ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αλ Μπαγκντάντι: Ο φόβος για προδοσία και το ψάξιμο για καταφύγια

Ζούσε σαν κυνηγημένος φυγάς και μερικές φορές μεταμφιεζόταν σε βοσκό

Ως ένα «ψυχολογικό ράκος» περιέγραψε τον πρώην ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τους τελευταίους μήνες της ζωή του ένας από τους κουνιάδους του.

Μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya, ο Μοχάμεντ Αλί Σαγίντ δήλωσε ότι είχε συναντήσει τον αλ Μπαγκντάντι πολλές φορές το διάστημα πριν πεθάνει.

Καθώς το Ισλαμικό Κράτος είχε ουσιαστικά καταρρεύσει τον τελευταίο χρόνο, ο άλλοτε πανίσχυρος ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης ζούσε σαν κυνηγημένος φυγάς, ψάχνοντας καταφύγια στις ερήμους της ανατολικής Συρίας, στα σύνορα με το Ιράκ.

Όπως περιέγραψε ο Αλί Σαγίντ, τους τελευταίους μήνες ο αλ Μπαγκντάντι ήταν ένα «ψυχολογικό ράκος», τα νεύρα του είχαν σπάσει και φοβόταν συνεχώς ότι κάποιος θα τον προδώσει.

Μερικές φορές μεταμφιεζόταν σε βοσκό και άλλες κρυβόταν σε υπόγεια καταφύγια και τούνελ ενώ πάντα εξαρτιόνταν από έναν – όλο και πιο συρρικνωμένο - κύκλο έμπιστών του ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Σαγίντ – ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο από τις Ιρακινές αρχές και παραμένει κρατούμενος – όσο το Χαλιφάτο έχανε έδαφος, ο αλ Μπαγκντάντι περιόριζε τις μετακινήσεις του.

Φορούσε πάντα – ακόμα και όταν κοιμόταν - μια ζώνη αυτοκτονίας και ανάγκαζε και τους δικούς του ανθρώπους να είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Ο ηγέτης του ΙΚ δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κινητό τηλέφωνο για να μην τον εντοπίσουν ενώ έπασχε από διαβήτη.

Μάλιστα, το άγχος επιδείνωσε την υγεία του και ο αλ Μπαγκντάντι έπρεπε να παρακολουθεί διαρκώς το σάκχαρό του στο αίμα και να παίρνει ινσουλίνη.

Η κατάστασή του δεν του επέτρεψε να νηστέψει τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού (μεγάλο αμάρτημα για τους μουσουλμάνους) και ανάγκασε και τους βοηθούς του να μην νηστέψουν.

Ο Αλ Μπαγκντάντι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος και σκοτώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019, όταν έπεσε σε ενέδρα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, στη βόρεια Συρία.

Η έκρηξη σκότωσε τόσο τον ίδιο όπως και τρία παιδιά που ήταν μαζί του. Νεκρές έπεσαν και δύο σύζυγοι του ηγέτη της οργάνωσης, οι οποίες φορούσαν επίσης γιλέκα με εκρηκτικά αλλά δεν τα ενεργοποίησαν.

Λίγες ημέρες μετά την αμερικανική επιδρομή και τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτος, η τζιχαντιστική οργάνωση ανακοίνωσε τον διάδοχο του: Νέος ηγέτης του ΙΚ είναι ο Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι.

Το όνομα αυτό είναι εντελώς άγνωστο στις δυνάμεις ασφαλείας -στην ουσία ακούγεται για πρώτη φορά στα σενάρια διαδοχής του Μπαγκντάντι που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Ειδικοί πιστεύουν ότι το Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι δεν είναι ένα πραγματικό όνομα, αλλά ψευδώνυμο.

kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X