Ακούω ότι οι τουριστικές κρατήσεις έχουν ανέβει. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι» δήλωσε.

Η covid-free Πάτμος

Στο νησί της Πάτμου, η προοπτική να είναι «Covid free» μέσα σε λίγες εβδομάδες, πριν δηλαδή το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, είναι απολύτως ρεαλιστική.

«Τον χειμώνα έχουμε περίπου 3.100 άτομα που ζουν εδώ. Οι περισσότεροι που είναι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο 33χρονος δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Πέντες.

«Η λίστα κλείνει αυτήν την Παρασκευή και σχεδόν όλοι οι πολίτες ηλικίας από 18 έως 59 ετών εγγράφονται για τη λήψη του εμβολίου. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε 25 κρούσματα Covid εδώ και νομίζω ότι ήταν ένα μάθημα για όλους μας».

«Η σκέψη ότι θα είμαστε χωρίς Covid το καλοκαίρι αφαιρεί ένα ολόκληρο βάρος αβεβαιότητας» λέει ο Δημήτρης Γκρίλης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου στο νησί. «Πέρυσι είχαμε οικονομικές απώλειες που που θύμισαν περιόδους πολέμου», συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα «Ελευθερία» και στην... Αυστραλία

Δεν είναι λίγοι οι ομογενείς που παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον ελληνικό τουρισμό, καθώς επιθυμούν διακαώς να περάσουν λίγο χρόνο από το καλοκαίρι τους στην Ελλάδα. Η Κρίσι Βέρεμις, από την Αυστραλία, δηλώνει ανακουφισμένη στον Guardian, καθώς με τον σύζυγό της, Γιάννη, περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο Καστελόριζο.

«Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι αυτό το μικροσκοπικό και ευάλωτο νησί βρίσκεται σε μια εξέχουσα θέση παγκοσμίως αυτή την εποχή, καθώς είναι covid-free», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: reader.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X