ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

16kg κοκαΐνης: Σπείρα με παγκύπρια δράση

Η πορεία των ναρκωτικών και η καταδίωξη

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης 8 ημερών εναντίον 25χρονου από την επαρχία Λάρνακας για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομης εισαγωγής και παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α, παράνομης προμήθειας ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α από άλλο πρόσωπο και παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, δηλαδή 16 κιλά και 467 γραμμάρια κοκαΐνης, αδικήματα που διαπράχθηκαν το Μάρτιο 2019 στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, στα πλαίσια συνεργασίας με υπηρεσίες άλλων χωρών, λήφθηκαν πληροφορίες για εντοπισμό δύο χαρτοκιβωτίων που περιείχαν 15 συσκευασίες, που αφορούσαν κοκαΐνη μικτού βάρους 16 κιλών και 467 γραμμαρίων, που προορίζονταν να αποσταλούν στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα 16 κιλά κοκαΐνης έφτασαν στην Κύπρο από την Ολλανδία.

Μετά από διευθετήσεις που έγιναν στις 10/3/19 τα δύο χαρτοκιβώτια στάλθηκαν από υπηρεσία ασφαλείας ευρωπαϊκής χώρας, στο Τελωνείο και την Αστυνομία της Κύπρου και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών.

Χθες, άτομο που παρουσιάστηκε ως ο παραλήπτης των κιβωτίων, επικοινώνησε με εταιρεία ταχυμεταφορών και ζήτησε όπως παραδοθούν στη διεύθυνση που αναγραφόταν σε αυτά.

Γύρω στις τρεις το μεσημέρι τα κιβώτια μεταφέρθηκαν έξω από συγκεκριμένη πολυκατοικία στα Περβόλια, όπου μετέβη ο ύποπτος με το αυτοκίνητο του, πλήρωσε τα έξοδα αποστολής και τα παρέλαβε, υπογράφοντας όμως με άλλο όνομα από το πραγματικό του.

Τα μέλη της ΥΚΑΝ που έθεσαν το χώρο υπό διακριτική παρακολούθηση, προσπάθησαν να ανακόψουν το όχημα του υπόπτου αλλά μόλις αυτός αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει, οδηγώντας αμελώς και επικίνδυνα, χτυπώντας αυτοκίνητα πολιτών και υπηρεσιακό όχημα της Αστυνομίας.

Μετά από καταδίωξη, ο ύποπτος ανακόπηκε τελικά στο Κίτι και συνελήφθηκε για τα αυτόφωρα αδικήματα των αμελών και απερίσκεπτων πράξεων και της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α, αφού στην κατοχή του εντοπίστηκαν τα δύο κιβώτια με την κοκαΐνη.

Ανακρινόμενος προφορικά και γραπτώς ο ύποπτος ανέφερε ότι παρέλαβε την κοκαΐνη μετά από οδηγίες που έλαβε από άλλα πρόσωπα, έναντι χρηματικής αμοιβής και ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο για ναρκωτικά.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση και φαίνεται ότι αφορά σπείρα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών που δρα σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η Αστυνομία αναζητεί τους συνεργάτες του υπόπτου και πιο συγκεκριμένα τους προμηθευτές, τον αποστολέα και τους τελικούς παραλήπτες των ναρκωτικών και τα άτομα που καθοδηγούσαν τον 25χρονο στην παραλαβή τους.

Τα ναρκωτικά θα σταλούν στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας και στο Γενικό Χημείο του Κράτους και τα αποτελέσματα τους αναμένεται να βοηθήσουν το ανακριτικό έργο.

Στην κατοχή του υπόπτου εντοπίστηκε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο, σύμφωνα με μαρτυρία, χρησιμοποιήθηκε για τη διευθέτηση της παραλαβής των ναρκωτικών.

Η ΥΚΑΝ θα προβεί σε εξετάσεις σε συγκεκριμένες εταιρείες ταχυμεταφορών για να εξασφαλιστεί περαιτέρω μαρτυρία που αφορά τη διακίνηση των κιβωτίων που περιείχαν τα ναρκωτικά, οι έρευνες θα επεκταθούν σε άλλες χώρες του εξωτερικού και αναμένεται να ζητηθεί η βοήθεια της Interpole και της Europole.

Ο δικηγόρος του υπόπτου δεν έφερε ένσταση στην κράτηση του και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου αποδέχθηκε το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε διάταγμα κράτησης του 25χρονου, για οκτώ ημέρες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X