ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συντεχνίες ΑΗΚ: Αποφασίζουν σήμερα για μέτρα αντίδρασης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα που αφορούν τις αποκοπές μισθών

Συνεδριάζουν στις 10.00 σήμερα το πρωί οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους μετά την άρνηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής να ικανοποιήσει αιτήματα τους τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν τον τερματισμό των αποκοπών στους μισθούς του προσωπικού μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία για μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ – ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, ολοκλήρωσαν την Πέμπτη την ενημέρωση του προσωπικού της Αρχής σε σχέση με το θέμα και σήμερα θα αποφασίσουν τι θα πράξουν, αφού πρώτα εξετάσουν και τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας που έγινε μεταξύ του προσωπικού για εξουσιοδότηση ή όχι των συντεχνιών για λήψη μέτρων, μη αποκλειομένων και των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν από την ΑΗΚ τον τερματισμό των αποκοπών που προβλέπονται από τον Νόμο 192(Ι)/2011, την προσμέτρηση των χρόνων υπηρεσίας ώστε ο κάθε εργαζόμενος να τοποθετηθεί στην κλίμακα και βαθμίδα που θα απολάμβανε αν δεν εφαρμοζόταν ο πιο πάνω Νόμος και τη διατήρηση του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στο οποίο η ΑΗΚ ως εργοδότης συνεισφέρει 5,9% επί των μισθών των εργαζομένων παράλληλα με την συνεισφορά του εργοδότη, σε πρώτη φάση, ύψους 1,85% για το ΓεΣΥ.

Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής αποφάσισε ομόφωνα όπως συνεχίσει την πολιτική που εφάρμοσε από τον Απρίλιο του 2019, με την έκδοση των δύο σχετικών αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το ΔΣ της ΑΗΚ, «οι απαιτήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για παράλληλη διπλή συνεισφορά σε Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και ΓεΣΥ, για τερματισμό αποκοπών χωρίς την τελική εκδίκαση των υποθέσεων και για νοητή επαναφορά των κλιμάκων, αντίκεινται και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δεδηλωμένη έγνοια τους για οικονομική βιωσιμότητα της ΑΗΚ».

Το ΔΣ της ΑΗΚ αναφέρει ότι τα ποσά που αποκόπτονται από τους μισθούς κατατίθενται σε ειδικό ταμείο με σκοπό να αποδοθούν στον τελικό δικαιούχο, σύμφωνα πάντοτε με την απόφαση του Εφετείου επί των Εφέσεων που έχει καταχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία εναντίον των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Όσον αφορά στο αίτημα για επαναφορά σε νοητή κλίμακα και βαθμίδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ αναφέρει ότι δεν έχει πρόθεση να το εξετάσει επί του παρόντος, χωρίς δικαστική επικύρωση του εύρους και του τρόπου εφαρμογής της σχετικής Νομοθεσίας.

Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ΓεΣΥ, ήτοι από 1 Ιουνίου 2019 μέχρι 31 Μαΐου 2020, η ΑΗΚ αναφέρει πως θα εφαρμόσει περίοδο προσαρμογής αφαιρώντας τη συνεισφορά εργοδότη προς το ΓεΣΥ από το ποσό που καταβάλλει στο Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X