ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί η βασιλομήτωρ δεν ήθελε τον πρίγκιπα Φίλιππο για γαμπρό της

Η βασιλομήτωρ δεν ήθελε η κόρη της, μελλοντική βασίλισσα Ελισάβετ, να παντρευτεί τον πρίγκιπα Φίλιππο

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Queen Mother: War & Widowhood», που θα προβληθεί σήμερα από το Channel 5, ισχυρίζεται ότι η Ελίζαμπεθ Μπόουζ Λάιον πίστευε ότι η οικογένεια Μαουντμπάτεν δεν ήταν κατάλληλη για την βασιλική ζωή διότι δύο από τις αδερφές του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν παντρεμένες με μέλη του ναζιστικού κόμματος και ο θείος του Λόρδος Μαουντμπάτεν επιζητούσε την κοινωνική άνοδο.

Η γερμανική καταγωγή του πρίγκιπα Φίλιππου
Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ η Δρ Σαντρίκα Κάουλ, ιστορικός στο St. Andrews, είπε: «Μέρος των επιφυλάξεων της βασίλισσας για τον πρίγκιπα Φίλιππο ήταν οι οικογενειακές ‘αποσκευές’ που τον συνόδευαν και συγκεκριμένα οι Μαουντμπάτεν».

Η βασιλομήτωρ, Ελίζαμπεθ Μπόουζ Λάιον
Υπενθυμίζεται ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος που πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 99 ετών, έχει ελληνική και δανική καταγωγή αλλά και γερμανικό αίμα από την πλευρά της μητέρας του, η οποία ήταν η πριγκίπισσα του Μπάτενμπεργκ. Ο Λούις Μαουντμπάτεν, κόμης της Βιρμανίας, ήταν ο αδερφός της μητέρας του Φίλιππου, της πριγκίπισσας Αλίκης και στενός σύμβουλος του πρίγκιπα Φίλιππου. Ήταν επίσης ο δεύτερος ξάδερφος του πατέρα της βασιλομήτωρ, Γεώργιου 6ου.

Η Δρ. Κάουλ πρόσθεσε: «Η Ελισάβετ Μπόουζ Λάιον (βασιλομήτωρ) δεν συμπαθούσε τον Λούις Μαουντμπάτεν που ήταν ξάδερφος του βασιλιά και θείος του Φίλιππο. Πίστευε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να ανέλθει κοινωνικά και πως ήταν υπερβολικά φιλόδοξος. Η βασιλομήτωρ ήταν αποφασισμένη πως τα μέλη της οικογένειας του Φίλιππου δεν ήταν ευπρόσδεκτα επειδή και οι 4 αδερφές του ήταν παντρεμένες με μέλη της βασιλικής οικογένειας της Γερμανίας και δύο από τους γαμπρούς του ήταν μέλη του ναζιστικού κόμματος. Ο Φίλιππος, από την πλευρά του, ήταν πολύ θυμωμένος που η οικογένειά του παραμεριζόταν με τόσο προφανή και δημόσιο τρόπο».

«Ήθελε να την παντρέψει με Φρουρό των Γρεναδιέρων»
Ο βασιλικός συγγραφέας Χούγκο Βίκερς πρόσθεσε ότι η βασιλομήτωρ τον θεωρούσε «ξένο» και δεν πίστευε ότι έπρεπε να είναι μέρος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. «Αυτό που ήθελε η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν ένας φρουρός Γρεναδιέρων και μάλιστα φρόντισε να εμφανιστούν πολλοί στο δρόμο της».

Η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν επίτιμος συνταγματάρχης των Γρεναδιέρων Φρουρών το 1942, σε ηλικία 16 ετών και δεν φάνταζε περίεργο που η μητέρα της ήλπιζε σε έναν αριστοκράτη αξιωματικό για την κόρη της.
Επιπλέον, η βασιλομήτωρ είχε «μια φυσική δυσπιστία και αντιπάθεια για τους ξένους, ιδίως τους Γερμανούς». «Δεν της άρεσαν οι Γερμανοί επειδή ο αδερφός της Φέργκιους είχε σκοτωθεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε πολύ γερμανικό αίμα» προσθέτει ο Βίκερς.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X