ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βρετανία - Κορωνοϊός: Καραντίνα μετά από θετικό rapid test

Δεν θα χρειάζεται επιβεβαιωτικό μοριακό τεστ τύπου PCR αν δεν αναπτυχθούν συμπτώματα

ΚΥΠΕ

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει πως όσοι κάτοικοι της Αγγλίας βλέπουν θετικό αποτέλεσμα στα γρήγορα τεστ αντιγόνου, που κάνουν στο σπίτι για τη διάγνωση του κορωνοϊού δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται και σε επιβεβαιωτικό μοριακό τεστ τύπου PCR αν δεν αναπτύξουν συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει ότι η επταήμερη περίοδος απομόνωσης θα αρχίζει άμεσα -και επομένως θα τελειώνει πιο γρήγορα- χωρίς την καθυστέρηση αναμονής του αποτελέσματος του PCR. 

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία σε rapid test υποβάλλονται όσοι δεν έχουν συμπτώματα κορωνοϊού. Οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν το ακριβέστερο μοριακό τεστ. Υπολογίζεται ότι το 40% των φορέων κορωνοϊού δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.

Η απόφαση της κυβέρνησης υπαγορεύεται από τον πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων που απουσιάζουν από τη θέση τους λόγω της υποχρέωσης καραντίνας.

Η Υφυπουργός Υγείας Τζίλιαν Κίγκαν δήλωσε το πρωί ότι αν και δεν συλλέγονται στοιχεία σε καθημερινή βάση για τον αριθμό εκείνων που είναι σε απομόνωση λόγω λοίμωξης ή συμπτωμάτων, ο υπολογισμός της είναι πως πιθανότατα περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες αυτοπεριορίζονται στο σπίτι τους αυτή τη στιγμή. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως σχεδόν 1,3 εκ. πολίτες έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό το τελευταίο επταήμερο.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν εντός της ημέρας από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ή τον Υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, σε προγραμματισμένη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα.

Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία ο Μπόρις Τζόνσον, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος την Τρίτη, θα συστήσει τη διατήρηση των μέτρων που ισχύουν στην Αγγλία, χωρίς πρόσθετους περιορισμούς. «Έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε αυτό το κύμα της Όμικρον χωρίς να κλείσουμε τη χώρα ξανά», είπε ο κ. Τζόνσον επικαλούμενος τα ηπιότερα συμπτώματα, που προκαλεί η νέα παραλλαγή, την προστασία από την ενισχυτική δόση του εμβολίου και την υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε ότι 100.000 εργαζόμενοι σε κρίσιμα πόστα θα υποβάλλονται από τις 10 Ιανουαρίου σε καθημερινά rapid test για να αποτρέπεται η εξάπλωση του ιού σε συναδέλφους τους.

Δώδεκα περιφερειακές διοικήσεις του NHS έχουν κηρύξει «κρίσιμο περιστατικό» λόγω αύξησης νοσηλειών και έλλειψης προσωπικού που σημαίνει ότι ίσως δεν μπορέσουν να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς ενίσχυση του προσωπικού. Πολλά νοσοκομεία στο Μάντσεστερ, εξάλλου, είπαν ότι έχουν υποχρεωθεί να ακυρώσουν προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Υπάρχουν επίσης δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπηρεσίες ασθενοφόρων στη βόρεια Αγγλία ζητούν από ανθρώπους που υφίστανται ακόμα και πιθανή καρδιακή προσβολή να βρουν τρόπο διακομιδής τους στο νοσοκομείο, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σήμερα επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση της υποχρέωσης των ταξιδιωτών προς την Αγγλία να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ πριν από την πτήση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X