ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Ξέσπασμα πρατηριούχων στην Λεμεσό μετά από ανακοίνωση (Pic)

Φωνάζουν υπέρ της νομιμότητάς τους

Με ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή την Πέμπτη 16 Μαΐου, ενημέρωνε για πρόστιμο ύψους 20 χιλιάδων ευρώ σε πρατήριο καυσίμων στην Λεμεσό, για την πώληση καυσίμων άγνωστης προέλευσης, κατά τον χρόνο της διερεύνησης της υπόθεσης, υπό την επωνυμία γνωστής αλυσίδας πρατηρίων καυσίμων. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες αντιδρούν έντονα σε αυτήν την ανακοίνωση και φωνάζουν υπέρ της νομιμότητάς τους.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατά το χρόνο εξέτασης της υπόθεσης, έφερε την εμπορική επωνυμία «LUKOIL», για παράβαση του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές Νόμου του 2007, Ν. 103(Ι) του 2007.

Η Απόφαση αφορά έρευνα που διενήργησε η Υπηρεσία αναφορικά με τις εμπορικές πρακτικές του Πρατηρίου, σε σχέση με ενδεχόμενη παράβαση των προνοιών του πιο πάνω Νόμου.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω Πρατήριο προμηθεύει το καταναλωτικό κοινό με καύσιμα άγνωστης προέλευσης υπό την επωνυμία, κατά το χρόνο εξέτασης της υπόθεσης, «LUKOIL», παραπλανώντας και δίδοντας έτσι την εσφαλμένη εντύπωση στον καταναλωτή ότι αγόραζε καύσιμο επωνυμίας «LUKOIL» και κατά συνέπεια οδηγώντας τον, ή με ενδεχόμενο να τον οδηγήσει, να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία διαφορετικά δεν θα ελάμβανε, ως παράβαση του πιο πάνω Νόμου.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, αφού αξιολόγησε το ενώπιόν της υλικό και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, έκρινε την εν λόγω εμπορική πρακτική ως αθέμιτη και, ως αποτέλεσμα, διαπίστωσε παράβαση του άρθρου 4(4) σε συνδυασμό με το Παράρτημα Ι, υποπαράγραφο 13 και του άρθρου 5 του Νόμου και επέβαλε στο Πρατήριο προμήθειας / διάθεσης πετρελαιοειδών που βρίσκεται στη Λεωφόρο Μακαρίου ΙΙΙ 156, στη Λεμεσό και το οποίο, κατά το χρόνο εξέτασης της υπόθεσης, έφερε την εμπορική επωνυμία «LUKOIL», διοικητικό πρόστιμο ύψους είκοσι χιλιάδων ευρώ (€20.000)».

Καθόλα νόμιμοι, φωνάζουν οι ιδιοκτήτες

Η δημοσίευση της πιο πάνω ανακοίνωσης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών του πρατηρίου, οι οποίοι επικοινώνησαν και με τους νομικούς τους συμβούλους, ώστε να αποκατασταθεί το όνομά τους.

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τους ιδιοκτήτες του πρατηρίου, καθώς και με τον νομικό σύμβουλο, οι οποίοι μας εξήγησαν ότι τα πιο πάνω δεν ισχύουν, ενώ έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την στιγμή που η ανακοίνωση είδε το φως της δημοσιότητας.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί, το εν λόγω πρατήριο έχει σταματήσει να προμηθεύεται καύσιμα από την LUKOIL της οποίας υπήρξε συνεργάτης στο παρελθόν. Ωστόσο, στο παρόν διάστημα δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία, ούτε με αυτήν η οποία την εξαγόρασε.

Όσον αφορά την αναφορά για την επιβολή προστίμου στο πρατήριο, ο νομικός σύμβουλος την διαψεύδει, ενώ δηλώνει ότι τα καύσιμα με τα οποία προμηθεύει το πρατήριο το κοινό είναι καθόλα νόμιμα και εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές της κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, το πρατήριο πληρώνει κανονικά τις απαιτούμενες για την λειτουργία του άδειες στις αρχές της Δημοκρατίας, ενώ διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά από το κράτος.

Η επίσημη απάντηση εκ μέρους του Πρατηρίου

Οι δικηγόροι των διαχειριστών του πρατηρίου καυσίμων στη Λεμεσό, χαρακτηρίζουν το σχετικό δημοσίευμα ως «λανθασμένο, ανακριβές και δυσφημιστικό» και κάνουν λόγο για «διαστρεβλωτική δημοσίευση γεγονότων».

Την επιστολή με θέμα «’Τσουχτερό’ πρόστιμο σε πρατήριο που πωλούσε καύσιμα, άγνωστης προέλευσης υπό την επωνυμία ‘LUKOIL’» υπογράφει η κα. Στέλλα Ευριπίδου εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου Ρ. Ερωτοκρίτου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.

«Για σκοπούς αποκατάστασης της πλήρους αλήθειας», αναφέρει η επιστολή των δικηγόρων, «οφείλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι εναντίον της απόφασης της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή που αφορά διοικητικό πρόστιμο ύψους €20.000 σε βάρος των πελατών μας, ως το δημοσίευμα σας, έχει ήδη καταχωρηθεί Ιεραρχική Προσφυγή ημερομηνίας 6.5.2019, και αναμένεται η εκδίκαση της».

Οι δικηγόροι του πρατηρίου αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι το εν λόγω πρατήριο συνεργαζόταν από το 2003 μέχρι σήμερα με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία πετρελαιοειδών η οποία «σε κάποιο στάδιο, εντελώς αυθαίρετα παράνομα και αντισυμβατικά διέκοψε την παροχή και τον εφοδιασμό κάποιων από τα πετρελαιοειδή, που πωλούν οι πελάτες μας, κάτω από την επωνυμία του πρατηρίου της εν λόγω πολυεθνικής εταιρείας, με αποτέλεσμα οι πελάτες μας να μην έχουν άλλη επιλογή, παρά να εφοδιάζονται αυτά τα είδη πετρελαιοειδών από άλλη νόμιμη μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών που εφοδιάζει άλλα πρατήρια που λειτουργεί νόμιμα στην Κύπρο, και η οποία πωλεί τα πετρελαιοειδή αυτά, κάτω από την επωνυμία της» .

Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το δημοσίευμα σας, για πώληση από τους πελάτες μας καυσίμων ‘άγνωστης προέλευσης `, είναι λανθασμένο, ανακριβές και δυσφημιστικό».

«Όλα τα καύσιμα που πωλούν οι πελάτες μας, είναι νόμιμα, εγκεκριμένα, με βάση τα διεθνή πρότυπα, και εισάγονται και διατίθενται νόμιμα, από την άλλη μεγάλη διεθνή εταιρεία πετρελαιοειδών, από την οποία εφοδιάζονται τα καύσιμα, αφού η εταιρεία που έκανε το παράπονο εναντίον των πελατών μας, αρνείται να τους εφοδιάσει με τα πιο πάνω είδη πετρελαιοειδών κάτω από το όνομα της οποίας μέχρι πρόσφατα εργαζόταν το συγκεκριμένο πρατήριο», προστίθεται.

Αναφέρουν επίσης ότι «οι λόγοι της Ιεραρχικής Προσφυγής αφορούν το γεγονός ότι, τα πιο πάνω γεγονότα, ήσαν γνωστά, και αποδεκτά από την παραπονούμενη εταιρεία για πολύ χρόνο».

«Είναι σαφές λοιπόν, ότι το επιβληθέν πρόστιμο από την εντεταλμένη υπηρεσία, επιβλήθηκε όχι γιατί τα καύσιμα ήταν ‘άγνωστης προέλευσης’, με όλους τους συνειρμικούς συλλογισμούς, για δήθεν καύσιμα που δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, αλλά γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία, εκδικητικά, κατάγγειλε προς την υπηρεσία προστασίας του Καταναλωτή το πρατήριο των πελατών μας, αφού εν τω μεταξύ εκκρεμούν άλλες δικαστικές διαδικασίες μεταξύ τους, για επίλυση των συμβατικών διαφορών τους», όπως αναφέρεται.

Οι δικηγόροι αναφέρουν επίσης ότι «η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, προφανώς για λόγους που η ίδια γνωρίζει εξ` ου και η καταχώρηση της Ιεραρχικής Προσφυγής, προσποιήθηκε ότι περίπου η πώληση των πιο πάνω καυσίμων από τους πελάτες μας, έγινε χωρίς την ύπαρξη των τριών συμφωνητικών συνεργασίας που υπάρχουν από το 2003, και δεσμεύουν την συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία πωλήσεως πετρελαιοειδών, δηλαδή τα συμφωνητικά ημερομηνίας 13.6.2003, 28.8.2003 και 11.12.2012».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X