ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου υποσχέθηκε ο Τζόνσον

Προτιμά ένα Brexit με μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους

Να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία» υλοποιώντας την υπόσχεση προς το βρετανικό λαό για έξοδο από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου, δεσμεύθηκε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη ομιλία του ως ηγέτης της χώρας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε μια ένδειξη της αποφασιστικότητάς του να υλοποιήσει το στόχο αυτό, είπε ότι δεν θα ορίσει Βρετανό επίτροπο για τη νέα Κομισιόν, που αναλαμβάνει καθήκοντα προς το τέλος του έτους.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει συνάψει η προκάτοχός του Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία και ότι ο ίδιος προτιμά ένα Brexit με μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

«Θα ριχτούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με την μεγαλύτερη ενέργεια και αποφασιστικότητα και με πνεύμα μεγαλοψυχίας», είπε ο κ. Τζόνσον.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν η ΕΕ δεν δεχθεί να ξανασυζητήσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει χωρίς συμφωνία, σημειώνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα καταβάλλονταν στις Βρυξέλλες τα 39 δισεκατομμύρια λίρες του διαζυγίου.

Είπε ότι έχει δώσει εντολή για την κατάλληλη προετοιμασία της χώρας σε όλους τους τομείς για ένα ‘no deal’, σχολιάζοντας ότι η Βρετανία είναι ήδη καλύτερα προετοιμασμένη από όσο κάποιοι ίσως νομίζουν.

Επανέλαβε ότι θέλει να δώσει στους Ευρωπαίους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου «απόλυτη σιγουριά» ότι τα δικαιώματά τους θα είναι εξασφαλισμένα μετά από οποιοδήποτε Brexit.

Ανακοίνωσε ότι δίνει εντολή στην ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης να διεξαγάγει πλήρη επανεξέταση του μεταναστευτικού συστήματος της χώρας στη βάση του αυστραλιανού συστήματος αξιολόγησης των επίδοξων μεταναστών.

Συνέχισε με μία σειρά εξαγγελιών για πρόσθετα κονδύλια για την αστυνομία, με πρόσληψη 20.000 αστυνομικών, για την υγεία, για την παιδεία, για την εξασφάλιση ταχείας ευρυζωνικής σύνδεσης σε όλη τη χώρα και για άλλους τομείς.

Απαντώντας ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν σχολίασε ότι ο νέος πρωθυπουργός συνέθεσε προχείρως ένα υπουργικό συμβούλιο της «σκληράς δεξιάς» που καθιστά πιο πιθανό το ‘no deal’ στο Brexit με νέες «άκαμπτες κόκκινες γραμμές και ένα τεχνητό χρονοδιάγραμμα»

Έθιξε παλαιότερα σχόλια της νέας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής και την παλαιότερη απομάκρυνση του νέου υπουργού Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον από την κυβέρνηση της κ. Μέι με την κατηγορία ότι είχε διαρρεύσει στον Τύπο απόρρητες συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον είναι και η τελευταία πριν από το θερινό διάλειμμα έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση