ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Boeing 737 MAX 8: Ποιοι τα «πετούν» και ποιοι τα «προσγείωσαν» (λίστα)

Ντόμινο εξελίξεων μετά την μοιραία πτήση

Αντρέας Γιωργαλλάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα μετά και την πτώση του Boeing 737 MAX 8 που συνετρίβη την Κυριακή με αποτέλεσμα 157 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους. Όπως αναφέρει το CNN είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες που τέτοιου είδους αεροπλάνο πέφτει λίγο μετά την απογείωση του. Το πρώτο περιστατικό αφορούσε ένα Lion Air Boeing 737 MAX 8 το οποίο κατέπεσε στην θάλασσα της Java τον περασμένο Οκτώβριο με τους 189 επιβάτες να χάνουν την ζωή τους.

Οι δύο πτώσεις που έχουμε προαναφέρει βρίσκονται υπό διερεύνηση και ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα δύο γεγονότα όμως οι ομοιότητες τους έχουν προκαλέσει την προσοχή κάποιων αρχών πολιτικής αεροπορίας αλλά και κάποιων αερογραμμών.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 350 αεροσκάφη Boeing 737 Max 8 ανά το παγκόσμιο και σύμφωνα με την FAA είναι κάτω από την ομπρέλα 54 εταιρειών. Οι ταξιδιώτες μπορούν να τσεκάρουν την ολοκληρωμένη λίστα των αερογραμμών που «πετούν» τέτοια αεροσκάφη στην ιστοσελίδα της Boeing.

Οι εταιρείες που «προσγείωσαν» τα συγκεκριμένα αεροσκάφη

Ethiopian Airlines

Μετά την πτώση η συγκεκριμένη εταιρεία έχει καθηλώσει τα άλλα 4 αεροσκάφη αυτού του τύπου που έχει στην κατοχή της μέχρι νεότερης ενημέρωσης με το αιτιολογικό, «προληπτικά μέτρα ασφαλείας».

Κίνα

Οι τρεις δυνατοί παίχτες στις αερομεταφορές της χώρας China Airlines, China Eastern και China Southern χρησιμοποιούν 97 από αυτά τα αεροσκάφη. Η πολιτική αεροπορία της χώρας αποφάσισε να τα αφήσει στο έδαφος από την Δευτέρα επικαλούμενη «μηδενική ανοχής για κινδύνους που αφορούν την ασφάλεια».

Σιγκαπούρη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις της πολιτικής αεροπορίας της Σιγκαπούρης η οποία σήμερα γνωστοποίησε την, «προσωρινή αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων αεροσκαφών που εισέρχονται ή φεύγουν από την Σιγκαπούρη λόγω των δύο μοιραίων πτώσεων». Η απόφαση επηρεάζει τον τοπικό αερομεταφορέα SilkAir και τις πιο κάτω αεροπορικές εταιρείες που έχουν πτήσεις προς την Σιγκαπούρη, China Southern Airlines, Garuda Indonesia, Shandong Airlines και Thai Lion Air

Η SilkAir είχε αναφέρει ότι δεν είχε σκοπό να κρατήσει στο έδαφος τα έξι 737 MAX 8 που διαθέτει.

Ινδονησία

Προσωρινά προσγειώνονται τα συγκεκριμένα αεροσκάφη και στην Ινδονησία λόγω ενδελεχών επιθεωρήσεων που πρέπει να γίνουν. Το σκεπτικό είναι όπως διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη που πετούν εντός της Ινδονησίας είναι σε κατάσταση που μπορούν να βρίσκονται στον αέρα.

Επίσης προσωρινή προσγείωση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο ανακοίνωσαν οι: 

Aeromexico (Μεξικό)
Aerolíneas Argentinas (Αργεντινή)
Cayman Airways (Νησιά Κέιμαν)
Comair Airways (Νότια Αφρική)
Eastar Jet (Νότια Κορέα)

Ποιες εταιρείας συνεχίζουν να τα πετούν

Ωστόσο υπήρξαν και εταιρείες που αποφάσισαν προς το παρόν να κρατήσουν σε λειτουργία τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αφού όπως δηλώνουν δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των περιστατικών.

American Airlines (ΗΠΑ, 24 αεροσκάφη 737 MAX 8)
Southwest Airlines (ΗΠΑ, 34 αεροσκάφη 737 MAX 8)
Norwegian Airlines (Νορβηγία)
TUI (15 αεροσκάφη 737 MAX 8)
Fiji Airways (Φίτζι, 2 αεροσκάφη 737 MAX 8)
Icelandair (Ισλανδία, 3 αεροσκάφη 737 MAX 8)
Flydubai (Ντουμπάι, 11 αεροσκάφη 737 MAX 8)
WestJet (Καναδάς, 13 αεροσκάφη 737 MAX 8)
GOL Linhas Aéreas (Βραζιλία, 7 αεροσκάφη 737 MAX 8)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X