ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάνονται καθημερινά στην Γροιλανδία (Pics)

Έχει επηρεαστεί η επιφάνεια του πάγου στη μισή σχεδόν έκταση της Γροιλανδίας.

Το βόρειο στρώμα πάγου στη Γροιλανδία πλήττεται από δεύτερο κύμα ζέστης μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, χάνοντας καθημερινά δισεκατομμύρια τόνους πάγου.

Όπως μεταδίδει το National Geographic, το ακραίο κύμα ζέστης που επηρέασε την Ευρώπη στα τέλη Ιουλίου, έχει μεταφερθεί τώρα βορειότερα, στη Γροιλανδία, και καθώς η θερμοκρασία του αέρα πάνω από τους πάγους ανεβαίνει, το ανώτερο στρώμα λιώνει με ραγδαίο ρυθμό. Από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην περιοχή, έχει επηρεαστεί η επιφάνεια του πάγου στη μισή σχεδόν έκταση της Γροιλανδίας.

Πρόκειται για το πιο ισχυρό κύμα ζέστης από το 2012 και λίμνες νερού έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλά σημεία του άλλοτε κατάλευκου στρώματος πάγου. Το φρέσκο χιόνι είναι το πρώτο που εξαφανίζεται, αποκαλύπτοντας από κάτω τον σταχτή πάγο ηλικίας ακόμη και 20.000 ετών. 

Την περασμένη Πέμπτη σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, με 12,5 δισεκατομμύρια τόνους πάγου να λιώνουν σε 24 ώρες. Μόνο τον Ιούλιο, το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έχασε συνολικά 197 δισεκατομμύρια τόνους που χύθηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως τονίζει η Ρουθ Μότραμ, κλιματολόγος στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας. Η «φυσιολογική» απώλεια για αυτή την εποχή θα ήταν 60 με 70 δισεκατομμύρια τόνοι το πολύ, σύμφωνα με την ίδια. Σε αρκετές περιοχές το νερό δημιουργεί ορμητικά ποτάμια και επιταχύνει την απώλεια. Οι εικόνες από τον δορυφόρο του Planet Labs Inc. είναι αποκαλυπτικές. 

«Η άνοδος της θερμοκρασίας από την άνοιξη, οδήγησε στην απώλεια χιονιού αποκαλύπτοντας μια πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια πάγου», εξηγεί ο Τόμας Μότε, καθηγητής γεωγραφίας από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Ο εκτεθειμένος πάγος είναι πολύ πιο σκούρος από το στρώμα χιονιού. Ο κλιματολόγος Τζέισον Μποξ που μελετά αυτά τα στρώματα, λέει πως ήδη από τον Μάιο ήταν προφανές ότι θα ακολουθούσε σημαντική καταστροφή το καλοκαίρι. Ο ρυθμός με τον οποίο έλιωσε το χιόνι σήμαινε ότι θα υπήρχε πολύ πιο λεπτή «ασπίδα» απέναντι στις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες του αέρα.

Παλιότερες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περίοδοι με ακραίο λιώσιμο πάγων, όπως αυτή του 2012, συμβαίνουν κάθε 250 χρόνια. Όμως εφτά χρόνια μετά, η περιοχή είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμα τέτοιο καταστροφικό γεγονός. Όπως εξηγεί ο ερευνητής του DMI Μάρτιν Στέντελ, oι 197 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου που έλιωσαν τον Ιούλιο, είναι αρκετoί για να ανεβάσουν τη στάθμη του νερού κατά μισό χιλιοστό στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πηγή: www.lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X