ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι»

Οι μαθητές στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο στέλνουν ηχηρό μήνυμα για το περιβάλλον

"Το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι": η νεολαία ολόκληρου του κόσμου καλείται να διαδηλώνει σήμερα για να ζητήσει από τους ενηλίκους ισχυρές δράσεις για το κλίμα, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης εμπνευσμένης από την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Μέχρι τώρα, η έκκληση για κινητοποιήσεις κάθε εβδομάδα που έχει απευθύνει η μαχητική Σουηδέζα, η οποία από το καλοκαίρι και κάθε Παρασκευή στέκεται μόνη της μπροστά από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει "Απεργία από το σχολείο για το κλίμα", έχει βρει ανταπόκριση σε κάποιες χώρες, κυρίως στο Βέλγιο ή στη Γερμανία, όπου έχουν διαδηλώσει χιλιάδες νέων.

Για την "παγκόσμια απεργία για το μέλλον" της 15ης Μαρτίου, μαθητές και φοιτητές απείχαν από τα μαθήματά τους στην Κύπρο, στο Σίδνεϊ στο Παρίσι, στο Τόκιο στο Μόντρεαλ, στο Χονγκ Κονγκ την Καμπάλα αλλά και σε άλλες χώρες. 

Σήμερα στην Κύπρο μαθητές διαδήλωσαν για αυτόν τον σκοπό έξω από την Βουλή αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές του νησιού.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Δροσιάς στην Λάρνακα κατόπιν συνεννόησης με τους καθηγητές τους έστειλαν το δικό τους διαδηλώνοντας έξω από το σχολείο τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν: 

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι τη σημασία που έχει το περιβάλλον για μας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για την προστασία του.
Υπάρχουν πολλά, απλά και βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά όλοι μας για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Με την εξοικονόμηση ενέργειας, δεν εξαντλούνται οι φυσικές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο, τα δέντρα κ.λπ. Ας δούμε σύντομα, κάποιες συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε και να εντάξουμε στην καθημερινή μας ζωή στο σπίτι, στο χώρο εργασίας, στο σχολείο κ.λπ. ώστε από τη μια να εξοικονομούμε ενέργεια και από την άλλη να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος όπως:

Σβήνουμε τα φώτα όταν μετακινούμαστε από ένα δωμάτιο του σπιτιού ή του γραφείου
Δεν αφήνουμε ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής
Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες φθορίου χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
Αγοράζουμε οικιακές ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης
Μαγειρεύουμε έξυπνα προκειμένου να μην καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια
Δεν ξοδεύουμε άσκοπα νερό
Εντοπίζουμε έγκαιρα διαρροές νερού
Ανακυκλώνουμε το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και τις λοιπές συσκευασίες
Φυτεύουμε δέντρα και φυτά
Καθαρίζουμε τις παραλίες
Χρησιμοποιούμε τις κρατικές επιχορηγήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Ψυγείο – Βασική τακτική είναι η κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανάλογα με την εποχή του χρόνου ή είναι να μην ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο ή να κρατάμε την πόρτα ανοικτή για πολλή ώρα. Μια απλή συνήθεια που μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι μας είναι η τακτική απόψυξη του ψυγείου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Δεν αφήνουμε το κινητό μας να φορτίζεται, όταν η μπαταρία είναι γεμάτη
Δεν πετάμε μπαταρίες στο έδαφος
Δεν κόβουμε δέντρα
Δεν χρησιμοποιούμε άσκοπα το αυτοκίνητο μας
Δεν πετάμε απόβλητα στο περιβάλλον

 

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X