ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αγία Σοφιά: Γίνεται σήμερα Τζαμί

Aναμένονται περίπου 1.500 άτομα για προσευχή, αλλά η είσοδος θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένα μέτρα, λόγω της διασποράς του κορωνοϊού.

Μετά από 86 χρόνια, η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει σήμερα στις 10 το πρωί ως τζαμί. Οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν χθες τις πρόβες τους και όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα πάντα είναι έτοιμα για την «φιέστα» που έχει στήσει ο Ερντογάν, για την μουσουλμανική προσευχή στο ιστορικό ορθόδοξο μνημείο.

Οπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στην γείτονα χώρα, από το πρωί αναμένονται περίπου 1.500 άτομα για προσευχή, αλλά η είσοδος θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένα μέτρα, λόγω της διασποράς του κορωνοϊού. «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά για την σημερινή φιέστα των Τούρκων, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.

Τιρκουάζ χαλιά, σεντόνια καλύπτουν τα ψηφιδωτά

Εδώ και μέρες ξεκίνησαν οι εργασίες εντός του χώρου του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας. Από νωρίς στήθηκαν τα τιρκουάζ χαλιά στο μαρμάρινο πάτωμα του Ναού, ενώ προκειμένου να μην φαίνονται τα χριστιανικά ψηφιδωτά, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κουρτίνες οι οποίες θα τα κρύβουν.

«Οι λεπτομέρειες του συστήματος κουρτίνας που θα χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών έχουν αρχίσει να γίνονται σαφείς. Αποφασίστηκε να κλείσουν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά με ένα σύστημα "κουρτίνας πανιού", παρόμοιο με το σύστημα κουρτίνας που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ταινιών» αναφέρουν οι Τούρκοι.

Αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι ούτε ένα καρφί δεν θα πειραχτεί κατά την εγκατάσταση του συστήματος. Κατά συνέπεια, το ηλεκτρονικό σιδηροδρομικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για τα ψηφιδωτά θα ανοίγει και θα κλείνει σε ένα λεπτό. Αναφέρεται επίσης ότι η τεχνολογία φωτός, που εξετάστηκε στο πρώτο στάδιο, έχει εγκαταλειφθεί λόγω της άποψης ότι θα βλάψει τα έργα χιλιάδων ετών.

Χθες έγιναν και οι τελευταίες πρόβες για τις δοκιμές ήχου, που θα χρειαστεί κατά την απαγγελία του κορανίου, ενώ εντός της Αγίας Σοφίας θα προσευχηθούν και γυναίκες σε ξεχωριστό χώρο που έχουν οργανώσει οι Τούρκοι.

Εργασίες υπό το βλέμμα Ερντογάν

Οι εργασίες και οι πρόβες έγιναν χθες υπό το βλέμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, Εμινέ. Ο Ερντογάν, αγνοώντας την διεθνή κατακραυγή για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τόσο από ξένες δυνάμεις (μεταξύ των οποίων και ο Τραμπ κατά την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο χθες), όσο και από διεθνείς οργανισμούς, παρακολούθησε την πρόοδο των εργασιών και πόζαρε με την σύζυγό του εκτός και εντός του Ναού.

Πένθιμα θα ηχήσουν οι καμπάνες το μεσημέρι στην Κύπρο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναφέρεται ότι σύμφωνα με οδηγίες του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσοστόμου θα γίνει σήμερα Παρασκευή «πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας στις 12 το μεσημέρι και επί διάστημα 5 λεπτών, εν όψει της αυθαίρετης, απαράδεκτης και εγκληματικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους Τούρκους».

Πηγή: Kathimerini.com.cy

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X