ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τουρκία: Ξεκινά εμβολιασμούς με εμβόλιο που δεν έχει ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές

Με ρύθμιση του υπουργείου Υγείας επιτρέπεται η χορήγση άδειας έκτακτης ανάγκης

Η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο που αναπτύσσει η Sinovac Biotech Ltd. στην Κίνα, προτού καν η κατασκευάστρια εταιρεία ολοκληρώσει τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Η τουρκική κυβέρνηση εν μέσω καταγραφής αριθμού ρεκόρ θανάτων και δραματικής αύξησης της πληρότητας στις Μονέδες Εντατικής Θεραπείας ανακοίνωσε σήμερα ρυθμιστικές αλλαγές που θα της επιτρέπουν να προχωρήσει στην πραγματοποίηση εμβολιασμών.

Οι δοκιμές της 3ης φάσης του εμβολίου στις οποίες συμμετέχουν 12.500 άτομα συνεχίζονται και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μέλος της επιστημονικής Επιτροπής για τον Covid-19 που συμβουλεύει τις αρχές. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς δεν διαθέτει την εξουσιοδότηση να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν στη βάση των αποτελεσμάτων των τελικών δοκιμών που διεξάγονται στην Ινδονησία και τη Βραζιλία, καθώς των «ενδιάμεσων αναλύσεων» που διεξάγονται στην Τουρκία, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες από το κινεζικό εμβόλιο.

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας εξέδωσε κανονιστική ρύθμιση για να επιτραπούν οι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με την ρύθμιση που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή στην εφημερίδα της κυβερνήσεως σε «εξαιρετικές καταστάσεις» όπου μια μολυσματική ασθένεια απειλεί τη δημόσια υγεία, μπορούν να λάβουν άδεια έκτακτης ανάγκης εμβόλια που δεν έχουν ακόμη «ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα».

Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία για 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sinovac. Μια πρώτη αποστολή 3 εκατομμυρίων δόσεων αναμένεται να φτάσει στη χώρα πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Οι ημερήσιοι θάνατοι στην Τουρκία από τον κορωνοϊό σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας ανερχόμενοι στους 243 την Πέμπτη. Σχεδόν δύο εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Τουρκία, ενώ η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας στη χώρα πλησιάζει το 74%.

Τουλάχιστον έξι εμβόλια κατά του Covid-19 βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές φάσης 3 σε όλο τον κόσμο. Στις δοκιμές αυτές αξιολογούνται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι εικονικού φαρμάκου.

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X