ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Γαλάζια Πατρίδα» - Αρχίζει σήμερα η τουρκική «πρόβα πολέμου» (Vid)

Το προπαγανδιστικό βίντεο και τα νέα όπλα

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις, καθώς και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός, της Τουρκία ενόψει της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), η οποία χαρακτηρίζεται ως «πρόβα πολέμου» και ως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι «ο στόλος μας είναι έτοιμος για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», σημειώνοντας ότι θα γίνει «ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες».

Πρόκειται για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο -περιλαμβάνοντας τη θαλάσσια «γειτονιά» της Κύπρου- και τη Μαύρη Θάλασσα. Σημειώνεται βέβαια πως παρόλο που οι Τούρκοι αναφέρουν ότι η άσκηση θα γίνει σε τρεις θάλασσες, εντούτοις δεν έχει εκδοθεί NAVTEX για την περιοχή της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση ξεκινά μόλις μια ημέρα πριν τις ανακοινώσεις -την Πέμπτη- της Exxon Mobil, για την ανεύρεση κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής καταιγίδας, δημοσιοποίησε και ένα προπαγανδιστικό βίντεο, επικού ύφους, για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου.

Στη δεκαήμερη άσκηση, που θα γίνει με πραγματικά πυρά, θα συμμετέχουν 102 πολεμικά πλοία κάθε λογής, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής.

Νέα συστήματα και όπλα

Κατά τη διάρκεια της άσκησης η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει νέα συστήματα και όπλα, όπως δήλωσε ο αντιναύαρχος Γιανκί Μπαγτζίογλου, επικεφαλής επιχειρήσεων, ενημερώνοντας τους διοικητές των μονάδων που θα λάβουν μέρος.

Κατά την ενημέρωση που έγινε στη ναυτική βάση Γκιολτζούκ στο Ίζμιτ (Νικομήδεια), από όπου θα ξεκινήσουν κάποια από τα πολεμικά πλοία, ο Γιανκί Μπαγτζίογλου είπε ότι ο στρατός ξηράς θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT, ενώ στην άσκηση θα λάβουν μέρος και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ.

Η κορβέτα Μπουργκάζ Αντά θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μία τέτοια άσκηση.

Όπως είπε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα διεξαχθεί άσκηση και στις τρεις θάλασσες, τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι στόχος της άσκησης είναι να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας του πολεμικού ναυτικού.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 103 πλοία, 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου, 1 πλοίο εκπαίδευσης.

Πηγή: in.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X