ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τέως Υπαρχηγός Αστυνομίας - «Έχω πολλή υπομονή»

Η συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης εναντίον του, ορίστηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου

Για τις 18 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η συνέχιση της εκδίκασης της ποινικής υπόθεσης εναντίον του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, λόγω φόρτου εργασίας του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που εκδικάζει την υπόθεση.

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση που παρατηρείται με την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κ. Κυριάκου εξέφρασε κατ’ αρχάς τον απόλυτο σεβασμό του προς το δικαστήριο και τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο που να θεωρηθεί από τον οποιονδήποτε ως παρέμβαση στη διαδικασία.

«Προσωπικά έχω πολλή υπομονή, η υπόθεση πήρε το δρόμο της», περιορίστηκε να δηλώσει μετά το πέρας της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι εδώ και πέντε χρόνια απέστειλε δύο επιστολές στον Γενικό Εισαγγελέα στις οποίες προβαίνει σε συγκεκριμένες καταγγελίες για διάπραξη αδικημάτων, χωρίς να πάρει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε απάντηση.

Ερωτηθείς να πει σε τί ακριβώς αφορούν αυτές οι επιστολές, ο κ. Κυριάκου παρέπεμψε στον Γενικό Εισαγγελέα εάν επιθυμεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των δύο επιστολών του. «Επί του παρόντος δεν θέλω να προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο για το περιεχόμενο των επιστολών, αν θέλετε μπορείτε να ρωτήσετε τον Γενικό Εισαγγελέα».

Ανέφερε επίσης ότι ενώσω ήταν Υπαρχηγός της Αστυνομίας είχε άριστη συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα, λέγοντας ότι μετά από δικές του υποδείξεις και εισηγήσεις έτυχε να αλλάξουν λανθασμένη γνωμάτευσή τους.

Ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.

Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης καταχωρήθηκε στο δικαστήριο στις 30 Μαΐου 2017 και περιλαμβάνει συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Νικόλας Γεωργιάδης με απόφαση του στις 09/11/2018 έκρινε ότι η Κατηγορούσα Αρχή, με την παράδοση των αποσπασμάτων του πορίσματος για το ενδεχόμενο διαφθοράς στην Αστυνομία στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας έχει συμμορφωθεί με το διάταγμα του ημερ. 29/6/2018

Με το εν λόγω διάταγμα, ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εκδικάζει την ποινική υπόθεση εναντίον του Ανδρέα Κυριάκου, διέταζε την Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση εντός 15 ημερών, κάτι που δεν είχε πράξει, με τον ίδιο να εκφράζει τότε την έκπληξη του Δικαστηρίου για τη «συνεχιζόμενη άρνηση» του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση του κατηγορούμενου.

Εμφανιζόμενος ο ίδιος στο δικαστήριο, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε υποστηρίζει ότι η Κατηγορούσα Αρχή παρέδωσε προς την υπεράσπιση το μέρος του πορίσματος που αφορά στην παρούσα υπόθεση και στον κατηγορούμενο, απορρίπτοντας τη θέση της υπεράσπισης ότι δεν συμμορφώθηκε με το διάταγμα.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Άντρος Πελεκάνος, επέμεινε στο αίτημα για παράδοση στην υπεράσπιση ολόκληρου του πορίσματος στα πλαίσια της δίκαιης δίκης του πελάτη του, εμμένοντας στη θέση ότι η παράδοση μόνο κάποιων σελίδων του πορίσματος δεν αποτελούσε πλήρη συμμόρφωση με τη διαταγή του δικαστηρίου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του ως προς το κατά πόσον υπήρξε ή όχι συμμόρφωσης με το διάταγμα του, ο κ. Γεωργιάδης έκρινε, αφού εξέτασε το περιεχόμενο του πορίσματος στο σύνολο του, ότι η «η Κατηγορούσα Αρχή με την παράδοση των αποσπασμάτων του πορίσματος που δόθηκαν στην υπεράσπιση έχει συμμορφωθεί με το διάταγμα ημερ. 29/6/2016», σημειώνοντας ότι «δεν κρίνω ότι αποτελεί αναθεώρηση των προηγούμενων αποφάσεων που εξέδωσα, αν και το δικαστήριο, εν πάση περιπτώσει, έχει υποχρέωση αναθεώρησης αποφάσεων του σε θέματα αποκάλυψης αν προκύψει ανάγκη».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X