ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αμαζόνιος: Ο φλεγόμενος πνεύμονας της γης φαίνεται από το διάστημα

Σκοτείνιασαν μεγαλουπόλεις της Νότιας Αμερικής

Περισσότερες από 9,5 χιλιάδες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Βραζιλία, κυρίως στην περιοχή του δάσους του Αμαζονίου, από τις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο «πνεύμονας του πλανήτη μας» καίγεται και η κατάσταση για την ανθρωπότητα και την επιβίωσή της δυσχεραίνει κάθε χρόνο και πιο πολύ.

Για το έτος 2019, μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει περισσότερες από 74 χιλιάδες πυρκαγιές στην χώρα της Λατινικής Αμερικής, περίπου οι διπλάσιες σε σχέση με το 2018, κατά το οποίο καταγράφηκαν 40 χιλιάδες πυρκαγιές. Το αποτέλεσμα των φετινών πυρκαγιών είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθε η πολιτεία Amazonas της Βραζιλίας, την Δευτέρα 19/08.

Σκοτείνιασε ο ουρανός και οι πόλεις

Οι πυκνοί μαύροι καπνοί από τις πυρκαγιές εξαπλώνονται από την πολιτεία Amazonas και φτάνουν μέχρι τις πολιτείες Pará και Mato Grosso. Ακόμα κατάφεραν να κρύψουν τον ήλιο στην πόλη του Sao Paulo, η οποία σκοτείνιασε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ανάψουν φώτα στις 16:00 το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Sao Paulo απέχει από την πολιτεία Amazonas, περίπου 3,200 χιλιόμετρα.

Αυτό συνέβη την περασμένη Δευτέρα, με τους κάτοικους της πόλης να απαθανατίζουν το τρομακτικό φαινόμενο και να αναρτούν τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνολικά, οι φλόγες έχουν δημιουργήσει ένα παχύ στρώμα καπνού, το οποίο εκτιμάται ότι καλύπτει 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια.

Ακόμα μεγαλύτερη απορία για την ανθρώπινη ασυνειδησία προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία που μεταδίδονται, πολλές από τις πυρκαγιές που ξεσπούν στο δάσος του Αμαζονίου, προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, αγρότες και βοσκοί θέτους τις φωτιές για να δημιουργήσουν χώρο για την δική τους δραστηριότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φωτιές ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους και προκαλείται μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Άλλος ένας παράγοντας, ο οποίος ευθύνεται για την έκρηξη των τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιών, είναι η κλιματική αλλαγή, με τις θερμότερες και ξηρότερες καιρικές συνθήκες που προκαλεί. Οι εν λόγω συνθήκες ευθύνονται για το λιώσιμο των χειμερινών χιονιών νωρίτερα και ο πιο θερμός και ξηρός αέρας εξατμίζει πιο εύκολα την υγρασία από τα φύλλα των δέντρων, με αρνητική συνέπεια να καθίστανται πιο εύφλεκτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X