ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απίστευτο! Γιατροί ξέχασαν… σπάτουλα στην κοιλιά ασθενούς

Θα πληρώσουν 64.000 ευρώ αποζημίωση

Μία πρωτοφανής ιστορία ιατρικής αμέλειας, που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή σε μία γυναίκα ασθενή, έφτασε στις δικαστικές αίθουσες.

Η ασθενής είχε εισαχθεί για γυναικολογική επέμβαση σε κρατικό νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας. Δέκα επτά ημέρες μετά το χειρουργείο, η γυναίκα εμφάνισε υψηλό πυρετό, αδυναμία και εκτεταμένα εξανθήματα μετά κνησμού.

Αποφασίστηκε να υποβληθεί ξανά σε επέμβαση και τότε αποκαλύφθηκε η αιτία της επιπλοκής. Είχε ξεχαστεί στην κοιλιακή της χώρα μία χειρουργική σπάτουλα μήκους 23,7 εκ., πλάτους 8,4 εκ. και βάρους 180 γραμμαρίων!

Η ασθενής και η οικογένειά της προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την περιπέτεια που έζησαν. Επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 64.516 ευρώ και το νοσοκομείο με τη σειρά του στράφηκε σε βάρος της ιατρικής ομάδας.

Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εξέτασε την υπόθεση και αναγνώρισε ευθύνες στον χειρουργό μαιευτήρα-γυναικολόγο και διευθυντή της κλινικής του νοσοκομείου, τους δύο βοηθούς ειδικευμένων μαιευτήρων-γυναικολόγων αλλά και σε μια νοσηλεύτρια η οποία συμμετείχε στην επέμβαση ως εργαλειοδότρια.

Σύμφωνα με την απόφαση, άσκησαν «πλημμελώς τα υπηρεσιακά και ιατρικά τους καθήκοντα, προκαλέσαντες ζημία από βαρεία αμέλεια» και τώρα είναι εκείνοι που καλούνται να καταβάλουν την αποζημίωση στην ασθενή και τους συγγενείς της.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «δεν φρόντισαν, όπως είχαν υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάλειψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς».

Σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ο διευθυντής της κλινικής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, έχει καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, ενώ στους δύο βοηθούς χειρουργούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X