ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χαμπιαούρης: Αυτή είναι η αλλαγή στην 4η παράγραφο που έφερε σύγκρουση

Πέτυχαν συναντήσεις οι Οργανωμένοι Γονείς

Μεσολαβητική προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στην κρίση στην παιδεία, καταβάλλουν σήμερα οι οργανωμένοι γονείς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, μετά από τηλεφωνική επαφή που είχαν οι Πρόεδροι των Παγκύπριων Συνομοσπονδιών Γονέων με τους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ τους, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι οργανωμένοι γονείς Μέσης, Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, για να εξετάσουν την όλη κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί μετά και την εξαγγελία των απεργιακών μέτρων από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Διαβάστε, επίσης: Ομάδες περιφρούρησης στα σχολεία για απεργοσπάστες

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι όπως εξάγγειλαν χθες πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους των οργανωμένων γονέων.

«Έχετε ακούσει καταρχάς ποια μέτρα έχουν ληφθεί. Θα κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Θα περιοριστούμε σε αυτό που έχουν ανακοινώσει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για τις δύο μέρες απεργίας, την Τρίτη και την Τετάρτη, και θα επανεξετάσουμε την όλη υπόθεση το συντομότερο δυνατό εάν προκύψει κάτι νέο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με επιστολή που έστειλε στην Γενική Εισαγγελία, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι είναι από το πρωί στο πόδι και δε του δόθηκε ακόμη η ευκαιρία να μπει στο γραφείο και να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Η επίμαχη παράγραφος

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι έχουν ενημερωθεί οι γονείς για τη συμφωνία της 6ης Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε ότι τους έχει δοθεί αντίγραφο της συμφωνίας αφού το ζήτησαν οι ίδιοι.

«Διαπιστώθηκε, πράγματι, ότι η συγκεκριμένο παράγραφος είχε διαφοροποιηθεί προχθές από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει 12 παραγράφους με διάφορα σημεία. Φαίνεται ότι η μόνη παράγραφος, με αριθμό 4, ήταν αυτή που διαφοροποιήθηκε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και έφερε αυτό το αποτέλεσμα", ανέφερε.

Διαβάστε, επίσης: Απεργίες Εκπαιδευτικών - Έτσι απαντά η Κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, "αυτή η παράγραφος αναφέρει ότι εάν μέσα από το διάλογο διαπιστωθεί ότι λανθασμένα αποκόπηκαν κάποιες ώρες από τους εκπαιδευτικούς, τότε αυτό δε θα μείνει έτσι, θα πιστωθούν στους εκπαιδευτικούς αυτές οι ώρες αναλογικά τα επόμενα τρία χρόνια προς όφελος των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν αλλάξει το λεκτικό, λέγοντας να μας δώσετε τις ώρες αυτές εκ των προτέρων και είτε συμφωνήσουμε είτε όχι αυτές να είναι δεδομένες και μετά να δούμε πως προχωρούμε. Δηλαδή στη βάση των συμφωνηθέντων», σημείωσε.

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, ότι αυτός δεν είναι διάλογος.

«Τα βρήκαμε ο Υπουργός Παιδείας, στα έντεκα σημεία και θα μείνουμε μόνο στη παράγραφο 4; Και με δική τους πρωτοβουλία οι οργανωμένοι γονείς μου είπαν ότι επικοινώνησαν με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ότι θα καταβάλουν μια προσπάθεια να δούμε πως μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Και τους είπα ότι κάθε προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη και θα ενημερωθώ. Δε θα συναντηθώ εγώ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, διότι υπάρχει Διυπουργική Επιτροπή τους οποίους πρέπει να ενημερώσω και για τη σημερινή συνάντηση, πρέπει να ενημερωθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μπορέσουμε να συντονίσουμε τις ενέργειες μας», είπε.

Δεν συμφωνούμε με απεργίες που πλήττουν τα παιδιά μας

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι σεβαστό από όλους και σίγουρο νόμιμο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα, «παρόλο που ως γονείς δεν μπορούμε να συμφωνούμε με απεργιακά μέτρα τα οποία πλήττουν τα παιδιά μας και την εκπαίδευση των παιδιών, και κυρίως την μέση εκπαίδευση που υπάρχουν οι τελειόφοιτοι μαθητές».

«Εμείς ως συνομοσπονδίες για τις δύο ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων θα καλέσουμε τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι για λόγους ασφαλείας και σίγουρα θα επανέλθουμε εάν και εφόσον η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί σε μεταγενέστερο στάδιο για να συζητήσουμε με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τους όποιους άλλους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Ως αίτημα αυτό που θέσαμε στον Υπουργό Παιδείας είναι ότι οποιοσδήποτε διδακτικός χρόνος χαθεί, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για την αναπλήρωση του, ούτως ώστε τα παιδιά να μην θυματοποιηθούν με τις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις θα υπάρχουν στην συνέχεια», πρόσθεσε.

Διαβάστε, επίσης: ΚΕΒΕ: Καταδικάζει την απεργία των εκπαιδευτικών

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θα συζητήσουν μαζί τους για να δουν αυτό το επίμαχο σημείο το οποίο χωρίζει τις δύο πλευρές «πώς μπορεί να διατυπωθεί με τρόπο που να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση».

Ο Προεδρεύων της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή, σε δηλώσεις του είπε ότι πρέπει να βρεθούν οι λύσεις εδώ και τώρα για το καλό των παιδιών.

Ερωτηθείς για τις κυλιόμενες απεργίες, ο κ. Χριστοφή είπε ότι θα τις δουν εν ευθέτω χρόνω και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να πάρουν κάποιες αποφάσεις σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, Κώστας Γιάγκου, είπε ότι όπως και κάθε εργαζόμενος, έτσι και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν το δικαίωμα να απεργήσουν για τα δικά τους αιτήματα.

Τα παιδιά να μείνουν σπίτι

Κάλεσε, παράλληλα, τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά στο σπίτι για λόγους ασφάλειας και μόνο.

«Θα καλέσουμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε ένα τελευταίο διάλογο πριν τα απεργιακά μέτρα με στόχο να γίνουν κάποιες τελευταίες προσπάθειες για αποφυγή των μέτρων και τις απεργίες», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι μέσα από τον διάλογο και τη σημερινή συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό έχουν αναφερθεί κάποιες αποφάσεις που έχουν παρθεί προς όφελος της εκπαίδευσης και προς υλοποίηση των αιτημάτων της Συνομοσπονδίας Νηπιαγωγείων και είναι οι 60 επιπλέον συνοδοί, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα σχολεία τις επόμενες μέρες, καθώς και 20 επιπλέον εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι οι οποίοι θα είναι μέσα στον προϋπολογισμό για το έτος 2019 οι οποίες θα είναι καινούργιες τοποθετήσεις, καθώς και μισό εκατομμύριο για τους παιχνιδότοπους, την επιμόρφωση, την αγορά ή την τοποθέτηση καινούργιων παιχνιδιών στα νηπιαγωγεία.

«Το Γραμματειακό προσωπικό ήταν ένα από τα αιτήματα τα οποία είχαμε τις προηγούμενες μέρες και τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο ζητούσαμε συνεχώς, επιτέλους έχει γίνει αποδεκτό και θα αρχίσει η υλοποίηση του τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιά νηπιαγωγεία επηρεάζονται, ο κ. Γιάγκου είπε ότι από την απεργία επηρεάζονται τα δημόσια νηπιαγωγεία και πρόσθεσε ότι τα κοινοτικά νηπιαγωγεία δεν επηρεάζονται καθόλου.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Χρίστος Αυγουστίνος είπε ότι δημιουργείται μεγάλη αναταραχή με δύο μέρες να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα αυτή την στιγμή, σεβόμενοι τα απεργιακά μέτρα των εκπαιδευτικών . Παρόλα ταύτα, κάνουμε μία έκκληση να σκεφτούν το δικαίωμα του παιδιού, ότι είναι πάνω από όλα τα δικαιώματα είτε αυτά ονομάζονται συνδικαλιστικά, ονομάζονται εργασιακά», συμπλήρωσε και εξέφρασε την ελπίδα τα σχολεία να λειτουργήσουν χωρίς καμία διακοπή.

Σε ερώτηση για το πού θα μείνουν τα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης, ο κ. Αυγουστίνος είπε ότι θα αναλάβουν το φόρτο οι γονείς τους, ως συνήθως.

Ερωτηθείς αν θα κάνουν έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς της ειδικής εκπαίδευσης να βρεθούν στις τάξεις τους, ο κ. Αυγουστίνος είπε ότι το αφήνει στους ίδιους τους συνδικαλιστές αν θέλουν να το προτείνουν στους εκπαιδευτικούς τους και θα το χαιρετίσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X