ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τζούντι Γκάρλαντ: Από το ρόλο της Ντόροθι στο Μάγο του Οζ ως την τραγική κατάληξη στη μπανιέρα

Η Τζούντι Γκάρλαντ και η κακοποίηση από το Χόλιγουντ

Η Τζούντι Γκάρλαντ, Ντόροθι στην υπερπαραγωγή του '39, «Ο Μάγος του Οζ», αδιαμφισβήτητα παιδί-θαύμα έζησε μια δύσκολη ζωή και κατέληξε μόλις στα 47 της έχοντας λάβει μια μεγάλη δόση ηρεμιστικών. Χάπια τα οποία όπως αποδείχθηκε τής έδιναν από παιδί ακόμη προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις του Χόλιγουντ.

Η θεαματική μεταμόρφωση της Ρενέ Ζελβέγκερ σε Τζούντι Γκάρλαντ, για τις ανάγκες της ταινίας Judy, που για πολλούς μπορεί να της χαρίσει το Όσκαρ, μας θύμισε την ιστορία μιας μεγάλης σταρ του Χόλιγουντ. Μια χαρισματικής προσωπικότητας με αστείρευτο ταλέντο στην υποκριτική και το τραγούδι, που υπήρξε ίσως το πιο χαρακτηριστικό θύμα της αδίστακτης βιομηχανίας του θεάματος και μιας χειριστικής μητέρας.

Στην Ελλάδα η φιγούρα της Τζούντι Γκάρλαντ είναι περισσότερο γνωστή για την φαντασμαγορική (για τα δεδομένα του 1939 οπότε και κυκλοφόρησε) ταινία «Ο Μάγος του Οζ», όπου ενσάρκωσε τη μικρή Ντόροθι. Η αρτίστα βέβαια είχε αναρίθμητες κινηματογραφικές επιτυχίες στο σινεμά, αλλά και στο τραγούδι και αποτελεί έναν θρύλο του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ.

Μια από τις μεγαλύτερες αρτίστες του κλασικού αμερικανικού σινεμά

Υπήρξε ένα από τα 12 μόλις παιδιά που έλαβαν βραβείο Όσκαρ για ανήλικους ηθοποιούς στην ιστορία της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Απέσπασε το βραβείο Grammy, για το άλμπουμ της χρονιάς το 1961, μια διάκριση που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα πριν από 58 χρόνια, ενώ το Ινστιτούτο Αμερικανικού Κινηματογράφου την εντάσσει μεταξύ των 10 σημαντικότερων σταρ στο κλασικό αμερικανικό σινεμά.

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1922 στη Μινεσότα. Ήταν η μικρότερη από τρεις αδερφές και κόρη της Έθελ και του Φράνκ Γκαμ, επίσης καλλιτέχνες που διηύθυναν το δικό τους θέατρο. Από πολύ νωρίς, οι γονείς της έβγαλαν τις κόρες τους στη σκηνή ως τρίο. Το πραγματικό όνομα της Τζούντι Γκάρλαντ ήταν Φράνσις Γκαμ, ωστόσο πολύ σύντομα και όσο ακόμη εμφανιζόταν μαζί με τις αδερφές της αποφάσισαν να αποκτήσουν το ψευδώνυμο Γκάρλαντ, πιθανότατα από το όνομα του διάσημου κριτικού θεάτρου Ρόμπερτ Γκάρλαντ. Η μετέπειτα σταρ του Χόλιγουντ, επέλεγε το όνομα Τζούντι από τον τίτλο ενός διάσημου τραγουδιού του Χόγκι Καρμάικλ.

Το κοινό σηκώνεται όρθιο και χειροκροτά ασταμάτητα σε μια συγκλονιστική ερμηνεία της Τζούντι Γκάρλαντ πίσω στο 1964
Σύντομα, το γκρουπ με τις αδερφές της διαλύθηκε και η Τζούντι Γκάρλαντ βρέθηκε με την μητέρα της για δοκιμαστικό στα στούντιο της MGM, εταιρίας κινηματογραφικών παραγωγών. Εκεί ξεκίνησε η μεγάλη της καριέρα, αλλά και η περιπέτειά με τις ανασφάλειες, την εξάρτηση από ουσίες και την κατ’ εξακολούθηση κακοποίησή της.

Η «κακή μάγισσα» μητέρα της Τζούντι Γκάρλαντ

Η Τζούντι Γκάρλαντ είχε γίνει ήδη διάσημη, μεταξύ άλλων και για την υπερπαραγωγή «Ο Μάγος του Οζ», ωστόσο όπως διαβάζουμε σε κάθε αναφορά στη ζωή της, ποτέ δεν ένιωσε σίγουρη για τον εαυτό της και υπήρξε πάντοτε ανασφαλής με την εικόνα της. Η πρώτη που συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό, ήταν σύμφωνα με την ίδια την ηθοποιό, η μητέρα της. Πάντοτε πλάι της, ως μάνατζερ και κηδεμόνας της ώσπου να ενηλικιωθεί, η Έθελ παρουσιάζεται ως μια γυναίκα που λίγο ενδιαφερόταν για την ευτυχία και την υγεία της κόρης της.

Έδινε υπνωτικά χάπια στις κόρες της από πολύ μικρή ηλικία ώστε να κοιμούνται και να είναι ξεκούραστες ανάμεσα στις παραστάσεις. Την ίδια τακτική, υποστήριξε η Τζούντι Γκάρλαντ πως ακολουθούσε και το στούντιο παραγωγής όπου εργαζόταν. Πριν ακόμη ενηλικιωθεί, 15 – 16 ετών μόλις, η MGM φαίνεται πως της έδινε αμφεταμίνες πριν από τα γυρίσματα, προκειμένου να είναι σε εγρήγορση και βαρβυτουρικά λίγο πριν κοιμηθεί για να ξεκουράζεται και να συνεχίζει τις σκηνές της χωρίς σταματημό. Λέγεται πως εκείνη την περίοδο, παιδί ακόμη, η Τζούντι Γκάρλαντ δούλευε 18 ώρες την ημέρα.

Κάπως έτσι, η Τζουντι Γκάρλαντ αποκαλούσε τη μητέρα της «κακή μάγισσα της Δύσης» αναφερόμενη στον χαρακτήρα της ταινίας «Ο Μάγος του Οζ». «Ζήλευε πολύ γιατί δεν είχε απολύτως κανένα ταλέντο. Στεκόταν στα παρασκήνια και όποτε δεν αισθανόμουν καλά, μου έλεγε “βγες να τραγουδήσεις αλλιώς θα δέσω στο κρεβάτι και θα σε τσακίσω!”. Έτσι, έβγαινα να τραγουδήσω», έχει δηλώσει.

Η Τζούντι Γκάρλαντ και η κακοποίηση από το Χόλιγουντ

Ο χώρος του θεάματος υπήρξε σκληρός, ειδικά με την εικόνα της γυναίκας από την αρχή. Ανήλικο κορίτσι ακόμη, η Τζούντι Γκάρλαντ υφίστατο ψυχολογική πίεση από τους παραγωγούς της προκειμένου να χάσει κιλά. Αφηγήσεις από εκείνη την εποχή, ήθελαν τους ανθρώπους γύρω της, παρότι εκείνη είχε φυσιολογικό βάρος, να της απαγορεύουν να φάει και να της επιβάλουν κάποιες φορές να τρέφεται μόνο με σούπες και σαλάτα. Η ίδια η Τζούντι Γκάρλαντ δήλωνε χρόνια αργότερα πως η πρακτική της χορήγησης φαρμάκων και όλα όσα υπέστη, συνέβαλαν καθοριστικά στην εξάρτηση που την στοίχειωσε σε όλη της τη ζωή και η οποία οδήγησε στον πρόωρο θάνατό της.

Ο συγγραφέας Τζέραλντ Κλαρκ, στο βιβλίο «Γίνε ευτυχισμένος: Η ζωή της Τζούντι Γκάρλαντ» υποστηρίζει επίσης πως η ηθοποιός υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από την ηλικία κιόλας των 16 ετών. Στο βιβλίο περιγράφει πως ο ιδιοκτήτης της MGM, Λούις Μπ. Μέιγιερ της έδινε συγχαρητήρια για την φωνή της, θωπεύοντας με το χέρι του το αριστερό της στήθος, υποστηρίζοντας πως έτσι άγγιζε την καρδιά της. «Συχνά πίστευα πως ήμουν τυχερή που δεν τραγουδούσα με άλλο μέλος του σώματος» έλεγε η ίδια η Τζούντι Γκάρλαντ για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που υπέμεινε όταν ήταν ακόμη έφηβη.

Χρόνια αργότερα και αφού η Τζούντι Γκάρλαντ επέστρεφε δυναμικά στο προσκήνιο, έπειτα από χρόνια στραβοπατημάτων με την ταινία A Star Is Born (πρόκειται για την πρώτη διασκευή της ταινίας, που είδαμε πέρσι με πρωταγωνίστρια την Lady Gaga), ο κόσμος του Χόλιγουντ θα την ρίξει και πάλι στα χάπια. «Αν η Γκάρλαντ είχε πρόβλημα ή πίστευαν πως είχε, της χορηγούσαν φάρμακα. Για να την "σπιντάρουν ή ή να την επιβραδύνουν. Την έτρεχαν σαν μηχανή» έγραφε τότε σε δημοσίευμα, κριτικός κινηματογράφου με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας A Star Is Born.

Καριέρα με βαρύ τίμημα και προσωπική ζωή χωρίς αγάπη

Πριν ακόμη εφευρεθεί η έννοια της «κατάρας» των παιδιών σταρ του Χόλιγουντ, η Τζούντι Γκάρλαντ θα βίωνε τις συνέπειες της απότομης έκθεσης στα φώτα της σόουμπιζ. Η προσωπική της ζωή ήταν ταραχώδης και ελάχιστες ερωτικές της σχέσεις κατέληξαν με αίσιο τρόπο.

Παντρεύτηκε πέντε φορές, με τον πρώτο της γάμο στην ηλικία των 19 ετών με τον συνθέτη Ντέιβιντ Ρόουζ. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο σκηνοθέτης που ανέλαβε πολλές από τις ταινίες στις οποίες η Τζούντι Γκάρλαντ πρωταγωνίστησε, Βινσέντε Μινέλι. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την επίσης σταρ του κινηματογράφου Λάιζα Μινέλι. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι σεξουαλικές προτιμήσεις του 

Ακολούθησε, ένα χρόνο αργότερα, ο γάμος της με τον επιχειρηματία Σιντ Λαφτ, που διήρκησε περισσότερο από κάθε άλλον και από τον οποίο η Τζούντι Γκάρλαντ απέκτησε δύο ακόμη παιδιά. Η Τζούντι Γκάρλαντ κατηγόρησε τον Λαφτ για κακοποίηση και ξυλοδαρμό, παρότι εκείνος το αρνήθηκε. Χώρισαν το 1965.

Τέταρτος σύζυγος της Τζούντι Γκάρλαντ υπήρξε ο ηθοποιός Μαρκ Χέρον, με τον γάμο τους να διαρκεί μόλις μερικούς μήνες. Πέμπτος σύζυγος της, ο Μίκι Ντινς, υπήρξε πλάι της ως την ημέρα που βρέθηκε νεκρή στον μπάνιο της, στο σπίτι της στο Λονδίνο. Ο Ντινς δεν παντρεύτηκε ποτέ έκτοτε, μένοντας πιστός στη μνήμη της μεγάλης ηθοποιού.

Η Τζούντι Γκάρλαντ και η χαρούμενη ζωή

Τη δεκαετία του ‘60, με τα δημοσιεύματα για την προσωπική της ζωή, αλλά και τα ευτράπελα στην επαγγελματική της πορεία να οργιάζουν, η Τζούντι Γκάρλαντ έσπευδε μάταια να διαψεύσει τις… Κασσάνδρες.

«Γιατί οι άνθρωποι επιμένουν σε αυτή την αύρα της τραγωδίας γύρω μου; Η ζωή μου δεν είναι καθόλου τραγική. Γελάω πολύ αυτές τις μέρες. Και με τον εαυτό μου. Θεέ μου, αν δεν μπορούσα να γελάσω με τον εαυτό μου, δεν νομίζω πως θα ήμουν ζωντανή» έλεγε τότε σε συνέντευξή της.

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και η Τζούντι Γκάρλαντ ερχόταν να διαψεύσει τον εαυτό της: «Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να είσαι η Τζούντι Γκάρλαντ; Και για εμένα, να ζω με τον εαυτό μου; Έπρεπε να το κάνω – και ποια πιο σκληρή ζωή μπορεί να σκεφτεί κανείς, από εκείνη που έζησα εγώ;»

Επιχείρησε να αυτοκτονήσει πολλές φορές, δυο εκ των οποίων το 1950 και αφότου απολύθηκε από την MGM για ασυνέπεια στα γυρίσματα. Χρόνια αργότερα, ο τότε σύζυγός της Σιντ Λαφτ την βρήκε στο μπάνιο του σπιτιού της με τραύμα στο λαιμό. Είχε επιχειρήσει να κόψει το λαιμό της. «Είναι τεράστια σύγχυση... δηλητηρίαζε τον εαυτό της με χάπια και η αντίδραση που αυτά είχαν στον οργανισμό της μπορούσε να προκαλέσει την ορμή για αυτο-εξόντωση» έλεγε ο Λαφτ.

Ο πρόωρος θάνατος της Τζούντι Γκάρλαντ

Στις 22 Ιουνίου του 1969, ο σύζυγός της Μίκι Ντις βρήκε την Τζούντι Γκάρλαντ νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού τους στο Λονδίνο. Η 47χρονη σταρ είχε χάσει τη μάχη με τα ηρεμιστικά που ταλάνισαν τη ζωή της από τότε που ήταν παιδί. Παρότι είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πολλές φορές στο παρελθόν, ο θάνατός της δεν ήταν αυτοκτονία.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η Τζούντι Γκάρλαντ προκάλεσε τον θάνατό της από υπερβολική δόση ηρεμιστικών, τα οποία ωστόσο πήρε σταδιακά και όχι όλα μαζί, όπως θα συνέβαινε αν είχε σκοπό να βάλει τέλος στη ζωή της. Στο κρεβάτι της βρέθηκε μια συνταγή για 25 βαρβιτουρικά χάπια, ενώ ένα μπουκάλι με 100 χάπια, κλειστό ακόμη, εντοπίστηκε στο συρτάρι του κομοδίνου της.

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X