ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπαρκτός ο κίνδυνος για τσουνάμι στη Μεσόγειο - Πότε υπήρξε καταγραφή στην Κύπρο

Τι λέει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Ο κίνδυνος γένεσης τσουνάμι στη Μεσόγειο είναι μικρότερος σε σχέση με την περιοχή του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, αλλά είναι υπαρκτός, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης για την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για το τσουνάμι. Η 5η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι με σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 22ας Δεκεμβρίου 2015.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τo μεγαλύτερο γνωστός ύψος κύματος από τσουνάμι που καταγράφηκε στη Μεσόγειο ήταν 15 μέτρα, στην Αμοργό, έπειτα από την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,5 βαθμών, της 9ης Ιουλίου 1956. Υπάρχουν επίσης ιστορικές μαρτυρίες ότι και οι κυπριακές ακτές έχουν πληγεί στο παρελθόν από τσουνάμι.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ιστορικές αναφορές για καταστροφές από τσουνάμι το 1202, το 1222 και το 1303. Το 1953 υπήρξε η πιο πρόσφατη καταγραφή, που αφορούσε μικρό τσουνάμι (

"Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα πρέπει ο καθένας να μπορεί να αναγνωρίσει την παρουσία των φυσικών ενδείξεων για τσουνάμι, όπως ένας ισχυρός σεισμός ή/και αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας. Η αποτελεσματικότητα κάθε συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης εξαρτάται τελικά από το βαθμό ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού, έτσι ώστε να έχει επίγνωση των κινδύνων και των πιθανών επιπτώσεων από ένα τσουνάμι", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οπως αναφέρεται, η κυπριακή πολιτεία αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα τσουνάμι, δημιούργησε από το 2016 την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στην περιοχή της Μεσογείου και του Βόρειου Ατλαντικού, με συντονιστή το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα τέσσερα πιστοποιημένα κέντρα για προειδοποίηση και ενημέρωση για τσουνάμι, και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Σε περίπτωση ανίχνευσης γένεσης τσουνάμι από τα κέντρα αυτά στέλνονται αυτόματες προειδοποιήσεις στα κράτη μέλη του συστήματος.

Οι ειδοποιήσεις αυτές λαμβάνονται από τα τοπικά σημεία ενημέρωσης ειδοποιήσεων για τσουνάμι, που στην περίπτωση της Κύπρου είναι η Πολιτική Άμυνα, η οποία στην περίπτωση αυτή και μετά από σχετική αξιολόγηση θα ενεργοποιήσει τα σχετικά εθνικά σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X