ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Super Cup Ισπανίας «πληρωμένο» με πετροδόλαρα στο... Ριάντ

Πώς η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου μετέτρεψε σε... νομισματοκοπείο το Super Cup, αποφέροντας κέρδη περίπου 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2029 μεταφέροντας τη διοργάνωση στο Ριάντ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

7000 χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου μετανάστευσε το Super Cup της Ισπανίας και συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία, μέχρι το 2029.

Ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και οι χορηγοί θα δώσουν 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτήν τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2019 από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των δύο χωρών, ενώ άλλα θα είναι τα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την Ισπανική Ομοσπονδία.

Από την άλλη, οι Σαουδάραβες θα λαμβάνουν 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο ως κέρδος από τη διεξαγωγή του τουρνουά.

Μπορεί οι Big-4 του ισπανικού ποδοσφαίρου: η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Αθλέτικ Μπιλμπάο να μη συμφωνούν με τη διεξαγωγή του Super Cup επί αραβικού εδάφους, ωστόσο, έχουν ήδη γεμίσει τα ταμεία τους και μόνο με την παρουσία τους εκεί!

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα εξασφάλισαν από 6,8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πενταπλάσιο από αυτό που έλαβαν το 2021, ενώ Βαλένθια και Ατλέτικο Μαδρίτης θα πάρουν από 3 εκατ. ευρώ. Για την παρουσία της στα ημιτελικά κάθε ομάδα θα λάβει από -έξτρα- 800.000 ευρώ, ο νικητής του τροπαίου θα λάβει άλλα 2 εκατ. ευρώ και ο φιναλίστ 1,4 εκατ. ευρώ.

Το ισπανικό Σούπερ Καπ διεξήχθη για πρώτη φορά το 1982 με διπλές αναμετρήσεις μεταξύ του πρωταθλητή και του κυπελλούχου, αλλά «μονιμοποιήθηκε» στο αγωνιστικό πρόγραμμα το 1988. Το 2018 έγινε για πρώτη φορά μονός αγώνας σε ουδέτερη έδρα, με την Μπαρτσελόνα να νικά 2-1 τη Σεβίλη στην Ταγγέρη του Μαρόκου. Από την περίοδο 2019-20 ξεκίνησε η διεξαγωγή του Σούπερ Καπ με τη σημερινή μορφή. Το περσινό τουρνουά φιλοξενήθηκε στην Ανδαλουσία (Γρανάδα και Σεβίλη), λόγω περιορισμών στα ταξίδια εξαιτίας της πανδημίας.

Για την ιστορία πολυνίκης του θεσμού είναι η Μπαρτσελόνα με 13 τρόπαια, έναντι 11 της Ρεάλ Μαδρίτης. Από τις άλλες δύο ομάδες του φετινού final-4, η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει κατακτήσει τρεις φορές τον τίτλο (όσες και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια) και η Ατλέτικο δύο. Συνολικά δέκα ομάδες έχουν πάρει το τρόπαιο στις 37 διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί.

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X