ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εύβοια: Σώθηκαν ζωές και σπίτια, κάηκαν αυτοκίνητα (Pics)

Στην Εύβοια ο Πρωθυπουργός της χώρας

Καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια καθώς από το πρώτο φως του ήλιου έχει ξεκινήσει εκ νέου η πυρόσβεση με εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από Μακρυμάλλη προς Πλατανιά. Από την πυροσβεστική υπηρεσία σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, υπάρχουν όμως αρκετά καμένα αυτοκίνητα.


Εύβοια: Πρόσωπα γεμάτα πόνο και αγωνία (Pics)


Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι υπάρχει ικανοποίηση από την προσφορά άλλων κρατών - μελών στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια και πως οι τεχνοκράτες του μηχανισμού προστασίας της ΕΕ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα συντονιστικά κέντρα προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα. “Είναι σπάνιος ο συντονισμός τις τελευταίες δύο ημέρες. Η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη αλλά οι αρχές κατάφεραν με τον εξαιρετικό συντονισμό να αποφύγουν τα χειρότερα”, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ελεύθερος αφέθηκε ο 60χρονος ο οποίος προσήχθη, το βράδυ της Τρίτης, ως ύποπτος για τη φωτιά στην Ιστιαία Ευβοίας καθώς αποδείχθηκε πως δεν είχε σχέση με τη φωτιά.

Στην Εύβοια βρέθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας

Στην Εύβοια βρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην περιοχή.

«Είμαι εδώ για να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε όλους εκείνους που δίνουν από χθες τη μάχη με τις φλόγες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η εικόνα στο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι σαφώς βελτιωμένη όμως αυτό δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σύντομα θα αρχίσει το έργο καταγραφής των ζημιών και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις προς στους αγρότες που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους και θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για να επιτρέψουμε στη φύση το έργο της δύσκολης και μακροχρόνιας αποκατάστασης που συντελέστηκε.

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο άμεσος προγραμματισμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να γίνουν δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπου λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει στη συνάντηση που είχε με στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, την πρόθεσή του να ηγηθεί της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU), να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές αλλαγές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Από την πλευρά του, ο Χ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη συμβολή του στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και εξήρε τον συντονισμό που υπήρξε μεταξύ των τεχνοκρατών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. “Αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε, θα πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και το RescEU θα είναι η ομπρέλα που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα για να μπορέσει ακριβώς να φτάσει στον ύψιστο βαθμό πρόληψης και προετοιμασίας. Θέλω εδώ, από το γραφείο του Πρωθυπουργού, να ευχαριστήσω την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και άλλες χώρες, οι οποίες είναι έτοιμες να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή την Ελλάδα. Η Ευρώπη, είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, αλλιώς δεν είναι το κοινό μας σπίτι”, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.  

Υπό έλεγχο η Ιστιαία

Η πυρκαγιά σε δασική έκταση που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Καστανιώτισα, στην Ιστιαία Ευβοίας τέθηκε υπό έλεγχο. Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν αρχικά 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 Ε/Π και 2 PZL.

Η φωτιά που ξέσπασε εχθές ήταν σε δύσβατη δασική έκταση και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλο το βράδυ να την σβήσουν. Εν τω μεταξύ, ελεύθερος αφέθηκε εχθές το βράδυ ο 64χρονος που είχε προσαχθεί για πιθανή εμπλοκή του στην εκδήλωση της πυρκαγιάς, καθώς οι αρχές έκριναν ότι οι πληροφορίες που είχαν ήταν αναληθείς.

Προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με 35 πυροσβέστες με 16 οχήματα 2 ελικόπτερα, 2 PZL και 1 αεροσκάφος. Στο δραστικό περιορισμό της φωτιάς συνέβαλαν οι ρίψεις νερού , από τα αεροσκάφη τα οποία σταμάτησαν να επιχειρούν στο μέτωπο της κεντρικής Ευβοίας, λόγω του μικροκλίματος που είχε δημιουργηθεί.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι σημαντική εξασθένιση των ανέμων αναμένεται τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνδράμει στη μάχη της κατάσβεσης.

Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus ("Κοπέρνικος") της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Όπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, έως και τις 19:00 χθες βράδυ εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.

Έφτασαν τα ιταλικά καναντέρ, ετοιμότητα και στην Κύπρο

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη δύο αεροσκάφη από την Ιταλία στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που ζήτησε η Αθήνα για να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης.

Την ετοιμότητα της Κύπρου να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται στην Εύβοια, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης στον Ελληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ο κ. Σαββίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως είχε το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Χρυσοχοϊδη. "Του εξέφρασα την ετοιμότητα της Κύπρου να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Με ευχαρίστησε και μου είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται κάτι και θα επικοινωνήσει μαζί μου είτε απόψε είτε αύριο το πρωί για να μου πει", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως ο κ. Χρυσοχοϊδης "βλέπει ότι πιθανόν να χρειαστούν επίγειες δυνάμεις. Ήδη έδωσα εντολές στην Πυροσβεστική, και η Πυροσβεστική σε συνεννόηση με το Τμήμα Δασών και την Πολιτική Άμυνα ετοιμάζουν μια δύναμη που αν χρειαστεί θα τη στείλουμε", ανέφερε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ, skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X