ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Σάββατο το τελευταίο αντίο στην Κλαίρη Αγγελίδου

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό

Τελείται αύριο και η ώρα 11:00, από τον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, η κηδεία της αγωνίστριας της ΕΟΚΑ και πρώην Υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου, η οποία απεβίωσε χθες σε ηλικία 88 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, τηρουμένων των μέτρων κατά της πανδημίας.

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955 -1959 εκφράζουν προς την οικογένεια της εκλιπούσης τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.

Στην πολυσχιδή προσφορά της Κ. Αγγελίδου αναφέρθηκε ο Υπ. Παιδείας

Στην απώλεια της Κλαίρης Αγγελίδου, την οποία χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική προσωπικότητα και γυναίκα με πολυσχιδή προσφορά, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο Υπουργείο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι σήμερα είναι η πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την 1η Απρίλιου, την ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε την επέτειο της έναρξης του θρυλικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

«Φέτος όμως, η μέρα αυτή σημαδεύτηκε και από την απώλεια της Κλαίρης Αγγελίδου. Μιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας, μιας γυναίκας με πολυσχιδή προσφορά. Πολύ σημαντική προσωπικότητά όχι μόνο για εμάς στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) που έχουμε φυσικά ιδιαίτερους λόγους, αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη και για τους ανθρώπους της Αμμοχώστου ειδικότερα, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η Κλαίρη Αγγελίδου που υπήρξε εκπαιδευτικός πρώτα απ’ όλα και αγωνίστρια στον αγώνα της ΕΟΚΑ και Υπουργός Παιδείας, αφού υπήρξε και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει αφήσει πίσω της πολύτιμες παρακαταθήκες και με το έργο της στο Υπουργείο Παιδείας, πολλές καινοτομίες, μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες ακόμα και σήμερα είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία των σχολείων μας.

«Επίσης και ως συγγραφέας-ποιήτρια έχει αφήσει πίσω της πάρα πολύ σημαντικό έργο. Οι σημαίες του ΥΠΠΑΝ βεβαίως σήμερα κυματίζουν μεσίστιες και η κηδεία θα γίνει αύριο Σάββατο, δημοσία δαπάνη. Στην κηδεία θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και βεβαίως ο Υπουργός Παιδείας. Το ΥΠΠΑΝ έχει αποφασίσει, επίσης, ότι θα διοργανωθεί ένα ειδικό συμπόσιο - πιθανότατα με θεματολογία σχετική με τη λογοτεχνία- την οποία τόσο πολύ αγαπούσε και τίμησε η εκλιπούσα και βεβαίως θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις», κατέληξε.

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ αποδίδουν ύστατο χαιρετισμό στην Κ. Αγγελίδου

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ αποδίδουν, σήμερα, ύστατο χαιρετισμό στην πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου.

«Χαιρετισμός που συνοδεύεται με τη θλίψη τους για τον θάνατό της, αλλά και την εκτίμηση για την προσφορά και το έργο της στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στην εκπαίδευση του τόπου μας που υπηρέτησε για 35 ολόκληρα χρόνια και σε πολλούς άλλους τομείς, στους οποίους και πρόσφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, αφήνοντας όσο λίγοι το στίγμα της μέσα από την πλούσια δράση της. Απεριόριστη η εκτίμηση προς την άνθρωπο Κλαίρη Αγγελίδου με την οποία συνεργαστήκαμε για σειρά ετών κατά τη θητεία ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, αναφέρουν, σε κοινή τους ανακοίνωση, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

«Γι’ αυτό και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και ολόκληρος ο εκπαιδευτικός κόσμος εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια της εκλιπούσας. Αιωνία η μνήμη της», σημειώνουν.

Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959

Το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.) αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ότι με θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο της πρώην Προέδρου του, κυρίας Κλαίρης Αγγελίδου, και εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς τους αγαπημένους γιους της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, «η Κλαίρη Αγγελίδου, αγωνίστρια του Απελευθερωτικού μας Αγώνα, από τα φοιτητικά της χρόνια συνέδεσε άρρηκτα τη ζωή της με τους Αγώνες και τα προβλήματα του Κυπριακού Ελληνισμού και εργάστηκε από όλες τις επάλξεις που η Πολιτεία της ανάθεσε, μεταξύ των οποίων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ».

Το Σ.Ι.Μ.Α.Ε. αποφάσισε όπως η σημαία του κυματίζει μεσίστια μέχρι την ημέρα της ταφής της και ανακοίνωσε ότι θα εισφέρει στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ το ποσό των €500 στη μνήμη της και, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα τιμήσει σε ειδική τελετή την αποδημήσασα πρώην Πρόεδρό του.

«Ευχόμαστε όπως σύντομα η σορός της μεταφερθεί και ταφεί στην προσφιλή της Αμμόχωστο», αναφέρει, τέλος, το Συμβούλιο, το οποίο θα καταθέσει στεφάνι.

ΤΕΠΑΚ

Τη θλίψη του για τον θάνατο της πρώην Υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου, η οποία έφυγε χθες από τη ζωή, εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «η Κλαίρη Αγγελίδου υπήρξε μια εξέχουσα φυσιογνωμία και μια πολυσχιδής προσωπικότητα της εκπαιδευτικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, η οποία αφήνει πίσω της πλούσιο πνευματικό έργο και σημαντική προσφορά στα κοινά, μέσα από τα δημόσια αξιώματα που υπηρέτησε κατά καιρούς, με ήθος, συνέπεια και σεμνότητα».

Η μεγάλη αγάπη της για την πατρίδα και η πολύχρονη προσφορά της στην παιδεία και στον πολιτισμό, προστίθεται, έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί από την κυπριακή κοινωνία και πολιτεία, ενώ «το όνομα της ταυτίστηκε με σημαντικές στιγμές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση».

Οι Πρυτανικές Αρχές, το Συμβούλιο και ολόκληρη η κοινότητα του Πανεπιστημίου μας εκφράζουν τα θερμά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της εκλιπούσας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πανεπιστήμιο Frederick

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο της πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαίρης Αγγελίδου, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Πανεπιστήμιο Frederick.

«Πρωτίστως αγωνίστρια στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, η Κλαίρη Αγγελίδου έφυγε από τη ζωή ανήμερα της 66ης επετείου της έναρξης του αγώνα. Συνεπής στον στόχο της επιστροφής στη γενέτειρά της, Αμμόχωστο, δεν έπαψε να εμπνέεται από την πόλη του Ευαγόρα και να μεταλαμπαδεύει την αγάπη της γι’ αυτήν μέσα από το λογοτεχνικό και εκπαιδευτικό της έργο. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της στην κλασική παιδεία του τόπου και όχι μόνο, μέσα από την πλούσια δράση της από τις θέσεις της Υπουργού (1993-1997), της βουλευτή και βεβαίως της φιλόλογου σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης (1956-1991)», αναφέρει το Πανεπιστήμιο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, αναφέρει σε δήλωσή του, ότι είχε την τιμή και τη χαρά να συνεργαστεί με την Κλαίρη Αγγελίδου κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

«Γνώρισα έναν ξεχωριστό άνθρωπο με όραμα, πάθος, πατριωτισμό, αγάπη για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα για τους μαθητές και φοιτητές αυτού του τόπου. Η Κλαίρη Αγγελίδου είχε ανιδιοτελή έγνοια για την πατρίδα και την παιδεία που υπηρέτησε επί σειρά ετών με πάθος και αφοσίωση», σημειώνει.

ΠΑΣΥΞΕ

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) εκφράζει και δημόσια τη θλίψη του για τον θάνατο της αείμνηστης Κλαίρης Αγγελίδου και διαβιβάζει τα συλλυπητήρια του προς όλη την οικογένεια της.

Σε ανακοίνωση του, ο ΠΑΣΥΞΕ αναφέρει ότι «η πολύτιμη προσφορά της Δρ. Αγγελίδου στον τόπο και στην παιδεία, ο ρόλος που διαδραμάτισε ως αγωνίστρια, ο αγώνας της για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, καθώς και το πνευματικό της έργο, παραμένουν ως παρακαταθήκη για όλους μας«.

«Αιωνία της η μνήμη και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει», καταλήγει ο Σύνδεσμος, στην ανακοίνωση του.

Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο»

Η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο» εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο της αγωνίστριας της ΕΟΚΑ, πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Εκπαιδευτικού και λογοτέχνη, Κλαίρης Αγγελίδου.

Σε ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο» αναφέρει πως η Κλαίρη Αγγελίδου ήταν «μια μορφή κόσμημα για την πόλη της Αμμοχώστου, που την γέννησε και για την Κύπρο, πρόσφερε πλούσιο συγγραφικό έργο, πρωτοπόρος του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της Εκπαίδευσης».

«Εμείς, τιμούμε το έργο και την προσφορά της στον τόπο και θεωρούμε ότι αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό, θλιβόμαστε ιδιαίτερα δε, που δεν αξιώθηκε να επιστρέψει στην αγαπημένη της Πόλη που τόσο ύμνησε μέσα από τους στίχους της», προσθέτει.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X