ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Την Δευτέρα οι αιτήσεις για ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Όλα οσα πρέπει να γνωρίζετε

Αρχίζει τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, η υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Η Υπηρεσία Εξετάσεων ανακοίνωσε σήμερα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί φέτος για τους απόφοιτους κυπριακών Σχολείων που έλαβαν μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2019 και διεκδικούν θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, ημερομηνίας 12/07/2019, https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2019/ΟΔΗΓΙΕΣ_ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ_ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ_2019.pdf , για την κατηγορία Αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων Σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε., δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι υποψήφιοι οι οποίοι είναι απόφοιτοι σχολείου, εφόσον ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς των υποψηφίων δεν έχει την ελληνική καταγωγή, και έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.

Ειδικότερα, στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι υποψήφιοι απόφοιτοι Λυκείων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις και κατέχουν Βεβαίωση Γενικού Βαθμού Κατάταξης του τρέχοντος έτους.

Η Βεβαίωση Γενικού Βαθμού Κατάταξης για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας θα χορηγείται στους υποψηφίους κατά την προσέλευσή τους στα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ) που θα λειτουργήσουν ανά επαρχία για την υποβολή των αιτήσεων για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας.

Η Υπηρεσία Εξετάσεων πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους ότι οι Γενικοί Βαθμοί Κατάταξης για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις 09/07/2019 και βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΠ: https://eservices.moec.gov.cy/ypexams/pagkypries/ypopsifioi/2019/vathmologies.el .

Η Αίτηση-Μηχανογραφικό Δελτίο για τα ΑΑΕΙ Ελλάδας, θα υποβληθεί μόνο στα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ) που θα θέσει σε λειτουργία η Υπηρεσία Εξετάσεων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, όπως φαίνονται αναλυτικά πιο κάτω:

Τα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ) θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 μέχρι και την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019, από τις 8:30 π.μ.–2:30 μ.μ.

Οι φετινοί απόφοιτοι 2019 θα υποβάλουν την αίτησή τους στην επαρχία του σχολείου αποφοίτησής τους.

Όλοι οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, που έλαβαν μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2019 και διεκδικούν θέσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε οποιοδήποτε από τα πιο πάνω Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων.

Οι υποψήφιοι που θα χρειαστεί να εξουσιοδοτήσουν άλλα άτομα για υποβολή της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξετάσεων: www.moec.gov.cy/ypexams/pdf/entypa/exousiodotisi_aaei.pdf, για να εξασφαλίσουν και να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο εξουσιοδότησης το οποίο και πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΣΑ κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν Τμήματα/Κλάδους Σπουδών από δύο μόνον Επιστημονικά Πεδία.

Επομένως, πριν την προσέλευσή τους στα ΚΣΑ θα πρέπει να αποφασίσουν τη σειρά προτίμησής τους όσον αφορά τα Τμήματα/Κλάδους Σπουδών στα οποία επιθυμούν να εξασφαλίσουν θέση.

Τα ΚΣΑ θα στελεχώνονται και με Καθηγητές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής για παροχή βοήθειας κατά τη συμπλήρωση της αίτησής τους.

Επίσης, καλούνται να απευθύνονται στα Κεντρικά Γραφεία της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (από τις 7:30 π.μ. – 3:00 μ.μ., κατά τις εργάσιμες μέρες), τηλ. 80002121.

Όσοι υποψήφιοι έχουν υποβάλει Αίτηση-Μηχανογραφικό Δελτίο με την κατηγορία «Ελλήνων του Εξωτερικού» για το έτος 2019 (11 μέχρι 17 Ιουλίου 2019) δεν δικαιούνται να υποβάλουν και Αίτηση-Μηχανογραφικό Δελτίο με την κατηγορία «Αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων Σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε.» για το έτος 2019.

Η Υπηρεσία Εξετάσεων ενημερώνει το κοινό ότι θα ακολουθήσει εντός των ημερών συμπληρωματική ανακοίνωση σχετικά με τα απαιτούμενα έγγραφα/δικαιολογητικά για σκοπούς εγγραφής στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X