ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι τρέχει με τους μισθούς των Δημ. Υπαλλήλων;

Ποια η θέση τους - «Ουδέν αναληθέστερο...»

Το ΔΣ της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) σημειώνει ότι με έκπληξη είχε διαβάσει τις προηγούμενες μέρες σε ΜΜΕ ότι η αποκατάσταση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων ενδέχεται να εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά του Κράτους.

Σε ανακοίνωση της, η Συντεχνία αναφέρει ότι στις πλείστες από τις εν λόγω δημοσιεύσεις γίνεται λόγος για οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους που θα ξεπεράσουν το €1 δις. σημειώνοντας ότι «ουδέν τούτου αναληθέστερο».

Ανάλογα μηνύματα προς τη Δικαστική εξουσία, αναφέρεται, είχε στείλει ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στα ΜΜΕ τον περασμένο Ιούνιο. «Τότε είχε χαρακτηρίσει «καταστροφική» τυχόν επιτυχία των προσφυγών που δημόσιοι υπάλληλοι είχαν καταχωρήσει εναντίον του Κράτους αναφορικά με τις αποκοπές των μισθολογικών τους απολαβών, θέλοντας να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους δικαστές», προστίθεται.

Το ΔΣ της ΑΣΔΥΚ θεωρεί ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και γι’ αυτό σημειώνει, εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου (ημερ. 7 Ιουνίου 2018) καυτηριάζοντας τη στάση αυτή και την ωμή παρέμβαση της Εκτελεστικής προς την Δικαστική Εξουσία.

«Μάλιστα είχαμε τονίσει πως σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δικαιοσύνη οφείλει να είναι πλήρως ανεξάρτητη χωρίς να κηδεμονεύεται από κανέναν. Το άβατο δε αυτής οφείλει να παραμένει πλήρως αποστασιοποιημένο από οποιεσδήποτε άλλες επιρροές, παρεμβάσεις ή/και εξαρτήσεις. Οι προειδοποιήσεις της Επιτροπής GRECO από την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κύπρο είναι σχετικές», προστίθεται.

Αναφέρει ότι οι αριθμοί που δίδονται σε σχέση με τα ποσά που θα υποχρεωθεί να καταβάλει το Κράτος, σε περίπτωση που οι προσφυγές επιτύχουν και οι εφέσεις που έχει ασκήσει ή θα ασκήσει επί των πρωτόδικων αποφάσεων απορριφθούν, είναι παραπλανητικοί. «Οι οφειλές έναντι όσων έχουν προσφύγει, εάν και όταν τα ποσά καταβληθούν, δεν είναι παρά μερικά (2-3) εκατομμύρια, σε αντίθεση με τα ποσά των €2,5 δις που το κράτος έχει επωφεληθεί από τις μονομερείς αποκοπές που επέβαλε μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους. Την ίδια στιγμή το κράτος επιτρέπει, σε μια πλειάδα επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτούμενων, είτε να φοροδιαφεύγουν, είτε να αναβάλλουν την καταβολή των οφειλών τους προς τον φόρο εισοδήματος», σημειώνεται.

Το ΔΣ της ΑΣΔΥΚ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Φορολογίας, οι φορολογικές οφειλές στο σύνολο τους ξεπερνούν τα €2 δις. Από το 2012 μέχρι το 2018, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης, διευκρινίζει, οι οφειλές αυτές αντί να μειωθούν λόγω των μέτρων που η Κυβέρνηση είχε υποχρέωση να λάβει για να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά, αυξήθηκαν κατά €600 εκ.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X