ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έστησε «ομάδα» ο Σουλτάνος

Παραμένει στο ΥΠΕΞ ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία ξεκίνησε την πορεία της προς μια ισχυρότερη κυβέρνηση και χώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, μετά την ορκωμοσία του, υποσχόμενος την επίτευξη προόδου σε κάθε τομέα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις επενδύσεις. Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι θα οικοδομήσει μια «ισχυρή» χώρα, με μια πανίσχυρη αμυντική βιομηχανία και μια αναπτυσσόμενη οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς, θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Ας σημειωθεί, ό,τι ο πρόεδρος Ερντογάν ,ο οποίος επανεξελέγη στις 24 Ιουνίου, εγκαινίασε το νέο συνταγματικό σύστημα, το οποίο του δίνει ευρέως ενισχυμένες εξουσίες.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Ερντογάν

Αντιπρόεδρος: Φουάτ Οκτάϊ

Υπουργός Εξωτερικών: Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Υπουργός Ενέργειας: Φατίχ Ντονμέζ

Υπουργός Οικονομικών: Μπεράτ Άλμπαϊρακ

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Χουλουσί Ακάρ

Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες βρέθηκαν στην ορκωμοσία του, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Εμείς, ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή», είπε στους ηγέτες και στους χιλιάδες προσκεκλημένους του, προσθέτοντας ότι «αφήνουμε πίσω μας το σύστημα που στο παρελθόν κόστισε στη χώρα μας ακριβό τίμημα, λόγω του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού χάους».

 

Ο 64χρονος πρόεδρος υποστηρίζει ότι το νέο προεδρικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ασφάλεια της χώρας, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά και τις συγκρούσεις στα νότια σύνορά της, στη Συρία και το Ιράκ. «Ξεκινούμε αυτόν τον δρόμο χρησιμοποιώντας αυτήν την ευκαιρία όσο καλύτερα μπορούμε, για ένα ισχυρό κοινοβούλιο, μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θα ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία μας και την ασφάλεια των συνόρων. Θα κάνουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις περιοχές για να γίνουμε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες», συνέχισε.

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία», είπε επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Ας σημειωθεί πως μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν κατευθύνθηκε στο Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Στις 18:00 μ.μ. ακολούθησε η τελετή της ορκωμοσίας στο προεδρικό μέγαρο, παρουσία ξένων αξιωματούχων, που σηματοδότησε επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.

Στο νέο αυτό πλαίσιο, καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία περνάει στον πρόεδρο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος θα μπορεί πλέον να διορίζει ο ίδιος τους υπουργούς και να απομακρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου.

Συνολικά 28 ξένοι αξιωματούχοι - ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, πρόεδροι κοινοβουλίων και υπουργοί - βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο. Συγκεκριμένα, στην τελετή παρέστησαν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, της Μολδαβίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

 

Πηγή: kathimerini.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X