ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπ. Εργασίας - «Αποτροπιασμός - Μάρτυρες φρικτών και στυγερών εγκλημάτων»

Τι δήλωσε η Υπουργός Εργασίας

Αποτροπιασμό για τα στυγερά εγκλήματα που ομολόγησε ότι διέπραξε ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Δυστυχώς βρισκόμαστε, τις άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα και στις εκδηλώσεις των εργαζομένων για την εργατική Πρωτομαγιά, μάρτυρες σειράς φρικτών και στυγερών εγκλημάτων σε βάρος αθώων γυναικών και παιδιών, που μας συγκλονίζουν συθέμελα. Η σκέψη μας παραμένει στα θύματα των δολοφονιών και στις οικογένειες τους και εκφράζω τον αποτροπιασμό μου ως αξιωματούχος της πολιτείας και ως μέλος της κοινωνίας μας για τα τραγικά αυτά γεγονότα που ο ανθρώπινος νους και η συνείδηση μας δεν μπορεί να αποδεχτεί και να ανεχτεί», είπε η κ. Αιμιλιανίδου, μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΕΟΚ για την Πρωτομαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ.

Σε χαιρετισμό της, η Υπουργός αναγνώρισε ότι η ανάγκη για διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων είναι διαρκής και συνεχιζόμενη και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο παραμένει προσανατολισμένο στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μείωση της ανεργίας και την περαιτέρω ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας.

Όπως ανέφερε, έχει τεθεί σε προτεραιότητα η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αξιοποιώντας την τριμερή συνεργασία και τον κοινωνικό διάλογο, ενώ σημείωσε πως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο είναι η θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού. Για το εν λόγω θέμα, είπε, ετοιμάζονται σχετικές μελέτες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ενώ λαμβάνεται και τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Προς το τέλος του 2019, αναμένεται ότι θα έχουμε και την τελική έκθεση για το σχεδιασμό της εφαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού», είπε η Υπουργός.

Ως έναν από τους σημαντικούς στόχους καθόρισε τη μείωση της ανεργίας και την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με ανεργία κάτω από 5%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της η ανεργία έχει μειωθεί στο 7%, ενώ συνεχίζεται η πορεία μείωσης της. «Ωστόσο μας προβληματίζει ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα, γι’ αυτό δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε το σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων και πολιτικών για αντιμετώπιση του προβλήματος αξιοποιώντας πλήρως τους διαθέσιμους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου», διαβεβαίωσε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Επίσης ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια σε όλη την Κύπρο, το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο προγραμματίζει, στη βάση σχετικής μελέτης που έχει ολοκληρώσει, την αύξηση των επιδομάτων ενοικίου που παρέχονται σε όλους όσοι λαμβάνουν επίδομα ενοικίου από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Είπε ακόμα ότι το Υπουργείο προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα στην αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με στόχο τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των Υπηρεσιών, με επίκεντρο την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και την έγκαιρη παρέμβαση εκεί και όπου χρειάζεται. Το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης που έχει καταρτιστεί, ανέφερε, έχει δημοσιευτεί και βρίσκεται στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης που πραγματοποιείται ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, πρόσθεσε, το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης θα τεθεί σε εφαρμογή, εισάγοντας νέους θεσμούς, όπως για παράδειγμα τον θεσμό του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, αλλά και ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας τον ρόλο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και την αλληλεπίδραση τους με την κοινωνία και τους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X