ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βενεζουέλα: Στρατιωτικό όχημα έπεσε πάνω σε διαδηλωτές (pics,vid)

Την υποστήριξη του στρατού «διεκδικούν» Μαδούρο και Γκουαϊδό

Ένα βίντεο, στο οποίο καλεί σε εξέγερση εναντίον του προέδρου Νικολά Μαδούρο, ανέβασε στα social media ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό.

Το βίντεο γυρίστηκε στην αεροπορική βάση La Carlota του Καράκας και σε αυτό ο Γκουαϊδό συνοδεύεται από πολλούς στρατιώτες και τον κρατούμενο ακτιβιστή Λεοπόλδο Λόπεζ, βασικό ηγέτη της αντιπολίτευσης τον οποίο οι στρατιωτικοί φέρονται να απελευθέρωσαν από τον κατ΄ οίκον περιορισμό στον οποίο παρέμενε επί χρόνια από το καθεστώς Μαδούρο.

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει.

 «Οι άνθρωποι της Βενεζουέλας άρχισαν το τέλος του σφετερισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι με τις κύριες στρατιωτικές μονάδες της ένοπλης δύναμης που ξεκίνησαν την τελική φάση της "Επιχείρησης Ελευθερία". Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός πληροφοριών της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε ότι ένα μικρό μέρος του στρατού έχει ταχθεί στο πλευρό του Γκουαϊδό.«Καλούμε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση, μαζί με τις ένδοξες εθνικές ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας, να νικήσουν την προσπάθεια πραξικοπήματος και να διατηρήσουν την ειρήνη» έγραψε στο Τουίτερ.

Διαψεύδει ο Μαδούρο

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι ο στρατός παραμένει «απόλυτα πιστός» στο πρόσωπό του μετά από συνομιλία που είχε με τους στρατιωτικούς ηγέτες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Βλαντίμιρ Παντρίν, είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.

Λίγη ώρα μετά το βίντεο – κάλεσμα του Γκουαϊδό πάντως διεθνή μέσα μετέδιδαν ότι στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον μεταβατικό πρόεδρο ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.

Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

 

Η Εθνοσυνέλευση ανακήρυξε τον πρόεδρό της, Γκουαϊδό, μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο, όταν και έληξε η προηγούμενη θητεία του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, καθώς οι πρόωρες προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018 δεν αναγνωρίζονται από τους βουλευτές, ούτε από τη διεθνή κοινότητα ως νομότυπες, καθώς οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν ως επί το πλείστον αποκλειστεί.

 

Πηγή: kathimerini.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X