ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στοιχεία για τα κρούσματα στα κατεχόμενα

Τα περισσότερα κρούσματα, 130 συνολικά, καταγράφηκαν μέσα στον Αύγουστο

Συνεδριάζει από το μεσημέρι το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα και σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι μπορεί να ληφθούν και νέα μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με ανακοίνωσή τους σήμερα ο τουρκικός κατοχικός στρατός και η εταιρεία Μπενλί, ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, όπως είχε γραφθεί σε διάφορα δημοσιεύματα. Οι «δυνάμεις ασφαλείας» μετά το δημοσίευμα για γιατρό που εργαζόταν και σε στρατιωτική μονάδα και αποδείχθηκε ότι είχε μολυνθεί. Απομόνωσε την μονάδα και έβαλε σε καραντίνα όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Τα τεστ PCR που έγιναν, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.

Η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι 176 κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στα κατεχόμενα κατά την περίοδο 1 Ιουλίου – 24 Αυγούστου 2020. Από αυτά αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο 82 άτομα. Συνεχίζεται η θεραπεία των άλλων 85 ατόμων, από τα οποία 35 νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ τα υπόλοιπα 50 στα ξενοδοχεία Royal Palace και Olive Tree. Οι επαφές των θετικών περιστατικών κρατούνται υπό επιτήρηση στο ξενοδοχείο Sempati.

Τα περισσότερα κρούσματα, 130 συνολικά, καταγράφηκαν μέσα στον Αύγουστο, ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση στις επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στα εγχώρια κρούσματα. Από τα κρούσματα που καταγράφηκαν μέσα στον Αύγουστο, τα 69 έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 28 ατμοπλοϊκώς, τα 17 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα 12 εγχώρια. Μέσα στις πρώτες 24 ημέρες του Αυγούστου έλαβαν εξιτήριο 66 ασθενείς με κορωνοϊό.

Στις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας αναφέρεται η Κίπρις και φιλοξενεί δηλώσεις του «υπουργού εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων», Φαϊζ Σουτσιούογλου σύμφωνα με τον οποίο, μέσα σε δύο μήνες 4.408 άτομα παρέμειναν άνεργα στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας.

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο κ. Σουτσιούογλου είπε ότι κατά την περίοδο 1 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2020 απολύθηκαν ή σταμάτησαν από την εργασία τους στα κατεχόμενα 1.936 πολίτες του ψευδοκράτους, 1.848 πολίτες της Τουρκίας και 624 πολίτες τρίτων χωρών. Κατά την ίδια περίοδο άρχισαν να εργάζονται 1.732 πολίτες του ψευδοκράτους, 500 πολίτες της Τουρκίας και 180 πολίτες τρίτων χωρών.

Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο «γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων» ανέρχονται γύρω στις 21.000, πρόσθεσε λέγοντας ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 έκλεισαν 95 επιχειρήσεις και ανέστειλαν τις εργασίες τους 7.656.

Για τα επιδόματα κατά την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Σουτσιούογλου είπε ότι μέσα στον Απρίλιο πληρώθηκαν σε 52.000 εργαζόμενους από 1.500 ΤΛ με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 78 εκ ΤΛ, ενώ στην δεύτερη δόση δόθηκαν σε άλλους 12.000 εργαζόμενους από 1.500 ΤΛ με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 18 εκ ΤΛ.

Σημείωσε ότι το σύνολο των χρημάτων που δαπανήθηκαν ήταν 96 εκ ΤΛ και υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι είχαν το δικαίωμα να αποσύρουν 2.000 ΤΛ έκαστος από το ταμείο προνοίας τους. Ανέφερε από μέσα σε τρεις μήνες επωφελήθηκαν από αυτό το δικαίωμα 39,029 άτομα, τα οποία πληρώθηκαν συνολικά 77.616.000 ΤΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση