ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ασάνζ: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα Wikileaks, το διεθνές κυνηγητό και η σύλληψη

Σχεδίαζε να βρει καταφύγιο στη Ρωσία

Το σκληρό καρύδι της «ενοχλητικής» δημοσιογραφίας, ο ιδρυτής του ιστότοπου «Wikileaks» που με τις αποκαλύψεις του έχει κάνει κυβερνήσεις και ηγέτες να χάσουν τον... ύπνο τους βρισκόταν από το 2012 απομονωμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Εκεί ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ είχε βρει καταφύγιο για να αποφύγει την σύλληψή του και μία έκδοσή του στη Σουηδία ή τις ΗΠΑ. Ο «Τζέιµς Μποντ της δηµοσιογραφίας» βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα από το 2010, με την αποκάλυψη χιλιάδων ευαίσθητων διαβαθμισμένων εγγράφων μέσω του Wikileaks.

Τον Απρίλιο του 2010, είχε δηλώσει ότι του αρέσει να κατατροπώνει καθάρματα.

Ήταν η πιο αιχμηρή του δήλωση λίγες ώρες µετά την πρώτη µεγάλη αποκάλυψη του Wikileaks: το βίντεο που απεικόνιζε την εν ψυχρώ δολοφονία στη Βαγδάτη συνολικά 12 αµάχων από Αµερικανούς στρατιώτες που επέβαιναν σε ένα ελικόπτερο Απάτσι.

Τότε η ψηλόλιγνη φιγούρα µε την πρόωρα λευκή κόµη γινόταν διάσηµη σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.Ο πρώην χάκερ υµνούνταν ως σύµβολο της ελευθερίας της έκφρασης, οι δηµοσιογράφοι έτρεχαν από πίσω του για µια συνέντευξη, τα πανεπιστήµια τον βοµβάρδιζαν µε προσκλήσεις για οµιλίες, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα τον τιµούσαν.

Οκτώ µήνες μήνες, ο Ασάνζ είναι ένας κυνηγηµένος άνθρωπος που αναγκάζεται να κρύβεται και να επικοινωνεί µε τον έξω κόσµο µέσω κρυπτογραφηµένων µηνυµάτων.

 

Η «Οδύσσεια» του Ασάνζ

Η ζωή του έγινε ...κόλαση µετά τη δηµοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου για τον πόλεµο στο Αφγανιστάν , ανάλογων εγγράφων για τον πόλεµο του Ιράκ και τη σταδιακή δηµοσιοποίηση 251.287 διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων των ΗΠΑ.

Ήταν όμως περίπλοκη από τις 3 Ιουλίου του 1971, την ηµέρα της γέννησής της στο Τάουνσβιλ, στις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας.

Λίγο µετά τα πρώτα του γενέθλια, η µητέρα του Κριστίν παντρεύτηκε έναν θεατρικό παραγωγό. Οι δυο τους ίδρυσαν έναν περιοδεύοντα θίασο και µέχρι να κλείσει ο Τζούλιαν τα 14 είχαν µετακοµίσει 37 φορές.

Ο Ασάνζ είδε για πρώτη φορά υπολογιστή σε ηλικία 16 ετών, έναν Commodore 64. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Σύντοµα ήταν σε θέση να σπάει κάθε του πρόγραµµα. Υιοθέτησε το ψευδώνυµο «Mendax» και µε δύο φίλους του χάκερ ίδρυσε την οµάδα «∆ιεθνείς Ανατρεπτικοί» καταφέρνοντας να παραβιάσει ακόµα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές του αµερικανικού υπουργείου Αµυνας.

Στα 18 του, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε, σύντοµα απέκτησε έναν γιο, τον Ντάνιελ, τέσσερα χρόνια αργότερα βρέθηκε να πολεµάει την πρώην σύζυγό του για την κηδεµονία του παιδιού τους και παράλληλα, να αντιµετωπίζει 31 κατηγορίες για χάκινγκ «και συγγενή αδικήµατα».Τα µαλλιά του Ασάνζ άσπρισαν πρόωρα ΤΟ 2006, ιδρύει τον ιστότοπο Wikileaks, μία «υπηρεσία πληροφοριών των πολιτών». Από το 2010, ο Ασάνζ βρίσκεται στο επίκεντρο µιας παγκόσµιας συζήτησης για τα όρια που πρέπει να έχει η ενηµέρωση. Πως έστησε την επιχείρησή του Το 1993 δημιούργησε στην Αυστραλία μια από τις πρώτες εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιnternet και παράλληλα έφτιαχνε ελεύθερο λογισμικό, έχοντας την ακλόνητη πεποίθηση ότι όλα στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Την ίδια περίοδο σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Με τη δημιουργία του WikiLeaks το 2006 ξεκίνησε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε σκεφτεί ως τότε: να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό «γραμματοκιβώτιο» στο οποίο θα καταλήγουν οι διαρροές από ολόκληρο τον κόσμο.

Τα πράγματα ήταν δύσκολα για τον καταζητούμενο Ασάνζ μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το 2010 η Ιnterpol ύστερα από αίτημα των σουηδικών Αρχών.Ο Ασάνζ είχε θεωρηθεί ύποπτος για τον βιασμό δύο γυναικών στη Σουηδία.Εκεί φαίνεται ότι είχε σεξουαλική επαφή με δύο γυναίκες οι οποίες αργότερα τον κατήγγειλαν στην αστυνομία για κακομεταχείριση.Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για τη δυσφήμησή του.Ο δικηγόρος του λέει ότι οι επαφές ήταν συναινετικές και ότι δεν έγινε χρήση βίας. Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης με τον ίδιο να προειδοποιεί: «Αν με σκοτώσουν θα πλημμυρίσει η Γη έγγραφα των ΗΠΑ».

Το 2010, δύο χρόνια προτού εγκλωβιστεί στη πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία, ο «Μr Wikileaks» σχεδίαζε να βρει καταφύγιο στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαταλείποντας τη Βρετανία. Σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει στο Αssociated Press,ο Ασάνζ σχεδίαζε να εγκαταλείψει το Λονδίνο στις 30 Νοεμβρίου του 2010 με προορισμό τη Ρωσία. Το πρακτορείο επικαλούνταν μία επιστολή με παραλήπτη το ρωσικό προξενείο στο Λονδίνο.

"Εγώ, ο Τζούλιαν Ασάνζ εξουσιοδιοτώ το φίλο μου Ισραήλ Σαμίρ να παραδώσει το διαβατήριό μου και να εκδώσει βίζα»,φέρεται να έγραψε ο Aσάνζ προς το ρωσικό προξενείο στο Λονδίνο.

Την ίδια μέρα που ο Ασάνζ φέρεται να είχε στείλει την επιστολή του στους Ρώσους, η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ο Αυστραλός ιδρυτής του «ενοχλητικού» ιστότοπου Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται «πολιορκημένος» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, ζητώντας άσυλο για να αποφύγει την σύλληψή του και την τυχόν έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία όπου κατηγορείτο τότε για τον βιασμό μιας γυναίκας.

Κι ενώ οι σουηδικές αρχές έχουν βάλει στο αρχείο τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ασάνζ αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε σήμερα πως η σύλληψη του Ασάνζ έγινε για λογαριασμό των ΗΠΑ μετά την παραλαβή του αιτήματος έκδοσής του.
Η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του Ασάνζ για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks το 2010 εκατομμυρίων απόρρητων και διαβαθμισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση