ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τον δρόμο του Κιτίου θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας»

Η πρώτη παραίτηση Κύπριου Ιεράρχη

Θερμής υποδοχής έτυχε, από πλευράς Ιεράς Συνόδου, η απόφαση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, πρώην Κιτίου, να παραιτηθεί από αγάπη στο ποίμνιό του, αλλά και επειδή ο ίδιος διαπίστωσε πως εξασθενούν οι φυσικές του δυνάμεις. Χαρακτηριστικά ήταν τα επαινετικά σχόλια τριών Ιεραρχών στην «Καθημερινή», μετά το πέρας της χθεσινής Ιεράς Συνόδου.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, εκφράζοντας το θαυμασμό του για την κίνηση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, ουσιαστικά έβαλε στο τραπέζι την οικειοθελή παραίτηση Ιεραρχών όταν οι φυσικές τους δυνάμεις εξασθενούν, τονίζοντας πως το παράδειγμά του, θα πρέπει να το ασπαστούν οι Ιεράρχες. 

Μας έκανε ένα μάθημα ο Κιτίου και μας έδειξε έναν ορθό δρόμο τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας», είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος εκφράζοντας τη συγκίνησή του χρησιμοποίησε ένα στίχο από το 45ο ψαλμό. «Σχολάσατε και γνώτε ότι εγώ ειμί ο Θεός». Μας κάνει, ο κοσμοπολίτης Μητροπολίτης Κιτίου, σήμερα μάθημα πώς να ζήσουμε τα ύστερα του βίου μας».

Η πρώτη παραίτηση Κύπριου Ιεράρχη

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, πρώην Κιτίου, είναι ο πρώτος κύπριος Ιεράρχης στη νεότερη εκκλησιαστική ιστορία του τόπου που αποχωρεί οικειοθελώς από τον Θρόνο της Μητροπολιτικής του περιφέρεια. Εξερχόμενος της τελευταίας, για τον ίδιο, Ιεράς Συνόδου δήλωσε στην «Κ» πως η σημερινή (χθεσινή) μέρα ήταν μια από τις πιο σημαντικές της ζωής του.

Ο παραιτηθείς Ιεράρχης εμφανίσθηκε συγκινημένος από την αγάπη και τον σεβασμό, όπως είπε , όλων των Αρχιερέων της Ιεράς Συνόδου ενώ δήλωσε συγκλονισμένος όταν άκουσε Αρχιερείς, με πρώτο τον Μακαριότατο, να τον ευχαριστούν για τον δρόμο που έδειξε σε όλους.

«Πραγματικά είναι μια μέρα που ευχαριστώ, πρώτα το Θεό και στη συνέχεια την Ιερά Σύνοδο γιατί μου δίνει την ευκαιρία να υπηρετήσω και πάλι το λαό της Λάρνακας, όχι από τη Μητρόπολη Κιτίου όχι στα διοικητικά, αλλά στην αγάπη που οφείλω να τους προσφέρω, μια αγάπη που τους έδειξα πάντοτε και τώρα θα είναι περισσότερη και ελπίζω ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου να μου επιτρέψει να επισκέπτομαι συχνά τον υπέροχο λαό της Λάρνακας».

Η εκλογή νέου Μητροπολίτη

Από χθες και μετά την αποδοχή της παραίτησης Χρυσοστόμου από την Ιερά Σύνοδο, ο Θρόνος της Μητροπόλεως Κιτίου κηρύχθηκε εν χηρεία με τοποτηρητή τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο οποίος και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες που προνοεί ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου για την διαδοχή του παραιτηθέντα Μητροπολίτη. Όπως έγινε γνωστό, η περίοδος των 40 ημερών που προβλέπεται από το Καταστατικό θα τηρηθεί κάτι που σημαίνει πως η πρώτη Κυριακή που είναι διαθέσιμη για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία κλήρου και λαού είναι η 28 Ιουλίου, εάν η εγκύκλιος για τις εκλογές αποσταλεί σήμερα. Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν πως στόχος είναι η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη να έχει γίνει πριν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου.

Η διαδικασία

Με βάση τις πρόνοιες του νέου Καταστατικού Χάρτη, η εκλογή Μητροπολιτών χωρίζεται σε δυο φάσεις. Στην πρώτη ψηφίζουν κληρικοί και λαϊκοί, στην προκειμένη περίπτωση της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κιτίου. Από τις εκλογές, εάν ψηφιστούν πέραν του ενός, θα σχηματισθεί το τριπρόσωπο δηλαδή οι τρείς που έλαβαν τους περισσότερους ψήφους. Στη δεύτερη φάση τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα επιλέξουν τον νέο Μητροπολίτη ανάμεσα από τους τρείς. Η Ιερά Σύνοδος δεν είναι υποχρεωμένη να επιλέξει τον «υποψήφιο» που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Αν κατά την πρώτη ψηφοφορία προκύψει ισοψηφία πραγματοποιείται νέα ψηφοφορία ανάμεσα στους δυο επικρατέστερος. Αν και κατά την δεύτερη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία ο νέος Μητροπολίτης εκλέγεται δια κλήρου.

Πήγη: kathimerini.com.cy / Απόστολου Τομαρά

 

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X