ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυστηρά πρόστιμα για τις αφίξεις στην Αγγλία που δεν υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού

Ήδη οι διεθνείς επισκέπτες πρέπει να εμφανίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ που έχει γίνει το νωρίτερο 72 ώρες πριν από το ταξίδι

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι από την προσεχή Δευτέρα οποιοσδήποτε ταξιδεύει προς την Αγγλία από το εξωτερικό θα έχει την υποχρέωση να υποβάλλεται σε δύο ακόμα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού.

Ήδη οι διεθνείς επισκέπτες πρέπει να εμφανίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ που έχει γίνει το νωρίτερο 72 ώρες πριν από το ταξίδι και να μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα με την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι όσοι ταξιδεύουν στην Αγγλία θα πρέπει από τη Δευτέρα να κάνουν δύο ακόμα μοριακά τεστ, τη δεύτερη και όγδοη ημέρα από την άφιξή τους, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους. Υπάρχουν συζητήσεις ώστε το ίδιο να ισχύει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τεστ θα κανονίζονται πριν από το ταξίδι μέσω διαδικτύου. Αν κάποιο από αυτά τα νέα τεστ προκύπτει θετικό, τότε ο επισκέπτης θα πρέπει να μπαίνει σε ανανεωμένη καραντίνα δέκα ημερών που θα αρχίζει από την ημέρα του τεστ.

Για όποιον δε συμμορφώνεται με τα νέα μέτρα θα υπάρχει πρόστιμο 2.000 λιρών και πιθανότητα παράτασης της καραντίνας στις 14 ημέρες.

Ο κ. Χάνκοκ είπε επίσης ότι από τη Δευτέρα οι Βρετανοί και Ιρλανδοί υπήκοοι που επιστρέφουν από 33 χώρες της «κόκκινης λίστας» που συνδέονται με το νοτιοαφρικανικό και το βραζιλιάνικο στέλεχος του κορωνοϊού θα πρέπει να περνούν τη δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένα ξενοδοχεία.

Το κόστος των 1.750 λιρών για τη δεκαήμερη διαμονή, τα δύο πρόσθετα τεστ και τη μεταφορά δύο ξενοδοχείο θα επιβαρύνει τον ταξιδιώτη.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει για την ώρα 4.600 δωμάτια σε 16 ξενοδοχεία για την υποδοχή των ταξιδιωτών από τις 33 χώρες.

Πρόκειται κυρίως για χώρες της νότιας Αφρικής και της λατινικής Αμερικής, συν την Πορτογαλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι απευθείας πτήσεις από αυτές τις χώρες έχουν απαγορευθεί.

Όσοι αρνούνται να διαμείνουν στο ξενοδοχείο για την περίοδο της καραντίνας θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 10.000 λιρών. Όσοι επιχειρούν να αποκρύψουν ότι είχαν ταξιδέψει σε χώρα της κόκκινης λίστας εντός των δέκα ημερών πριν από την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια αυτών των μέτρων, ο κ. Χάνκοκ είπε ότι θα εξαρτηθεί από το πότε τα διαθέσιμα εμβόλια θα μπορέσουν να τροποποιηθούν ώστε να αντιμετωπίζουν τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Τα μέτρα αποσκοπούν στην αποτροπή εισαγωγής στη χώρα νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, με την ανησυχία να έχει αυξηθεί λόγω της έρευνας που έδειξε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι παρά «ελάχιστα» αποτελεσματικό έναντι ήπιας και μέτριας σοβαρότητας ασθένειας από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού.

Πάντως η βρετανική κυβέρνηση και οι επιστήμονες στη χώρα επισημαίνουν ότι το εμβόλιο πιθανότατα αποτρέπει τη βαριά ασθένεια και το θάνατο από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, ενώ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι του βρετανικού στελέχους.

Σημειώνεται ότι ακόμα αδημοσίευτη έρευνα της Σχολής Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής του Λονδίνου αποφάνθηκε πως το βρετανικό στέλεχος, γνωστό στο χώρα ως «η παραλλαγή του Κεντ», μοιάζει να είναι κατά περίπου 35% πιο θανατηφόρο από το αρχικό στέλεχος.

Παράλληλα, άρχισε σήμερα σε οκτώ αγγλικά νοσοκομεία η δοκιμή χορήγησης δύο δόσεων από δύο διαφορετικά εμβόλια σε κάθε εθελοντή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση