ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ώρα αποφάσεων στο Υπουργικό για νέα μέτρα και σχολεία

Σχεδιασμός για τα σχολεία και νέα μέτρα

Ημέρα αποφάσεων είναι η Παρασκευή (21/8) με τα βλέμματα να στρέφονται προς το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στις 10.30 το πρωί στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος. Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί ο βασικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και το πλάνο του Υπουργείου Υγείας με φόντο τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού καθώς το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 1ης Αυγούστου για τα μέτρα που αποφασίστηκαν λόγω της έξαρσης του αριθμού των κρουσμάτων εκπνέει τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σε ότι αφορά στα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου θα προβεί σε ενημέρωση ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις και ν’ ανακοινωθούν την ίδια ημέρα. Πηγές από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ωστόσο, ότι οι τελικές κατευθυντήριες οδηγίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σε συνεννόηση με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

Όπως πληροφορούμαστε, ο βασικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας είναι η εξασφάλιση της πλήρους φοίτησης των παιδιών στα σχολεία. Άρα, η καθημερινή φοίτηση με φυσική παρουσία σε ότι αφορά στη δημοτική αλλά και τη Μέση Εκπαίδευση φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος.

Αυτή είναι εξάλλου και η επιθυμία των οργανωμένων γονέων αλλά εκπαιδευτικών οργανώσεων. «Θα σεβαστούμε οποιαδήποτε απόφαση που θα προέλθει από τους ειδικούς. Πάνω απ’ όλα είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των πρωτοκόλλων με στόχο την προστασία του καθενός ξεχωριστά αλλά και της δημόσιας υγείας», δηλώνει στην «Κ», ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔ, έχει καλέσει το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε αποφάσεις και συνακόλουθες ρυθμίσεις, πρακτικές και λύσεις, που θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση της φοίτησης με φυσική παρουσία όλων των παιδιών στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, στην ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και στη διασφάλιση τόσο της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων όσο και της αποτελεσματικότητας της όποιας διδακτικής πρακτικής θα ακολουθηθεί.

Τα μονά θρανία

Στο μεταξύ, μία εκ των ενδεχόμενων λύσεων που θεωρείται πολύ πιθανή είναι η χρήση μονών θρανίων με στόχο να τηρούνται οι αποστάσεις του ενός μέτρου μεταξύ των παιδιών είναι ένα από τα σενάρια που έχουν τεθεί ως μία ενδεχόμενη λύση. Το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να εφαρμοστεί αποσπασματικά στις σχολικές τάξεις της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, συζητείται το σενάριο της λειτουργίας των σχολείων με όλους τους μαθητές εντός των σχολικών αιθουσών αλλά με αποστάσεις με βάση τις οδηγίες των ειδικών. Τα μονά θρανία για τα δημοτικά σχολεία θα παραγγελθούν εάν τελικά αποφασιστεί το συγκεκριμένο σενάριο. «Το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση με πιθανότητα να παραγγελθούν έπειτα από προσφορές με διαφανείς διαδικασίες μεγάλος αριθμός μονοθέσιων θρανίων νοουμένου ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς εναλλακτική φοίτηση», σημειώνει ο κ. Έλληνας.

Ο αριθμός των θρανίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να προμηθευτούν οι σχολικές εφορείες ανέρχεται στα 10-15.000.
Σε σχέση με τις μάσκες προστασίας αναμένεται η άποψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας. Πάντως, ο προσανατολισμός για τα παιδιά που φοιτούν στη δημοτική εκπαίδευση είναι να μην χρησιμοποιηθούν.

Παραγγέλθηκαν 124 χιλιάδες αντισηπτικά 

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι δύσκολη με έγνοια να μην δημιουργηθούν οποιαδήποτε προβλήματα. Αυτές τις ημέρες, συντελείται μία προσπάθεια επιδιόρθωσης ζημιών που προέκυψαν από βανδαλισμούς σε ορισμένα σχολεία σε παγκύπρια βάση.
Πάντως σε σχέση με τα αντισηπτικά, ο κ. Έλληνας διαβεβαιώνει ότι σε κάθε σχολική αίθουσα, στα εργαστήρια αλλά και στις αίθουσες των καθηγητών θα τοποθετηθούν αντισηπτικά.

«Έγιναν οι παραγγελίες με στόχο να υπάρχει επάρκεια μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οι πιθανές ανάγκες μέχρι το τέλος του χρόνου για παγκύπρια βάση υπολογίζονται γύρω στις 150 χιλιάδες λίτρα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Παραγγέλθηκαν αντισηπτικά του μισού λίτρου», σημειώνει ο κ. Έλληνας. Ήδη έχουν παραγγελθεί και θα παραδοθούν μέχρι τις 30 Αυγούστου 24 χιλιάδες αντισηπτικά των 500 ml ενώ η δεύτερη παραγγελία που έχει γίνει αφορά 100 χιλιάδες δοχεία τα οποία θα παραδοθούν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η «μπάλα» στο Υπουργικό για τα νέα μέτρα

Στο μεταξύ, το Υπουργικό Συμβούλιο θέτει υπό το μικροσκόπιο του την Παρασκευή όλες τις εισηγήσεις και το πλάνο το οποίο θα παρουσιάσει ενώπιον του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου σχετικά με τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όπως ήδη σας έχει ενημερώσει η «Κ»,  στρατηγική που αναμένεται ν’ ακολουθηθεί έχει ως επίκεντρο την εφαρμογή των μέτρων με ισχύ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέχρι τον Ιανουάριο. Αυτό έχει άμεση σχέση με τη διάθεση του εμβολίου καθώς πρόκειται για μία στρατηγική η οποία ακολουθείται βάσει προγραμματισμού και πρόληψης ενόψει και της έξαρσης του αριθμού των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Πλέον η στρατηγική της Κύπρου αλλάζει και στρέφεται προς έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ώστε η αναχαίτιση οποιασδήποτε έξαρσης να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην επέκταση των μέτρων και σε άλλες πόλεις όπως εφαρμόστηκε στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, στο πλάνο που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η πρόταση του αρμόδιου Υπουργού για επέκταση σε όλες τις πόλεις του μέτρου για αριθμό 50 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις. Ο αριθμός των 50 ατόμων θα ισχύει και στην περίπτωση εκθέσεων, συνελεύσεων, ενώ επικρατέστερο σενάριο για φεστιβάλ και πανηγύρια είναι ότι δεν επιτρέπονται. Σε ότι αφορά στους γάμους και τις βαπτίσεις, ο μέγιστος αριθμός αναμένεται να κλειδώσει στα 350 άτομα σε δείπνο, ωστόσο χωρίς να επιτρέπεται η πραγματοποίηση δεξίωσης.

Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης (20/8), με διάταγμα του Υπουργού Υγείας, επεκτάθηκε η ισχύς του μέτρου για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 6 ετών και άνω. Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού, και συγκεκριμένα στα ακόλουθα υποστατικά/χώρους:

- Υπεραγορές / Φούρνοι

-Πολυκαταστήματα / Καταστήματα λιανικού εμπορίου / Εμπορικά κέντρα

- Εκκλησίες

-Νοσηλευτήρια / Κλινικές / Οίκους ευγηρίας / Άλλα Ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας

- Φαρμακεία

-Υπηρεσίες/Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται/εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ΚΕΠ, Ταχυδρομεία, ΑΗΚ, κοκ)

- Πρακτορεία στοιχημάτων

- Ανελκυστήρες

Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Πηγή: Kathimerini.com.cy/ Της Άντρης Θρασυβούλου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση