ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ερντογάν: Μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μετά την Αγία Σοφία, ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέπει σε τζαμί και την ιστορική Μονή της Χώρας, που λειτουργούσε μέχρι σήμερα ως μουσείο και διαθέτει υπέροχα ψηφιδωτά.

Χτισμένη τον 6ο μ.Χ. αιώνα στη σημερινή συνοικία Εντιρνέ Καπού (Πύλη της Αδριανούπολης), σχετικά κοντά στα Θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης, η Μονή της Χώρας («Ναός του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα» -γνωστή στην Τουρκία ως Kariye Muzesi ή Kariye Camii- είχε μετατραπεί σε τζαμί από τον Ατίκ Αλί Πασά, έναν από τους βεζύρηδες του Βεγιαζίτ κατά τον 16ο αιώνα, και έγινε μουσείο το 1958. Τον περασμένο χρόνο το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί, αλλά η απόφαση δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, που δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ με την υπογραφή του Ερντογάν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Με την απόφαση του Ερντογάν, η διαχείριση της ιστορικής Μονής της Χώρας μεταφέρεται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων στην περιοχή Φατίχ της Πόλης και ανοίγει ως χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους. Οπως αναφέρεται στο κείμενο, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1945 για τη χρήση της Μονής της Χώρας ως μουσείο ακυρώθηκε από την απόφαση του 19ου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Πηγή: iefimerida.gr 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X