ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτή είναι η γυναίκα που την αποκαλούν «ο θηλυκός Ελ Τσάπο»

Η εγκληματίας που δραπέτευσε 2 φορές από τη φυλακή

Μια εγκληματίας από τη Γουατεμάλα που ονομάστηκε «θηλυκός Ελ Τσάπο», έγινε από υποψήφια δήμαρχος, βασίλισσα της κοκαΐνης.

Η Marixa Lemus Pérez, γνωστή με το ψευδώνυμο «La Patrona», που σημαίνει η γυναίκα αφεντικό, έχτισε μια εγκληματική αυτοκρατορία μέσω εν ψυχρώ δολοφονιών και διακίνησης ναρκωτικών σε μια μικρή πόλη της Νότιας Αμερικής.

Φυλακίστηκε οριστικά το 2017 αφού της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 94 ετών για μια σειρά από βάναυσα εγκλήματα που διέπραξε.

Υπήρξε όμως ένα σημείο στη ζωή της που η Marixa έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος, κάτι που ήρθε μετά τον τραγικό θάνατο της αδερφής της.

Το 2011, η αδερφή της Marixa είχε οργανώσει μια συνάντηση με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας καθώς ήταν υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Μογιούτα. Αλλά εκείνη την ημέρα μια ομάδα ενόπλων ανδρών με κυνηγετικά όπλα και AK-47 άνοιξε πυρ στη συνάντηση σκοτώνοντας οκτώ άτομα - συμπεριλαμβανομένης της αδερφής της Marixa, Mayra.

«Το πρόσωπό της καταστράφηκε και βρισκόταν σε μια λίμνη από το αίμα της», είπε η Μαρίξα στο Vice News για το άψυχο σώμα της αδερφής της. Η άγρια δολοφονία θα γινόταν αργότερα γνωστή ως «σφαγή στο Los Cuernos».

Το να είσαι δήμαρχος ήταν οικογενειακή υπόθεση, καθώς ο αδερφός της Marixa Magno κατείχε τη θέση μέχρι που πέθανε το 2009 από καρδιακή προσβολή. Η Mayra είχε τελειώσει τη θητεία του όταν δολοφονήθηκε.

Το 2011, η Μαρίξα παρενέβη για να αντικαταστήσει την αδερφή της στον δημαρχιακό αγώνα, αλλά έχασε από τον Carlos Marroquin.

Και τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο για τη «La Patrona» όταν το 2015 καταδικάστηκε σε 94 χρόνια κάθειρξη. Έξι πρώην μέλη της αστυνομίας συνελήφθησαν επίσης ως μέλη της συμμορίας της Μαρίξας.

Όμως η εγκληματική της καριέρα δεν είχε τελειώσει ακόμα. Το 2016 επιχείρησε να αποδράσει πηδώντας πάνω από τον τοίχο της φυλακής με τη βοήθεια άλλων κρατουμένων αλλά συνελήφθη λίγο αργότερα.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, επιχείρησε άλλη μια απόδραση από μια στρατιωτική φυλακή, αυτή τη φορά ντυμένη ως φύλακας.

Όταν οι αρχές την βρήκαν τελικά δύο εβδομάδες αργότερα, ήταν στο Ελ Σαλβαδόρ και είχε βάψει τα μαλλιά της σκούρο κόκκινο.

Απόδραση από τη φυλακή

Η σύλληψή της ήταν τόσο μεγάλη είδηση που ο πρόεδρος της χώρας έγραψε στο Twitter παινευτικά λόγια.

Αφού πέρασε τέσσερα χρόνια από τα 96 της στη γυναικεία φυλακή Santa Teresa στη Γουατεμάλα, η Marixa είπε στο Vice News ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να κερδίσει την ελευθερία της. «Θέλω να ανοίξω ξανά την υπόθεσή μου», είπε στο πρακτορείο.

Λόγω των δύο επιτυχημένων αποδράσεων της από τη φυλακή, η Μαρίξα πήρε το όνομα «ο θηλυκός Ελ Τσάπο».

Το 2015, ο Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών Joaquin "El Chapo" Guzman - δραπέτευσε από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μεξικού, τη φυλακή Altiplano, μέσω μιας σήραγγας μήκους ενός μιλίου με εξαερισμό και μια παρκαρισμένη μοτοσικλέτα.

Η δεύτερη φυλάκιση του Γκουσμάν θεωρήθηκε μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές για τη μεξικανική κυβέρνηση, μετά τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών που μέχρι εκείνο το σημείο διέφευγε τις αρχές για πάνω από μια δεκαετία.

Ο Ελ Τσάπο δραπέτευσε από την ίδια φυλακή το 2001, μέσω ενός καροτσιού για άπλυτα, που ο συντηρητής Χαβιέ Καμπέρος πέρασε από πολλές πόρτες και τελικά βγήκε από την μπροστινή πόρτα.

Ο Γκούζμαν εκτίει επί του παρόντος ποινή ισόβιας κάθειρξης στο σωφρονιστικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ADX Florence.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X