ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΟΙΚ: Αποσύρεται το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις

Τι ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης

Την απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αμέσως μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτούσια η δήλωση:

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την απόσυρση του νομοσχεδίου ο Περί Στήριξης των Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία για την διάρκεια της τρέχουσας νόσου Covid – 19. Από την πρώτη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου η Κυβέρνηση έχει επιδείξει καλή διάθεση για εξεύρεση συνενώσεων προς ψήφιση του νομοσχεδίου. Έγινε μια μακρά και εκτενής διαβούλευση στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και η Κυβέρνηση αποδέχθηκε σωρεία αλλαγών στο νομοσχέδιο παρά τις επιφυλάξεις της. Συγκεκριμένα, αποδεχθήκαμε την μείωση του ποσού έκδοσης των εγγυήσεων από δύο δις. ευρώ σε 1,5 δις. ευρώ, παρά το γεγονός ότι αυτό αποστερεί μια στήριξη μεγαλύτερη στην αγορά. Παράλληλα αφαιρέσαμε από το σκέλος των εγγυήσεων το μέρος του αφορά εγγύηση των επιτοκίων.

Δεύτερον, καθορίσαμε ποσό 300 εκατ. ευρώ ως εγγυήσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, δηλαδή αυτούς που εργοδοτούν κάτω από 10 άτομα. Αυτή η πρόνοια εισάχθηκε και πάλι κατόπιν αξιώσεων των κομμάτων στον νόμο και όχι μόνο στο διάταγμα. Έγινε ανακατανομή όλου του ποσού που αφορά τις εγγυήσεις και τέθηκε ανώτατο όριο 200 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος της εργοδότησης.

Εισάξαμε στον νόμο την πρόνοια για το ύψος των εγγυήσεων αντί στο διάταγμα, με το ποσοστό κάλυψης 70%-30%. Αυξήσαμε την κρατική εγγύηση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους από το 70% στο 85%. Αυτή η πρόνοια επίσης καθορίστηκε στον νόμο. Εισάξαμε στο διάταγμα όρο όπως οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων, να προσκομίζουν βεβαίωση για διευθετημένες ή σε ρύθμιση των οφειλών τους και των υποχρεώσεων τους προς την κυπριακή δημοκρατία, δηλαδή τον έφορο φορολογίας ή τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων. Εισάξαμε στον νόμο όπως κάθε τρεις μήνες γίνεται ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών για την εφαρμογή του νόμου και τον αντίστοιχο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Μειώθηκε στο διάταγμα το ύψος του δανείου που αφορά το μισθολογικό κόστος από διπλάσιο που ήταν το ανώτατο για ύψος του δανείου, στο ετήσιο μισθολογικό κόστος. Και με αυτή την πρόνοια η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις γιατί αποστερείτε ουσιαστικά το ύψος του δανείου από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αρκετό προσωπικό. Το δεχθήκαμε όμως για χάρη της συναίνεσης. Εισάξαμε στον νόμο οι επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι υποχρεούνται όπως υποθηκεύουν ως εξασφάλιση του δανείου οποιαδήποτε άλλη μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν και ότι η παραχώρηση μη εξασφαλισμένων δανείων είναι δυνατή μόνο στις πειπτώσεις όπου οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις δεν διαθέτουν μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία ή άλλα αποδειχτικά περιουσιακά στοιχεία για πλήρη εξασφάλιση των νέων δανείων. Και εδώ η Κυβέρνηση ήθελε να ήταν πιο ευέλικτη διότι υπάρχουν καλές βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες ενδεχομένως αδυνατούν να έχουν νέα εξασφάλιση ή να μην έχουν άλλη περιουσία. Αλλά για χάρη της συννένεσης το αποδεχθήκαμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X