ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση Petrana: Δεν ήταν μόνο ένας ο σκύλος που την κατασπάραξε

Εκπαιδευτής σκύλων κατέθεσε στο Δικαστήριο

Mε την κατάθεση νέου μάρτυρα κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα η υπόθεση του θανάτου της 46χρονης Petrana Milchova Nikolova από την Βουλγαρία, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του Χρίστου Θεοδοσίου εκπαιδευτή σκύλων. Ο μάρτυρας ανέφερε πως έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια για την εκπαίδευση σκύλων και κατέθεσε σειρά διπλωμάτων και την επαγγελματική του άδεια για την εκπαίδευση σκύλων στο Δικαστήριο.

Μετά από υπόδειξη του εκπροσώπου της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην άδεια που κατέχει από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες για την εξάσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή.


Καταζητούμενος για άλλη μια φορά ο Ιορδάνης (Pic)


Όπως εξήγησε, η εκπαίδευση του στηρίζεται στην πειθαρχία, προστασία, υπακοή , ιχνηλασία και ασφάλεια .Ο κ. Θεοδοσίου κατέχει και άδεια εξάσκησης του βοηθού εκπαιδευτή όπου φοράς ειδική στολή, όπως εξήγησε και μπαίνεις στο χώρο που φυλάγεται ο σκύλος για σκοπούς εκπαίδευσης . Επιπρόσθετα ανέφερε πως οι σκύλοι Rottweiler είναι σκύλοι – φύλακες και οριοθετούν τον χώρο τους, ώστε να μην πλησιάζει ούτε άνθρωπος, ούτε σκύλος . Οι περιπτώσεις ωστόσο που οι σκύλοι αυτής της ράτσας αφήνουν κάποιον να μπει στο ζωτικό τους χώρο, είναι μόνο στην περίπτωση που νιώσουν ασφάλεια, είτε πρόκειται για άνθρωπο, είτε για άλλους σκύλους, όπως είπε.

Όταν ο εκπαιδευμένος σκύλος θα δει κάποιον να μπαίνει στον δικό του ζωτικό του χώρο ,τότε σημείωσε, θα γαβγίζει επανειλημμένα ώστε να τον κρατήσει σε συγκεκριμένο σημείο και να μην μπορεί να μετακινηθεί. Ωστόσο συνέχισε, όταν ο σκύλος είναι ανεκπαίδευτος είναι επικίνδυνος και λειτουργεί με το ένστικτο της αγέλης.

Σε σχέση με τα τραύματα της Petrana, ο μάρτυρας εκτίμησε πως τα τραύματα που έφερε η θανούσα, στο κεφάλι, στο λαιμό και στα χέρια, έγιναν από περισσότερους από έναν σκύλο. Αναφέρθηκε μάλιστα στη μεγάλη ζημιά που μπορεί να επιφέρουν δύο σκύλοι σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο κ. Θεοδοσίου είπε πως είναι μέλος στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εκπαιδευτών σκύλων, είναι μάλιστα εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου. Όπως εξήγησε συνεργάζεται με κτηνιατρείο σε περιπτώσεις περιστατικών ατυχημάτων που κάνουν οι σκύλοι.Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε περιστατικό που σκύλος Rottweiler επιτέθηκε σε σκύλο και στον ιδιοκτήτη του, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον θάνατο του σκύλου αλλά και τον τραυματισμό του ιδιοκτήτη του.

Ο κ. Θεοδοσίου είπε πως οι σκύλοι έχουν πολλές ανασφάλειες με τους ανθρώπους , "λόγω του ύψους τους και της βαρετής μυρωδιάς των ανθρώπων". Με τον φόβο τους αυτό δαγκώνουν, μπορώντας ακόμη και να επιφέρουν και το θάνατο, όπως είπε. Αν ο άνθρωπος προβάλει τα χέρια του, τότε σημείωσε, οι εκπαιδευμένοι σκύλοι θα τον δαγκώσουν στα χέρια για να τον αποτρέψουν αν έχει μαχαίρι ή ξύλο και τα λοιπά. Ο ανεκπαίδευτος σκύλος θα δαγκώσει τον άνθρωπο στο ύψος τους.

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου μετά από ένσταση του συνηγόρου υπεράσπισης του 27χρονου , δικηγόρου Ηλία Στεφάνου, απέρριψε ερώτηση της κατηγορούσας αρχής, σύμφωνα με την οποία ερωτάτο ο μάρτυρας αν οι σκύλοι Rottweiler μπορούν να προκαλέσουν θανάσιμα τραύματα. Η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη του μάρτυρα έχει να κάνει με επιφανειακά δαγκώματα, είπε το Δικαστήριο και δεν του επιτρέπουν να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα αλλά μόνο σε υποθετικά.

Ο μάρτυρας είπε πως ένας σκύλος για να μην είναι επιθετικός και να είναι ακίνδυνος χρειάζεται να είναι κοινωνικοποιημένος να πηγαίνει περπάτημα, να βλέπει κόσμο, να πηγαίνει θάλασσα , να βλέπει εικόνες.

Ακολούθως ο μάρτυρας μετά από υπόδειξη της ΚΑ, σχετικού φωτογραφικού υλικού και ερωτηθείς σχετικά είπε πως είναι σε θέση να γνωρίζει τη δύναμη του δαγκώματος αλλά και τη ράτσα του σκύλου. Από τις φωτογραφίες της θανούσας είπε πως οι σκύλοι την τραυμάτισαν αρχικά με δαγκώματα ανασφάλειας, δηλαδή, όπως εξήγησε επέφεραν τρύπες στο θύμα χωρίς την αφαίρεση σάρκας. Στην συνέχεια μόλις το θύμα έπεσε στο έδαφος οι σκύλοι είπε ο εκπαιδευτής , της κατακρεούργησαν το χέρι της αφαιρώντας της σάρκες.
Αυτά που βλέπω στις φωτογραφίες, συνέχισε ο κ. Θεοδοσίου καταδεικνύουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ότι οι σκύλοι ήταν είτε ζευγάρι σκύλων, είτε ομάδα και σε αυτούς λειτούργησε το ένστικτο του ανταγωνισμού.Οι σκύλοι πάντως που την δάγκωσαν, όπως είπε, είχαν ανοικτούς κυνόδοντες και ότι μπορεί να ήταν τα δαγκώματα από σκύλους ράτσας Rottweiler.

Όπως είπε το πιο πιθανό σενάριο είναι το θύμα όταν είδε τους σκύλους να τράπηκε σε φυγή και τότε ο σκύλος να το κυνήγησε θεωρώντας το, θήραμα.

Ερωτηθείς σχετικά ο μάρτυρας απήντησε ότι μετά από μια τέτοια επίθεση ο σκύλος σίγουρα θα φέρει στοιχεία αίματος, στα δόντια, στο σώμα και στο σημείο του λαιμού .

Επιπρόσθετα εκτίμησε πως όταν ο σκύλος δαγκώνει και δημιουργεί τραύματα επιφανείας επίκειται καθυστέρηση γιατί δεν είναι σίγουρος πως θα ενεργήσει στην συνέχεια.

Σε σχέση με το ζωτικό χώρο των σκύλων, ο μάρτυρας ανέφερε πως αν οι σκύλοι μπορούν να φύγουν από τον χώρο που φυλάσσονται,τότε ο ζωτικός χώρος τους μεγαλώνει και μεγαλώνει και η ακτίνα εμβέλειας που θα προστατεύει.

Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως εάν το θύμα πλησίασε το χώρο των σκύλων τότε αυτός ήταν και ο λόγος της επίθεσης τους.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, την 46χρονη φέρεται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στην Γεροσκήπου.

Ο 27χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.

Η υπόθεση ορίστηκε για συνέχιση για τις 31.5.2019 στις 09:00 το πρωί με την αντεξέταση του μάρτυρα .

Ο 27χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δηλαδή έχει υπογράψει εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή ύψους 100 χι. Ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε στο stop list ,και κάθε μέρα παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.

Επιπρόσθετα οι σκύλοι του 27χρονου είναι στους όρους να φέρουν φίμωτρο και λουρί.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X