ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι

Χάρισε στον παγκόσμιο κινηματογράφο αριστουργήματα

Ο μεγάλος κινηματογραφιστής ήταν 96 ετών - Χάρισε στον παγκόσμιο κινηματογράφο αριστουργήματα, μεταξύ των οποίων «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και την εξαιρετική σειρά «Ιησούς από την Ναζαρέτ»
Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή ο μεγάλος κινηματογραφιστής Τζιανφράνκο Τζεφιρέλι.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε στο διαδίκτυο το Ίδρυμα Φράνκο Τζεφιρέλι, ενώ ο γιος του Πίπο δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο πατέρας του πέθανε «ήσυχα» στο σπίτι του στη Ρώμη. Ο άλλος του γιος Λουτσιάνο ανέφερ πως ο πατέρας του υπέφερε το τελευταίο διάστημα, αλλά έφυγε ήσυχα από τη ζωή, το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουνίου.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης έχει χαρίσει στον παγκόσμιο κινηματογράφο αριστουργήματα, μεταξύ των οποίων οι ταινίες «The Taming of the Shrew (Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι,1967)» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, «Romeo and Juliet (Ρωμαίος και Ιουλιέτα,1968) Fratello Sole Sorella luna (Αδελφός ήλιος,αδελφή σελήνη,1973), αλλά και την εξαιρετική μίνι σειρά για την ζωή του Χριστού με τίτλο «Ιησούς από την Ναζαρέτ» (1977). Μεγάλο μέρος της δουλειάς του επίσης αφορά στην μεταφορά στη μεγάλη οθόνη των σπουδαιότερων έργων της όπερας.

Zeffirelli_ar

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1923 και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Από το 1994 έως το 2001 ήταν μέλος της ιταλικής γερουσίας με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia.

Όπως αναφέρει η wikipedia, από τις ταινίες του, πιο γνωστή ήταν το Ρωμαίος και Ιουλιέτα (1968), για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ. Η ταινία του The Taming of the Shrew (1967) με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον παραμένει η καλύτερη κινηματογραφική διασκευή της ομώνυμης παράστασης. Η μίνι σειρά του Ιησούς από την Ναζαρέτ (1977) κέρδισε αναγνωρισιμότητα και προβάλλεται ακόμα και σήμερα κατά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα σε πολλές χώρες.

Αξιωματικός της ιταλικής κυβέρνησης από το 1977, ο Τζεφιρέλι έλαβε την διάκριση του ιππότη από την βρετανική κυβέρνηση το 2004 όταν έγινε Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το 2009 βραβεύτηκε με το Premio Colosseo.

 

Ιταλοί ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι ο Τζεφιρέλι ήταν μέρος μιας ομάδας ανθρώπων που είναι συγγενείς με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο Τζεφιρέλι ήταν απόγονος ενός από τα αδέρφια του ντα Βίντσι.

Ενώ εργαζόταν ως ζωγράφος τοπίου στην Φλωρεντία, προσλήφθηκε από τον Λουκίνο Βισκόντι και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία La Terra trema, που κυκλοφόρησε το 1948. Με τον Βισκόντι συνεργάστηκε και στις ταινίες : Λεωφορείο ο πόθος (Ρώμη, 1949) του Τεννεσσή Ουίλλιαμς, Τρωίλος και Χρυσηίδα (Φλωρεντία, 1949) του Σαίξπηρ και οι τρεις αδελφές (Ρώμη, 1951), κοστούμια Μαρσέλ Εσκοφιέ) του Τσέχωφ. Οι μέθοδοι του Βισκόντι είχαν μια βαθιά επιρροή στο μετέπειτα έργο του Τζεφιρέλι.

Το 1996 αποκαλύφθηκε ότι ο Τζεφιρέλι ήταν ομοφυλόφιλος, έχει υιοθετήσει δυο ενήλικες γιους, με τους οποίους έχει συνεργαστεί για χρόνια και οι οποίοι διευθύνουν τις υποθέσεις του, ενώ είχε σχέση με τον σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X