ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεργατισμός: Άναψαν κεριά έξω από το Προεδρικό οι διαμαρτυρόμενοι (Pics, Vid)

«Τον Συνεργατισμό εκτίσαν τον οι αγράμματοι τζι' εφάν τον οι γραμματιζούμενοι»

Σε εξέλιξη βρίσκεται από η ώρα 18.30 το απόγευμα, η διαμαρτυρία πολιτών και οργανωμένων συνόλων για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, έξω από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ στην Λευκωσία. Οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ – ΕΚΑ - ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ - ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ, ενώνουν σήμερα την φωνή τους και θα πορευθούν από την ΠΑΣΥΔΥ μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο για να διαμαρτυρηθούν για την κατάληξη που είχε ο Συνεργατισμός ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες.

Εκπαιδευτικοί και αγρότες, ζητούν μεταξύ άλλων, να τερματιστεί η διαδικασία αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και να εξευρεθούν τρόποι για να επιστραφούν οι περιουσίες στους νόμιμους δικαιούχους τους, που δεν είναι άλλοι από τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων των Ταμιευτηρίων των Δασκάλων, των Καθηγητών, των Αστυνομικών, των Δημοσίων Υπαλλήλων κ.ά.

Σημειώνεται δε, πως την πορεία διαμαρτυρίας στηρίζουν η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, η Παγκύπρια Οργάνωση Φοιτητικών Ενώσεων, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, Οργανώσεις συνταξιούχων, καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι Οργανώσεις, «διαμαρτύρονται για τα τεκταινόμενα στον Συνεργατισμό, τα οποία τον οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμο, με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας». Κατά την άφιξη των συμμετεχόντων στο Προεδρικό, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων θα απευθύνουν χαιρετισμούς και θα γίνει ανάγνωση του ιστορικού του Συνεργατισμού, ενώ στη συνέχεια θα ανάψουν συμβολικά κεριά για να στείλουν μηνύματα ελπίδας. Επιπλέον, οι Οργανώσεις θα επιδώσουν ψήφισμα, με τα τρία τους αιτήματα, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Βουλής στις 4 Απριλίου όταν επιστρέψει από τις υποχρεώσεις που έχει στο εξωτερικό.

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούν πανό που αναγράφουν διάφορα συνθήματα, όπως «Ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα», «Τον Συνεργατισμό εκτίσαν τον οι αγράμματοι τζι' εφά'ν τον οι γραμματιζούμενοι» και «Που το ποκούμπι του κόσμου, εγίνηκεν ο εφιάλτης του», ενώ ο αριθμός τους ανέρχεται σε πάνω από δύο χιλιάδες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Η πορεία διαμαρτυρίας έφτασε αργότερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, που ήταν ο τελικός προορισμός. Οι συμμετέχοντες άναψαν κεριά, για να στείλουν μήνυμα ελπίδας.

Αιτήματα

Σύμφωνα με τα όσα προτάσσουν εκπαιδευτικοί και αγρότες απώτερος σκοπός της διαμαρτυρίας είναι:

- Η απόδοση διαχρονικών ευθυνών (πολιτικών, αστικών, ποινικών) σε όσους/-ες αποδεδειγμένα σχετίζονται με την κατάρρευση του Συνεργατισμού, με ταυτόχρονη παραδειγματική τιμωρία τους.
- Ο τερματισμός της διαδικασίας αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και της εξεύρεσης τρόπου για να επιστραφούν οι περιουσίες αυτές, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, των αποθηκών, των συσκευαστηρίων, των εργοστασίων, των οικοπέδων, στους νόμιμους δικαιούχους τους, που δεν είναι άλλοι από τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων των Ταμιευτηρίων των Δασκάλων, των Καθηγητών, των Αστυνομικών, των Δημοσίων Υπαλλήλων κ.ά.
- Η προσπάθεια για αναβίωση της ιδέας υγιούς Συνεργατισμού στον τόπο μας, μιας ιδέας που ο απλός κόσμος στήριξε για δεκαετίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

«Χάθηκαν άδικα περιουσιακά στοιχεία»

Για τα περιουσιακά στοιχεία που χάθηκαν μετά την κατάρρευση του Συνεργατισμού μιλά στην «Κ», ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου. Όπως αναφέρει ο κ. Λυσάνδρου, «τα Συνεργατικά των Εκπαιδευτικών είχαν κάποια περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανέρχονταν σε δεκάδες εκατομμύρια, ωστόσο χάθηκαν άδικα παρόλο που τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που είχαμε ήταν μηδαμινά». Σημείωσε δε, πως άλλα Συνεργατικά είχαν υπέρογκα ποσά ΜΕΔ επομένως χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος και το κράτος έπιασε την περιουσία τους. «Αλλά, συνέχισε, εμείς δεν είχαμε ΜΕΔ ήταν πολύ χαμηλά και δεν υπήρχε λόγος να μας πιάσει τόση περιουσία».

«Με την κατάρρευση του Συνεργατισμού χάσαμε περιουσιακά στοιχεία όπως κτίρια και καταστήματα», αναφέρει με τη σειρά του στην «Κ», ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους. Εξηγεί δε, πως αυτά ανήκαν στα μέλη τους και αντί να πάνε σε αυτά κάποια κατέληξαν αλλού. «Γι’ αυτό, συνέχισε, εμείς καλούμε τους εκπαιδευτικούς αλλά και ευρύτερα όλη την κοινωνία των πολιτών να δώσει μαζικά το παρών της στη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας». Πρόσθεσε δε, «πως είναι μια εκδήλωση που αφορά μια ιδέα όπως ήταν αυτή του Συνεργατισμού η οποία κατέρρευσε μέσα από πράξεις και παραλήψεις συγκεκριμένων οι οποίοι αναφέρονται στο πόρισμα της Ερευνητικές Επιτροπής και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να δώσουμε μαζικά το παρόν μας για να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα».

Στηρίζουν την κινητοποίηση μαθητές και φοιτητές

Τη στήριξη τους προς την κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν Εκπαιδευτικές και Αγροτικές Οργανώσεις εξέφρασαν μέσω ανακοίνωσης Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) και Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), καλώντας παράλληλα όλους του μαθητές και φοιτητές να δώσουν το παρών τους στην εκδήλωση. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, ως θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των μαθητών και φοιτητών δεν θα μπορούσαν να μην τοποθετηθούν για την κινητοποίηση που διοργανώνουν οι αγροτικές και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για τα γεγονότα στο Συνεργατισμό.

Μαθητικό και φοιτητικό κίνημα τονίζουν, πως «το κλείσιμο του Συνεργατισμού έχει τραγικά αποτελέσματα για το σύνολο της κοινωνίας, καθώς ο Συνεργατισμός ήταν σύμμαχος και συνοδοιπόρος στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου των χαμηλότερων κοινωνικά στρωμάτων της κοινωνίας, ήταν ο σύμμαχος του κυπριακού λαού ενάντια στους τοκογλύφους και τις εμπορικές τράπεζες που κοιτάζουν μόνο τα κέρδη τους».

Πηγή: Η Καθημερινή / του Νικόλα Πέτρου

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση