ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Zoom Cyprus: Το app που έσωσε τους προσκόπους

Κυπριακή πατέντα που έσωσε κι άλλες ζωές

Χάριν στην τεχνολογία, η περιπέτεια της ομάδας των προσκόπων και των ομαδαρχών τους είχε αίσιο τέλος, αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Η εφαρμογή Zoom Cyprus έκανε το θαύμα της, καθώς ένας εκ των ομαδαρχών την χρησιμοποίησε σωστά και έστειλε το στίγμα της ομάδας, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τι είναι το Zoom

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εφαρμογής, πρόκειται για μια «διαδραστική web και mobile εφαρμογή, σχεδιασμένη να προσφέρει μια νέα εμπειρία σε όσους επισκέπτονται ή διαμένουν στην Κύπρο».
- 2D / 3D Χάρτες
- Πλοήγηση και οδηγίες κατευθύνσεων με φωνητικές εντολές
- Χάρτες και πλοήγηση διαθέσιμα τόσο online όσο και offline
- Αναζητήστε οποιαδήποτε τοποθεσία με συντεταγμένες, όνομα και διεύθυνση ή προσαρμοσμόστε φίλτρα αναζήτησης
- Αποθηκεύστε τους αγαπημένους σας προορισμούς για μελλοντική χρήση
- Μοιραστείτε τα πάντα με τους φίλους σας

Χάρτες offline

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο σημείο που βρισκόταν η ομάδα των προσκόπων, δεν υπήρχε η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, ωστόσο η εφαρμογή λειτούργησε άψογα, επαληθεύοντας τα όσα αναφέρει στην περιγραφή: «Το Zoom σας επιτρέπει να εξερευνήσετε, να αναζητήσετε και να πλοηγηθείτε στην Κύπρο χωρίς να απαιτείται σύνδεση WiFi ή περιαγωγή δεδομένων».

Μήνυμα σε μόλις 15 δευτερόλεπτα

Όπως ανέφερε στο 24News η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Ριάνα Κωνσταντίνου, η εν λόγω εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί μόνο σε κινητά με λειτουργικό σύστημα android, προς το παρόν. Όταν ο χρήστης την «κατεβάσει» στο κινητό του τηλέφωνο, πατώντας ένα κουμπί «SOS», η Υπηρεσία Ασθενοφόρων σε διάστημα μόλις 15 δευτερολέπτων λαμβάνει την ειδοποίηση και τον εντοπίζει, οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρίσκεται.

Όταν τα μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων αντιληφθούν ότι ο πολίτης βρίσκεται σε κίνδυνο, τον καλούν αμέσως στο τηλέφωνο, εάν και εφόσον μπορεί να μιλήσει. Σε αντίθετη περίπτωση, του ζητούν να στείλει SMS ή ακόμα και στείλει φωτογραφίες από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ή ακόμα και από το τραύμα του, σε περίπτωση που έχει τραυματιστεί, ώστε να του δοθούν οδηγίες για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον εαυτό του, μέχρι να καταφθάσει βοήθεια.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται η σύνδεση στο διαδίκτυο, για να χρησιμοποιηθεί, σε περίπτωση κινδύνου, υπογράμμισε η κ. Κωνσταντίνου.

Πώς το χρησιμοποίησαν οι πρόσκοποι

Το Σάββατο, όταν υπήρξε η πληροφόρηση ότι οι πρόσκοποι βρίσκονταν σε κίνδυνο, αλλά ήταν δύσκολος ο εντοπισμός τους, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων ζήτησε το τηλέφωνο του ομαδάρχη, επικοινώνησε μαζί του και του έδωσε οδηγίες για να «κατεβάσει» στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή Zoom Cyprus, εξήγησε η κ. Κωνσταντίνου. Όταν επετεύχθη η λήψη της εφαρμογής, του έδωσαν οδηγίες για να πατήσει το «SOS». Σε μόλις 15 δευτερόλεπτα, ελήφθη ειδοποίηση στις οθόνες του κέντρου της Υπηρεσίας και τότε εντόπισαν ακριβώς το σημείο στο οποίο βρίσκονταν με τις σωστές συντεταγμένες, τις οποίες η Υπηρεσία απέστειλε στις ομάδες διάσωσης, που κινήθηκαν αμέσως προς το μέρος τους, φθάνοντας στην συνέχεια κοντά τους.

Κυπριακή πατέντα, παγκόσμια πρωτοπορία

Η εν λόγω εφαρμογή αποτελεί κυπριακή πατέντα, με παγκόσμια πρωτοπορία, ανέφερε η κ. Κωνσταντίνου, εξηγώντας ότι δημιουργήθηκε από την ανάγκη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων να εντοπίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα το σημείο όπου βρίσκονται πολίτες που κινδυνεύουν και δεν μπορούν να μιλήσουν στο τηλέφωνο. 

Κι άλλες διασώσεις μέσω Zoom

Αυτή δεν ήταν η πρώτη περίπτωση, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε το Zoom Cyprus. Η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων ανέφερε ότι υπήρξαν άλλες δύο με τρεις περιπτώσεις, με την μία εξ αυτών να αφορά διάσωση σε ορεινές περιοχές. Με την βοήθεια της εφαρμογής, ο πολίτης έστειλε το στίγμα του και εντοπίστηκε σύντομα από τις ομάδες διάσωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X