ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση φόνου Βρετανού: «Τους σκοτώσαμε, δεν θέλω να πάω φυλακή»

Νέοι μάρτυρες κατέθεσαν στον δικαστήριο Πάφου

Με την προσκόμιση τριών νέων μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο, η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης ανθρωποκτονίας του Βρετανού, Robert James Birch, στις 24 Ιουνίου 2018, στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας. Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο Δημήτρης Ιλιτζίδης, 35 ετών, ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 39χρονου Βρετανού και το αδίκημα της απόπειρας φόνου σε βάρος 32χρονου.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατατέθηκαν ως τεκμήρια στο Δικαστήριο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου.

Η μάρτυρας Χριστιάνα Μεσαχωρίτη ανέφερε στην κατάθεση της ότι στις 24 Ιουνίου του 2018 αποφάσισαν με το φίλο της να μεταβούν στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας για βόλτα.Σταθμεύσαν είπε στο χώρο στάθμευσης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και έβλεπαν την θάλασσα στο λιμανάκι , όταν ξαφνικά πρόσεξαν ένα όχημα να πέφτει με φόρα στην θάλασσα. Όταν είδαν σημείωσε το περιστατικό μετέβησαν με το φίλο της στο λιμανάκι προκειμένου να διαπιστώσουν "μήπως χρειάζονταν βοήθεια", οι επιβαίνοντες του οχήματος . Τότε αυτή , όπως είπε, ο φίλος της και ακόμη ένα πρόσωπο μόλις μετέβησαν στην σκηνή βοήθησαν τους επιβαίνοντες του οχήματος να εξέλθουν αυτού. Όπως τους περιέγραψε η μάρτυρας ήταν ένας άντρας γύρω στο 1.60 με 1.65 στο ύψος, εύσωμος με ψηλοκουρεμένα μαλλιά στο πλάι και φαλακρός στο μπροστινό μέρος και φορούσε παντελόνι τζιν μαύρου χρώματος και μια μπλούζα που την ώρα εκείνη την είχε τυλιγμένη στο χέρι του, ενώ η γυναίκα ήταν γύρω στο 1.65 με 1.70 ύψος , λεπτής σωματικής διάπλασης με καστανόξανθο μαλλί και φορούσε λεπτό κοντό άσπρο παντελόνι, ένα παπούτσι, άσπρη μπλούζα χωρίς μανίκι και άσπρη τσάντα στον ώμο. Η μάρτυρας ανέφερε μάλιστα στο Δικαστήριο ότι η γυναίκα που επέβαινε του οχήματος ήταν σε κατάσταση σοκ και φώναζε συνεχώς,ότι τους « σκότωσε» και ότι δεν ήθελε να πάει φυλακή. Ο φίλος της όμως, ο κατηγορούμενος, της φώναζε να σταματήσει , να ηρεμήσει και να μην μιλά. Ο κατηγορούμενος μάλιστα τους ζήτησε να τους μεταφέρουν στο ξενοδοχείο ενώ η ίδια του είπε να φωνάξουν την Αστυνομία και το ασθενοφόρο αλλά αυτός της απήντησε ότι είναι « εντάξει» και ότι αυτός θα φρόντιζε τα τραύματα της κοπέλας του που έφερε στην πλάτη και στα γόνατα. Μάλιστα μετά από μισή ώρα αυτοί αναχώρησαν με τα πόδια, όπως είπε . Όταν η μάρτυρας και ο φίλος της έφυγαν στο δρόμο εντόπισαν όπως ανέφερε ένα παπούτσι το οποίο υπέθεσαν ότι ήταν της κοπέλας που συνόδευε τον κατηγορούμενο και το παρέδωσε στην Αστυνομία.
Στην αντεξέταση του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Δικηγόρος Σάββας Μάτσας ανέφερε πως η μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να αποδώσει τα γεγονότα και πως δεν έλεγε την αλήθεια. Από την πλευρά της ωστόσο αυτή είπε στο Δικαστήριο πως είναι άδικο να σκοτώνεται ένας άνθρωπος κατά τέτοιο τρόπο και πως αυτή ανέφερε στην Αστυνομία ότι το περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού του τροχαίου συνδέεται με το περιστατικό στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Ο κ. Μάτσας υπέβαλε την θέση στην μάρτυρα ότι δεν έχει αυτή περισσότερα συναισθήματα από τον αυτόν και έθεσε θέμα διαφορετικής ώρας της λήψης της κατάθεσης της μάρτυρος στην Αστυνομία. Η μάρτυρας ωστόσο απήντησε πως ο συνήγορος υπεράσπισης μιλά άδικα και πως δεν έχει κανένα λόγο να ενοχοποιήσει τον κατηγορούμενο αφού μόλις εκείνο το βράδυ τον είδε για πρώτη φορά. Επανέλαβε επίσης ότι λέει την αλήθεια.

Στην σημερινή δικάσιμο κατάθεσε και ο Κώστας Ανδρέου ο οποίος διαμένει στην Πάφο και το βράδυ εκείνο είχε μεταβεί με την κοπέλα του Χριστιάνα Μεσαχωρίτη για βόλτα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο όχημα που είδαν να πέφτει με φόρα στην θάλασσα, στην μετάβαση τους στη σκηνή προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια, στους δύο επιβαίνοντες που είδαν εντός του οχήματος, αλλά και στην κοπέλα που φώναζε συνεχώς στα ελληνικά « τους σκοτώσαμε» και πως « δεν ήθελε να πάει φυλακή» . Ακολούθως είπε πως το ζευγάρι που επέβαιναν του οχήματος έφυγαν πεζοί. Όταν ο ίδιος με την κοπελιά του ειδοποίησαν την Αστυνομία είπε ο Κώστας Ανδρέου, η Αστυνομία τους ανέφερε ότι ήταν σε τροχαίο και θα ερχόντουσαν σε λίγο. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο άντρας ήταν πολύ μεθυσμένος , έκανε εμετούς και δεν μπορούσε να περπατήσει.

Επόμενος μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο Θεοδόσης Καρασαβίδης ο οποίος κατάγεται από την Ελλάδα αλλά διαμένει μόνιμα στην Κύπρο. Ο ίδιος σήμερα διαμένει σε ένα διαμέρισμα όπως είπε στο Δικαστήριο στους Τάφους των Βασιλέων και είναι συγκάτοικος με την συνοδό του κατηγορούμενου το βράδυ του περιστατικού. Είπε πως την συγκεκριμένη κοπέλα Χριστίνα στο όνομα την φιλοξενεί από την αρχή που νοίκιασε αυτό το διαμέρισμα, και πως την γνωρίζει από την Ελλάδα, τόσο αυτήν όσο και την μητέρα της . Ο μάρτυρας αρχικά διέμενε στην Λευκωσία και γνώριζε για τον δεσμό της Χριστίνας, όπως είπε, με τον κατηγορούμενο. Ο κ. Καρασαβίδης είπε πως όταν ο ίδιος ήρθε στην Πάφο φιλοξενούσε την Χριστίνα η οποία και αυτή είχε επιστρέψει τον Ιανουάριο του 2018 . Η συγκεκριμένη του ανέφερε, ακόμη, όπως είπε, ότι ο 35χρονος κατηγορούμενος με τον οποίο είχε παλιά δεσμό και μετά χώρισαν την ενοχλούσε, την απειλούσε και την τρόμαζε. Ο μάρτυρας μάλιστα είπε ότι ο κατηγορούμενος , δεν είχε δικό του όχημα και χρησιμοποιούσε ένα με πινακίδες ενοικιάσεως. Το βράδυ του επεισοδίου είπε ο μάρτυρας όταν επέστρεψε σπίτι γύρω στις 23:00 δεν βρήκε την Χριστίνα, της έστειλε μήνυμα αυτή δεν του απάντησε αλλά υποψιάστηκε , όπως είπε, ότι ήταν με τον 35χρονο . Κάποια στιγμή ανέφερε η Χριστίνα του τηλεφώνησε από άλλον αριθμό άγνωστο του και του είπε για το ατύχημα στην θάλασσα χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Επιπρόσθετα ο μάρτυρας ανέφερε πως πολλές φορές την είχε απειλήσει επειδή την ζήλευε λέγοντας της πως αυτή θα πάει στο χώμα και ο ίδιος στην φυλακή.

Σε ερώτηση του κ. Μάτσα για την σχέση που είχε ο μάρτυρας με την Χριστίνα αυτός απήντησε ότι αυτό δεν τον αφορά και πως δεν ήθελε να απαντήσει . Ο δικηγόρος ωστόσο υπέβαλε την θέση ότι η σχέση τους ήταν ερωτική και για αυτό δεν ήθελε να απαντήσει. Ο μάρτυρας ανέφερε πως η Χρίστινα αρκετές φορές του ανέφερε για τον απειλητικό χαρακτήρα του μάρτυρα αλλά και ότι της προκαλούσε φόβο.
Από την πλευρά του ο κ Μάτσας υπέβαλε την θέση ότι η Χριστίνα οικειοθελώς έβγαινε με τον κατηγορούμενο και διασκέδαζε μαζί του. Είπε μάλιστα στον μάρτυρα πως αυτός είναι χρήστης ναρκωτικών με τον μάρτυρα να απαντά αρνητικά.

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του αδικήματος ο κατηγορούμενος, την 24η Ιουνίου του 2018, στην Πέγεια της Επαρχίας Πάφου, κατηγορείται ότι με παράνομη πράξη επέφερε τον θάνατο στον Robert James Birch τέως από την Αγγλία. Ο 35χρονος δεν παραδέχθηκε καμία από τις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, οι μάρτυρες κατηγορίας που θα καταθέσουν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου ανέρχονται σε 43 εκ των οποίων οι 10 αστυνομικοί αλλά και πολλοί θαμώνες της μπυραρίας στην οποία βρίσκονταν οι δύο Βρετανοί και ο κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, γύρω στις 02:30 της Κυριακής 24ης Ιουνίου 2018, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία, ότι στη λεωφόρο Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια, άγνωστο όχημα κτύπησε δύο πεζούς οι οποίοι περπατούσαν κατά μήκος της συγκεκριμένης λεωφόρου.

Μέλη της Αστυνομίας, μετέβησαν στη σκηνή, όπου εντόπισαν άνδρα ηλικίας 39 ετών νεκρό στο έδαφος και το δεύτερο άνδρα ηλικίας 32 ετών τραυματία.

Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε τη σκηνή, ενώ λίγο αργότερα λήφθηκε πληροφορία, ότι ένα αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια. Από το εν λόγω όχημα θεάθηκαν να εξέρχονται δύο πρόσωπα, ένας άντρας και μια γυναίκα.

Τα δύο πρόσωπα ηλικίας 35 ετών ο άντρας και 23 ετών η γυναίκα, εντοπίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας να περπατούν στον κύριο δρόμο Αγίου Γεωργίου Πέγειας και μεταφέρθηκαν στα Γραφεία του ΤΑΕ Πάφου.

Το αυτοκίνητο του 35χρονου εντοπίστηκε στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου και ανασύρθηκε από μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και η 23χρονη ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να κατηγορηθεί αφού δεν προέκυψαν οποιοδήποτε ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον της.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την Τρίτη 28 του Μάη στις 09:00 το πρωί και ο κατηγορούμενος μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

Σημειώνεται πως στο Δικαστήριο έχουν κατατεθεί τεκμήρια όπως φανάρι του οχήματος, μέρος του οχήματος όπως προέκυψε μετά από την σύγκρουση καθώς και δειγματοληψίες από αναλύσεις τόσο από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής όσο και από το Κρατικό Χημείο.

Επίσης αμφότερες οι πλευρές, ήτοι ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής και ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, αποφάσισαν όπως οκτώ μαρτυρίες γίνουν παραδεκτά γεγονότα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X