ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γλίτωσε από τους απαγωγείς του και έπεσε με τα μούτρα σε ναρκωτικά και γυναίκες

Σε ηλικία μόλις 15 ετών είχε προλάβει να αποβληθεί από επτά σχολεία

Τελικά, είναι κατάρα ή ευλογία να είσαι ο εγγονός του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Όσο εύκολη κι αν μοιάζει η απάντηση, μόνο τέτοια δεν είναι. Βλέπετε, υπάρχουν άνθρωποι που όλο το παραπάνω δεν το βίωσαν απλά ως μια ερώτηση αλλά ως την ίδια τους τη ζωή.

Ο Ζαν Πολ Γκετί ο Γ', για παράδειγμα, είναι ένας από αυτούς. Έζησε τα πάντα, σε υπερθετικό βαθμό και τελικά κατέληξε σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από μια νύχτα αδιανόητης κραιπάλης. Για να φτάσει εκεί, ωστόσο, πέρασε από όλα τα στάδια. Φτώχεια. Δυσκολίες. Λεφτά. Περισσότερα λεφτά. Πάρα πολλά λεφτά. Απαγωγή από μαφιόζους. Ένα κομμένο αυτί για τα λύτρα που δεν δίνονταν. Απελευθέρωση. Ναρκωτικά. Γυναίκες. Κολασμένη ζωή. Ζωή σαν κόλαση.

Πολλοί -και ίσως όχι άδικα- θα πουν πως τα περισσότερα από αυτά που έζησε ήταν δικές του επιλογές ή τέλος πάντων αποτέλεσμα των επιλογών του. Είναι έτσι όμως; Και τελικά ο Ζαν Πολ Γκετί ο Γ' είχε πραγματικά την επιλογή να γλιτώσει απ’ όλα αυτά;

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια μιας δύσκολης ζωής

 

Ο Πολ Γκετί ο Γ' τα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν γνώριζε πως είναι ο πλουσιότερος εγγονός στον κόσμο. Για την ακρίβεια τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε ένα περιβάλλον που οικονομικά ήταν δύσκολο.

Ο πατέρας του αν και γιος του μεγιστάνα των πετρελαίων δεν είχε καλή σχέση με τον πατέρα του και ζούσε στη Μινεσότα των ΗΠΑ, όντας το μεγαλύτερο διάστημα άνεργος και προσπαθώντας να βρει τρόπους να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γεννήθηκε ο Πολ Γκετί ο Γ', στις 4 Νοεμβρίου 1956.

Κάποια στιγμή η μητέρα του, κουράστηκε να ζει έτσι και αποφάσισε να μιλήσει στον άνδρα της. Τον έπεισε να στείλει μια επιστολή στον μεγιστάνα πατέρα του για να του ζητήσει δουλειά. Και έτσι έγινε. Λίγο καιρό αργότερα ο κροίσος, απάντησε θετικά στην επιστολή εκείνη και κάλεσε την οικογένεια στη Ρώμη, όπου βρισκόταν η έδρα του «βασιλείου» του.

 Εκεί μεγάλωσε ο Πολ Γκετί ο Γ' με τη ζωή του πλέον να γίνεται άνετη σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι αφού ο πατέρας του έπιασε δουλειά ως επικεφαλής των ιταλικών επιχειρήσεων των Πετρελαίων Γκετί.

Το χρήμα, ωστόσο, διαφθείρει τον άνθρωπο και πιθανότατα όταν μιλάμε για πολύ χρήμα, τον διαφθείρει πολύ. Αυτό, τουλάχιστον, έγινε στην περίπτωση του πατέρα του Πολ Γκετί του Γ’ ο οποίος ξέχασε εύκολα τα χρόνια της φτώχειας.

Γρήγορα ο γάμος του διαλύθηκε εξαιτίας των ναρκωτικών, του αλκοόλ και του πάθους του για τις γυναίκες. Ο πατριάρχης Γκετί τον αποκλήρωσε χωρίς δεύτερη κουβέντα αλλά εκείνος είχε βγάλει ήδη πολλά λεφτά για να ζήσει άνετα δυο ζωές. Μετά το διαζύγιο, έφυγε για το Μαρόκο όπου ξαναπαντρεύτηκε και έζησε τη ζωή του.

Η απαγωγή από τη μαφία και η αδιανόητη εξέλιξή της

Κάπως έτσι ο μικρός Γκετί, διαπίστωσε πως τα πράγματα στη ζωή δεν είναι πάντα ρόδινα. Έζησε μέσα σε τσακωμούς και εντάσεις και αυτό τον σημάδεψε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα κανείς δεν ασχολούνταν, επί της ουσίας, μαζί του και έτσι ο μικρός ήταν ανεξέλεγκτος.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ηλικία μόλις 15 ετών είχε προλάβει να αποβληθεί από επτά σχολεία, να κάνει χρήση ναρκωτικών, να ποζάρει γυμνός για περιοδικά, να έχει ερωτικές σχέσεις με μεγαλύτερες γυναίκες, ενώ είχε συλληφθεί σε μια αντιφασιστική διαδήλωση στη Ρώμη επειδή πετούσε βόμβες μολότοφ!

Όλα αυτά, ωστόσο, διακόπτονται με βίαιο τρόπο τα ξημερώματα της 10ης Ιουλίου του 1973. Εκείνη τη νύχτα και ενώ ο μικρός περπατούσε αμέριμνος στην Πιάτσα Φαρνέζε της Ρώμης, ένα βαν σταμάτησε δίπλα του, τέσσερις άνδρες τον άρπαξαν με μανία και τον πέταξαν στο πίσω μέρος του οχήματος.

Λίγες ημέρες μετά, οι μαφιόζοι από την Καλαβρία που τον είχαν απαγάγει τηλεφωνούν στη μητέρα του και ζητούν να τους δώσει 17 εκατ. δολάρια προκειμένου να τον απελευθερώσουν. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως όντας χωρισμένη η μητέρα δεν είναι πλέον μια Γκετί και έτσι δεν διαθέτει τόσα χρήματα.

Οι απαγωγείς, ωστόσο, δεν κοιτάνε το δικό της «πορτοφόλι» αλλά το… θησαυροφυλάκιο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου εκείνη την εποχή. Του πατριάρχη Γκετί. Αυτό που δεν υπολογίζουν, ωστόσο, είναι εκείνος είναι ένας δύστροπος άνθρωπος που έχει σαν χόμπι την… τσιγγουνιά!

Η πρώτη αντίδραση του παππού, λοιπόν, είναι πως «αν δώσω λεφτά στους απαγωγείς, τότε κι άλλοι θα έρθουν να απαγάγουν τα υπόλοιπα εγγόνια μου. Και έχω συνολικά 14 εγγόνια»!

Από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκινάει μια μαραθώνια διαπραγμάτευση με τη μητέρα του Πολ Γκετί του Γ' να προσπαθεί να βρει τα χρήματα, με τον παππού να παραμένει αμετακίνητος στην αρχική του θέση και τους απαγωγείς να χάνουν την υπομονή τους.

«Μανούλα, μη με αφήσετε να πεθάνω…Πληρώστε, σας ικετεύω, πληρώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα αν θέλετε να με δείτε ζωντανό» έγραψε ο τότε 16χρονος Πολ.

Περίπου τέσσερις μήνες μετά την απαγωγή, τα δεδομένα άλλαξαν. Οι απαγωγείς της αδίστακτης Ντραγκέτα (όπως ονομάζεται η μαφία της Καλαβρίας) έκοψαν το αυτί του μικρού, τον τράβηξαν μια φωτογραφία, πήραν μια τούφα από τα μαλλιά του, όλα αυτά τα έβαλαν μέσα σε ένα φάκελο και τον έστειλαν σε μια εφημερίδα.

Τότε ήταν που ο παππούς πείστηκε να δώσει τα λύτρα. Όχι όλα βέβαια και όχι έτσι… απλά. Οι απαιτήσεις των απαγωγέων, πλέον, είχαν πέσει στα 2,9 εκατ. δολάρια τα οποία έδωσε ο κροίσος στο γιό του προκειμένου να τα στείλει στους απαγωγείς. Τα λεφτά αυτά, ωστόσο, ήταν δανεικά και μάλιστα με τόκο 4%!

Λίγες ημέρες αργότερα ο μικρός Γκετί, επέστρεψε στο σπίτι του.

 

Τα θλιβερά αποτελέσματα μιας ανεξέλεγκτης ζωής

Και ενώ κάποιος θα μπορούσε να πει πως όλη αυτή η περιπέτεια θα έκανε τον Ζαν Πολ Γκετί τον Γ’, έναν καλύτερο άνθρωπο, ο μικρός απέδειξε πως όταν κάποιος θέλει, μπορεί να τα κάνει και… χειρότερα!

Οι κοντινοί άνθρωποι του μικρού έλεγαν πως μέσα από αυτή την περιπέτεια ο Πολ κατάλαβε πως λεφτά μπορεί να έχει αλλά αγάπη από την οικογένειά του, όχι. Και αυτό ήταν κάτι που τον σημάδεψε. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του έπεσε με τα μούτρα στις καταχρήσεις. Ναρκωτικά, αλκοόλ και γυναίκες, ήταν όχι απλά σε ημερήσια διάταξη αλλά πλέον ήταν η ίδια του η ζωή.

Πρόλαβε, ωστόσο, και στα 19 του ήταν ήδη παντρεμένος με τη Μαρτίν Ζάχερ, ένα μοντέλο από τη Γερμανία. Το 1981, πέντε χρόνια αφότου έφυγαν από την Ιταλία και μετακόμισαν στο Λος Αντζελες η Μαρτίν γέννησε τον μοναχογιό τους. Ο Ζαν Πολ, ωστόσο, ούτε τότε δεν σταμάτησε τις καταχρήσεις.

Σε μια βραδιά αδιανόητης κραιπάλης και μετά από μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πήρε υπερβολική δόση μεθαδόνης μαζί με βάλιουμ! Το κοκτέιλ αυτό τον έριξε σε κώμα. Όταν μετά από έξι εβδομάδες βγήκε από το κώμα, ήταν μισότυφλος, δεν μπορούσε να μιλήσει και είχε αποκτήσει μια μόνιμη τετραπληγία που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι!

Ο πατέρας του, ο οποίος στο μεταξύ αποτοξινώθηκε, νοικοκυρεύτηκε, παντρεύτηκε ξανά και έγινε μέγας φιλάνθρωπος, αρνήθηκε να πληρώσει τα ιατρικά έξοδα του γιου του.

Οι σχέσεις του βελτιώθηκαν χρόνια αργότερα και όταν το 2003 ο πατέρας του πέθανε φρόντισε να τον αποκαταστήσει οικονομικά, αφήνοντάς του ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Το τέλος για τον Ζαν Πολ Γκετί τον Γ’ ήρθε στις 5 Φεβρουαρίου του 2011, μέσα στο σπίτι του στη Βρετανία. Ήταν 54 ετών.

 

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X