ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στέλλα Κυριακίδου: Μεγάλος ο κίνδυνος από τα fake news για τα εμβόλια

Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της για την επόμενη πενταετία, οι ανάγκες και η προστασία των ασθενών

Τους στόχους και το όραμα της για την υγεία στην Ευρώπη παρουσίασε η νέα Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδου στο πλαίσιο συζήτησης κατά τη δεύτερη ημέρα του Digital Agenda Cyprus Summit με συντονίστρια την Elisabeth Johnson. Το δεύτερο τεχνολογικό συνέδριο Digital Agenda Cyprus Summit διοργάνωσε ο όμιλος SPP MEDIA και η εφημερίδα «Η Καθημερινή» το διήμερο 15-16 Οκτωβρίου.

«Στόχος της νέας Κομισιόν αποτελεί η πλήρης προσβασιμότητα σε όλους τους τομείς της δημόσιας υγείας για το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών» δήλωσε στην αρχική της τοποθέτηση η κα Κυριακίδου, η οποία εν συνεχεία πρόσθεσε πως απαιτούνται παγκόσμιες δράσεις και μια ενιαία στρατηγική. Ακολούθως αναφέρθηκε στις διευρυμένες αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου της, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους τρόπους και τις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί την επόμενη πενταετία, όταν και θα βρίσκεται στο τιμόνι του ευαίσθητου τομέα της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έκανε παράλληλα ειδική αναφορά στην ανάγκη χάραξης κοινής στρατηγικής από όλα τα κράτη-μέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου. « Δεν είναι τι θα κάνω, αλλά τι θα κάνουμε» τόνισε με νόημα η κα. Κυριακίδου.

Ειδική αναφορά από την κα Κυριακίδου και για τους εμβολιασμούς, όπου τα fake news και η παραπληροφόρηση έχουν δημιουργήσει μια λανθασμένη εικόνα για τη σημαντικότητα τους. «Αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό της νέας Κομισιόν να αναδειχθεί η σημαντικότητα τους» σημείωσε η Επίτροπος Υγείας στην τοποθέτηση της.

Κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα αλλά και μια τεράστια πρόκληση, αποτελούν για την νέα Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας όλα τα στάδια που ξεκινούν από την παραγωγή και καταλήγουν στην κατανάλωση. Ένας ευαίσθητος τομέας όπου περιλαμβάνει και τα αντιμικροβιωτικά στα ζώα, καθώς ως μια αλυσίδα μεταφέρεται και στη διατροφή των ανθρώπων.

Υγεία και προσωπικά δεδομένα

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με τη ραγδαία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών επηρεάζουν αναπόφευκτα και τον ίδιο τον τομέα της υγείας, με την Στέλλα Κυριακίδου να τονίζει την επιτακτική ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση όλων των φορέων της υγείας. «Αλλάζει το σύστημα πρόσβασης στην υγεία, και χρειαζόμαστε ιατρικό προσωπικό προσαρμοσμένο στα νέα τεχνολογικά δεδομένα» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της.

Σε ότι αφορά τον ευαίσθητο τομέα των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, αυτά κατά την κα Κυριακίδου χωρίζονται σε δυο άξονες. Αφενός ως πρός την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τους προς όφελος των ασθενών, και αφετέρου ως προς τη προστασία τους σε μια εποχή όπου το συγκεκρίμενο ζήτημα ανάγεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Ως πρός αυτό σημείωσε πως υπάρχουν πολύ αυστηροί περιορισμοί ως προς την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, χωρίς παρόλα αυτά να παραμερίζεται ή να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών που είναι και το κορυφαίο μέλημα.

Το Digital Agenda Cyprus Summit έγινε πραγματικότητα χάρη στη μεγάλη στήριξη της Cyta. Ευχαριστούμε επίσης την Τράπεζα Κύπρου, την Deloitte και τη Logicom. Σε αυτό συμμετείχαν τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά/ ερευνητικά ιδρύματα της χώρας: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ινστιτούτο Γενετικής, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ και RISE.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X