ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

8 οι νεκροί στην Ευρώπη λόγω καύσωνα (Vid)

Δεκάδες νεκροί από πνιγμούς σε Πολωνία και Λιθουανία

Kύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα με τις θερμοκρασίες για μια ακόμη ημέρα να χτυπούν στο κόκκινο, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ δυσφορία προκαλούν τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι από τη ζέστη στις κεντρικές χώρες της Ευρώπης. Τρεις άνθρωποι πνίγηκαν χθες στη Γαλλία, ενώ άλλοι τρεις πέθαναν από τον καύσωνα στη Γερμανία. Στην Ιταλία, εντοπίστηκαν δύο νεκροί άστεγοι στο Μιλάνο και στο Λε Μαρς – πιθανότερη αιτία του θανάτου τους θεωρείται η θερμοπληξία.

Οι αρχές σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία είναι σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, καλώντας τους πολίτες – ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τους άστεγους – να λάβουν μέτρα προστασίας από τη ζέστη.

Ειδικότερα στην Γαλλία πολλά θερμοκρασιακά ρεκόρ αναμένεται να καταρριφθούν την Πέμπτη, όχι μόνο ως προς τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αλλά και της μέσης θερμοκρασίας ενός 24ώρου. Στην περιφέρεια Βαρ της Νοτιοανατολικής Γαλλίας ήδη στις 14:00 τοπική ώρα τα θερμόμετρα δείχνουν τιμές άνω των 40°C, με 42°C στην πόλη Κοτινιάκ.

Τα ρεκόρ πέφτουν το ένα μετά το άλλο σε μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης καθώς καταγράφονται πρωτοφανείς θερμοκρασίες για μήνα Ιούνιο: 38,9 βαθμοί Κελσίου στην Τσεχία, 38,6 στη Γερμανία, 40,9 στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας.

Ένα άλλο ρεκόρ καταρρίφθηκε στην Πολωνία: αυτό της κατανάλωσης ενέργειας, λόγω της εντατικής χρήσης των κλιματιστικών. Στη Γαλλία το μεσημέρι η ζήτηση ανήλθε σήμερα στα 59,4 γιγαβάτ, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 59,5 γιγαβάτ που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Στη Γερμανία, στις πόλεις Λέχνε και Μπαντ Εϊνχάουζεν (120.000 κάτοικοι), οι αρχές έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Η χρήση πόσιμου νερού θα περιοριστεί μόνο για «ζωτικές ανάγκες» και οι κάτοικοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ.

Τρεις νεκροί στη Γαλλία από τον καύσωνα


Τρία άτομα – δύο άνδρες άνω των 70 και μια γυναίκα 62 ετών – έχασαν έτσι τη ζωή τους στις παραλίες της νότιας Γαλλίας κοντά στο Μονπελιέ από ψυχρό σοκ. Ζεστοί από την καυτή άμμο βούτηξαν απότομα για να δροσιστούν χωρίς να προετοιμάσουν κατάλληλα το σώμα τους κι έτσι έχασαν τη ζωή τους.

Στην περιοχή Aρντέν στα βόρεια σύνορα με το Βέλγιο, ο καύσωνας είχε θύματα από θερμοπληξία αυτή τη φορά, εννιά παιδιά ηλικίας 6 με 11 ετών, που αδιαθέτησαν ή λιποθύμησαν την ώρα του γεύματος στο κυλικείο του σχολείου. Χρειάσθηκε η άμεση φροντίδα του νοσηλευτικού προσωπικού για να συνέλθουν. Αύριο το σχολείο θα παραμείνει κλειστό, όπως και πολλά άλλα σχολεία σε άλλες περιοχές της Γαλλίας.

Οι γαλλικές αρχές έχοντας τη προηγούμενη δραματική εμπειρία του 2003 με 44 βαθμούς Κελσίου για πολλές μέρες και εκατοντάδες θύματα, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, είχαν από μέρες προετοιμάσει τον πληθυσμό με συμβουλές.

Τα δε δημαρχεία έχουν ανοίξει παντού τα δημόσια σιντριβάνια, όπως και στο Παρίσι. Κλασικές έχουν γίνει πλέον εικόνες με πλήθη κόσμου να δροσίζονται, όπως μπορούν, στα μεγάλα σιντριβάνια του Τροκαντερό απέναντι από τον πύργο του Αϊφελ.

Δεκάδες νεκροί από πνιγμούς σε Πολωνία και Λιθουανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Telegraph, στη Λιθουανία – όπου οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 36 βαθμούς Κελσίου – έχουν αναφερθεί 27 θάνατοι από πνιγμούς.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι 90 άνθρωποι έχουν πνιγεί αυτόν τον μήνα στις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Ακρόπολη και άλλα αρχαία μνημεία

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα αρχαία μνημεία της Ελλάδας, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι η Ακρόπολη είναι πιθανότατα ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, παρατηρεί ωστόσο ότι υπάρχουν σημάδια πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα μνημεία του ιερού βράχου.

«Στα τείχη της αρχαίας Αθήνας υπάρχει μεγαλύτερη διάβρωση από ότι στο παρελθόν», δήλωσε στο Reuters η Μαρία Βλαζάκη, γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού.

Την ανάγκη ενός συστήματος παρακολούθησης που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, υπογραμμίζει ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

Πηγή: in.gr, skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X