ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα έξι αγκάθια της εφαρμογής του ΓεΣΥ

Σε αναταραχή φαρμακοποιοί για τα ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα

Δέκα μέρες μετά την είσοδο του Γενικού Συστήματος Υγείας, υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και το προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να αμβληθούν τα όποια προβλήματα έχουν εμφανισθεί κατά την εφαρμογή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.


ΓεΣΥ - Αυτοί είναι οι κατάλογοι που πρέπει να έχετε


Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το προπερασμένο Σάββατο, η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, σε περιβάλλον ΓεΣΥ, δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, από τα αρχικά προβλήματα που εμφανίσθηκαν. Το κομμάτι ομαλοποίησης της όλης κατάστασης είναι από τα βασικά ζητούμενα σε πολιτικό επίπεδο. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας την Παρασκευή το πρωί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσία στόχο είχε την υπερπήδηση των όποιων εμποδίων υπάρχουν, αλλά και να καταδείξει την ισχυρή πολιτική θέση της κυβέρνησης για επιτυχημένη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ενημερώθηκε πλήρως για το πώς έχει η κατάσταση στο χώρο της υγείας, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους ότι θα εργασθούν για επιτυχία της μεταρρύθμισης. Τα όσα παρουσιάστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ουσία αποτελούν ένα απολογισμό του πρώτου δεκαημέρου. Ο στόχος που τέθηκε ήταν μέχρι τέλος του ερχόμενου Αυγούστου η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί να ομαλοποιηθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Τα λειτουργικά και εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Λειτουργικά

Στο κομμάτι των νοσοκομείων, τα προβλήματα λειτουργίας που υπήρχαν έχουν ενταθεί και χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά το διαχρονικό πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων το οποίο όπως μεταφέρθηκε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ενταθεί. Οι ελλείψεις έτσι όπως έχουν καταγραφεί, εντοπίζονται σε δυο νευραλγικούς τομείς των νοσοκομείων.

Στο τμήμα των Πρώτων Βοηθειών το οποίο δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από ασθενείς, καθημερινώς και το Παθολογικό. Και για τα δυο τμήματα η ενίσχυσή τους, όπως επισημάνθηκε, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για εκτόνωση της καθημερινότητας των νοσοκομείων. Η δεύτερη κατηγορία, αυτή του λειτουργικού, αφορά το διοικητικό κομμάτι των νοσοκομείων. Αυτό το οποίο ζητείται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι όπως ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) οργανώσει τα δημόσια νοσοκομεία σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Εφαρμογή Σχεδίου

Στο καθαυτό κομμάτι εφαρμογής του ΓεΣΥ, οι στρεβλώσεις που καταγράφονται και παρουσιάστηκαν στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναδεικνύουν γενικότερα ζητήματα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Πρώτο στη λίστα βρίσκεται η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, το λογισμικό. Εδώ οι πρώτες 10 μέρες κατέδειξαν πως η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών, πάντα σε επίπεδο νοσοκομείων, δεν εκπαιδεύτηκε έγκαιρα ή στο βαθμό που θα έπρεπε για την εύρυθμη λειτουργία του.

Αποτέλεσμα των ελλειμάτων που υπάρχουν είναι η καθυστέρηση διεκπεραίωσης του καθημερινού όγκου εξέτασης των ασθενών με ραντεβού. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο χρόνος εξέτασης ενός ασθενή έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα που ήταν σε εφαρμογή. Αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζεται από τους γιατρούς, ο ορατός κίνδυνος η λίστα των ασθενών να μεγαλώνει αντί να μειώνεται.

Δεύτερο πρόβλημα που έχει εμφανισθεί έχει να κάνει με τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του ΓεΣΥ, μέχρι τέλος Αυγούστου.Η μη σωστή λειτουργία του λογισμικού με ταυτόχρονη χρήση και του παλαιού, έχει ως αποτέλεσμα το υφιστάμενο σύστημα να επιβαρύνει τους ασθενείς με 25 ευρώ, πέναλτι που επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν τα νέα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά.

Τρίτο πρόβλημα η απώλεια εσόδων από την αδυναμία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών αλλά και παραπεμπτικών, εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων. Εδώ η διεκπεραίωση συνεχίζεται να γίνεται χειρόγραφα με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι ασθενείς.

Τέταρτον ελλείψεις στο γραμματειακό προσωπικό υποστήριξης. Τα άτομα που προσλήφθηκαν το προπερασμένο Σάββατο, υποστηρίζεται πως δεν είναι έτοιμα να προσφέρουν έργο.

Πέμπτο γιατροί των Πρώτων Βοηθειών εξετάζουν ασθενείς, πλην όμως δεν μπορούν να τους παραπέμψουν σε ειδικούς γιατρούς με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να μεταβούν στον προσωπικό τους γιατρό για να πάρουν το παραπεμπτικό. Έκτο προσωπικοί γιατροί, έχει διαπιστωθεί πως δίνουν αβίαστα παραπεμπτικά σε ασθενείς χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

Αναταραχή στο χώρο των φαρμακείων

Μέσα σε όλη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προστέθηκε και η έντονη δυσαρέσκεια φαρμακοποιών για τα ακριβά σκευάσματα που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» μερίδα φαρμακοποιών εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΓεΣΥ επειδή όπως υποστηρίζουν, ο ΟΑΥ δεν τήρησε τη συμφωνία για εξαίρεση των ακριβών φαρμάκων από τη λίστα του ΓεΣΥ.

Οι φαρμακοποιοί που αντιδρούν υποστηρίζουν πως ο ΟΑΥ συμπεριέλαβε σκευάσματα με μεγάλο κόστος αγοράς, αφήνοντας στα φαρμακεία ως κέρδος ένα ποσό της τάξης του 1,8 ευρώ. Ως παράδειγμα μας δόθηκε ένα αντιπηκτικό σκεύασμα με κόστος αγοράς περίπου τα 80 ευρώ. Η «Κ» επικοινώνησε με την πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα η οποία όπως μας είπε δεν έγινε συμφωνία για μη συμπερίληψη ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων το δε κέρδος των φαρμακοποιών καθορίσθηκε για όλα τα φάρμακα ασχέτους κόστους.

«Ο Σύλλογος παρακολουθεί την κατάσταση, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΟΑΥ, έχει επισημάνει από τις δυο πρώτες μέρες το πρόβλημα της υπερ- συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων, που κανονικά θα έπρεπε να δίνονται με θεραπευτικά πρωτόκολλα. Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, αρκετά επιλύονται από τον ΟΑΥ και ειδοποιούνται άμεσα τα φαρμακεία, τα δε πρωτόκολλα θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες». Όπως μας είπε η κ. Πιέρα, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει το συμβούλιο του Συλλόγου για αποτίμηση της κατάστασης. Όπως μας τόνισε αυτό που αναμένουν οι φαρμακοποιοί είναι ο ΟΑΥ να τους αποζημιώνει εντός των χρονικών πλαισίων για να μην δημιουργηθούν προβλήματα ρευστότητας στα φαρμακεία.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X