ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Video: Αναπηρία δεν σημαίνει αποκλεισμός, σημαίνει σεβασμός

Viral έχει γίνει βίντεο με 6 κορίτσια τα οποία διαμηνύουν στον Υπουργό Παιδείας, γιατί οι μαθητές με αναπηρία δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενιαία εκπαίδευση

Της Έλενας Αποστόλου

Μην κλείνετε τις πόρτες των σχολείων στα παιδιά με αναπηρία και διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες, είναι το μήνυμα έξι κοριτσιών προς το Υπουργείο Παιδείας. Αναπηρία δεν σημαίνει αποκλεισμός, αλλά σεβασμός, επισημαίνει η Αθηνά, η Σύνθια, η Αθανασία, η Μαρίνα, η Έλενα και η Μαριλένα.

Με το βίντεό τους τα κορίτσια μάς υπενθυμίζουν πως, όπως όλα τα παιδιά, και τα παιδιά με αναπηρία έχουν φιλοδοξίες και όνειρα για το μέλλον τους. Απαιτούν και τα ίδια ποιοτική εκπαίδευση, για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους, και πως δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενιαία εκπαίδευση.

Με το χαμόγελο και την ενέργειά τους, τα κορίτσια του London School of Ballet, δίνουν «χαστούκι» στον Υπουργό Παιδείας και σε όλους τους αρμοδίους, για τον αποκλεισμό των παιδιών με αναπηρίες από τα σχολεία, την απουσία συνοδών αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ζητούν από όλους μας, στις 10 Οκτωβρίου, να συστρατευτούμε με τους αγανακτισμένους γονείς των παιδιών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και να βρεθούμε στις 9 το πρωί στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία και σε όλα τα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας, φωνάζοντας και διεκδικώντας για τα αυτονόητα. Ισότητα για όλους τους μαθητές...

Γιατί τα παιδιά τους, που έχουν διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενιαία εκπαίδευση και πρέπει να γίνουν αναγκαίες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που τα κρατούν απομονωμένα, περιθωριοποιημένα.

Γιατί τα παιδιά τους, δεν είναι ασθενείς, ούτε άτομα με …«ειδικές ικανότητες». Είναι νήπια, παιδιά, νέοι… μαθητές, με δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην εργασία και τη ζωή.

Γιατί αν υψώσουμε όλοι τη φωνή μας για αυτά τα παιδιά, δε θα αντιμετωπίζουν πλέον εμπόδια στην εκπαίδευση, που απορρέουν κυρίως από τις διακρίσεις, τον στιγματισμό και την αδυναμία δημιουργίας ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος εντός και εκτός των σχολικών τάξεων.

Γιατί αν υψώσουμε όλοι τη φωνή μας για αυτά τα παιδιά, θα «συμπεριλαμβάνονται» και θα «συμμετέχουν» στο ενιαίο σχολείο• που αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της άσκησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Γιατί αν υψώσουμε όλοι τη φωνή μας, θα βοηθήσουμε ώστε να ρίξουμε το τείχος της αποξένωσης, της μοναξιάς, της απόρριψης, της απογοήτευσης, της ταπείνωσης, της αδιαφορίας, της καθημερινής δικής τους ταλαιπωρίας και της οικογένειάς τους.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X