ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δικαίωση Κομισιόν για εμβόλια ΑstraΖeneca

Σημαντική εξέλιξη

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών αποφάσισε να εγκρίνει προσωρινά μέτρα στην υπόθεση, που ασκήθηκε κατά της AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το δικαστήριο διατάζει την AstraZeneca να χορηγήσει επειγόντως 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2021 - σύμφωνα με ένα δεσμευτικό πρόγραμμα:

* 15 εκατομμύρια δόσεις έως τις 26 Ιουλίου, στις 9 π.μ.,
* 20 εκατομμύρια δόσεις έως τις 23 Αυγούστου,
* 15 εκατομμύρια δόσεις στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές τις προθεσμίες παράδοσης, η AstraZeneca θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 10 € ανά δόση που δεν έχει παραδοθεί.

Η απόφαση του δικαστή σχετικά με τα ζητούμενα προσωρινά μέτρα βασίζεται στο γεγονός ότι η AstraZeneca διέπραξε σοβαρή παράβαση («faute lourde») των συμβατικών της υποχρεώσεων με την ΕΕ, αναφέρει η Κομισιόν.

Το δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η AstraZeneca θα έπρεπε να έχει καταβάλει όλες τις προσπάθειές της για την παράδοση των εμβολίων εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών τόπων παραγωγής που αναφέρονται ρητά στη σύμβαση - ειδικά λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις στην ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, χαιρετίζει την απόφαση.

"Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη θέση της Επιτροπής: Η AstraZenec δεν τήρησε τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε στη σύμβαση. Είναι καλό να βλέπουμε ότι αυτό το επιβεβαιώνει ένας ανεξάρτητος δικαστής", ανέφερε η Πρόεδρος von der Leyen. "Αυτό δείχνει ότι η ευρωπαϊκή μας εκστρατεία εμβολιασμού όχι μόνο προσφέρει στους πολίτες μας μέρα με τη μέρα. Αποδεικνύει επίσης, ότι εδράζεται σε μια ορθή νομική βάση", δηλώνει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X