ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σκέψεις και Εισηγήσεις από ΕΤΕΚ λόγω πυρκαγιάς

Η σχετική ανακοίνωση

ΚΥΠΕ

Μια πρώτη δέσμη επισημάνσεων και εισηγήσεων κατέθεσε το ΕΤΕΚ σε σχέση με ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά την φονική πυρκαγιά του Σαββατοκύριακου.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ εκφράζει τη θλίψη του για την καταστροφική πυρκαγιά και επισημαίνει ότι εμπειρογνώμονες και ειδικοί στο θέμα συμφωνούν ότι η πρόληψη, η αμεσότητα εντοπισμού και ταχείας παρέμβασης είναι καθοριστική στον περιορισμό της πυρκαγιάς και στη μείωση του κινδύνου ανεξέλεγκτης εξάπλωσής της.

Στο πλαίσιο αυτό δίνει στη δημοσιότητα μια πρώτη δέσμη των εισηγήσεων.

Πρόληψη

Το ΕΤΕΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί και να εξαντληθεί η δυνατότητα αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών (χρήση drones με κάμερες, επίγειων καμερών παρακολούθησης, αισθητήρων σε κρίσιμα σημεία κλπ.) που θα συμβάλουν στον άμεσο εντοπισμό, την έγκαιρη προειδοποίηση και στην εκκένωση περιοχών στην περίπτωση πυρκαγιάς (υπάρχουν σχετικά διεθνή ή και ευρωπαϊκά πρότυπα, ISO/EN, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν).

Προσθέτει ότι το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας, αλλά και της επέκτασης ζωνών σε περιοχές με έντονη βλάστηση θα πρέπει να προβληματίσει ξανά όλους. Υφιστάμενες μεμονωμένες κατοικίες οφείλουν να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις πυροπροστασίας, όπως λ.χ. τακτικός καθαρισμός του περιμετρικού χώρου της οικοδομής, ορισμός ζωνών πυροπροστασίας, ύπαρξη παρακείμενων δεξαμενών νερού, φύτευση βραδύκαυστων θάμνων-δέντρων. Η πάγια θέση του ΕΤΕΚ είναι πως η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας απέτυχε σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να τερματιστεί άμεσα, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.

Σημειώνει ότι επίλυση τυχόν νομικών ζητημάτων σε ότι αφορά τη δυστοκία παρέμβασης σε ιδιωτική γη σε σχέση με τον καθορισμό αντιπυρικών ζωνών. Επίσης, θα πρέπει να καθοριστεί το ποιος έχει την ευθύνη της τακτικής επιτήρησης των ζωνών, ώστε να διασφαλίζεται ότι τηρούνται οι σχεδιασμοί για τις αντιπυρικές ζώνες.

Αναφέρει ακόμη ότι καθολική απαγόρευση του καψαλίσματος και η αναζήτηση άλλων λύσεων με τη βοήθεια ειδικών στο θέμα ορθής διαχείρισης της γεωργικής γης αλλά και της γης περιμετρικά αυτής, ειδικά εκεί που γειτνιάζει με δάση.

Το ΕΤΕΚ σημειώνει πως οι νομοθεσίες που αφορούν ποινές θα πρέπει να εναρμονιστούν και να καθοριστούν αυστηρότατες και παραδειγματικές ποινές για εμπρησμούς ή άναμμα φωτιάς σε απαγορευμένες περιοχές.

Επίσης, αναφέρει πως η οργάνωση των κοινοτήτων είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Οι κοινότητες έχουν τον πρώτο λόγο σε θέματα πρόληψης (αντιπυρικές ζώνες, κατάσταση δασικών δρόμων, καθαρισμοί, φύτευση φυτών πυροπροστασίας, συντήρηση υποδομών κλπ.) και θα πρέπει να είναι οι πρώτοι φρουροί της υπαίθρου και των δασών. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η εφαρμογή του θεσμού των δασοπαρατηρητών. Νοείται πως η Πολιτεία θα πρέπει να ορίσει Συντονιστή που θα είναι υπεύθυνος για την ετοιμασία και παρακολούθηση Σχεδίου Δράσης με επιμέρους στόχους, χρονοδιαγράμματα κλπ.

Θεωρεί ότι πρέπει να επιδιωχθούν βέλτιστες λύσεις για μείωση της πιθανότητας πυρκαγιάς από καλώδια ή μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος και καλλιέργεια παιδείας (από τα σχολεία) στο θέμα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης που όλοι έχουμε προς το δάσος και την ύπαιθρο.

Άμεση ανταπόκριση

Όπως σημειώνει το ΕΤΕΚ ο βαθμός ετοιμότητας των Κοινοτήτων είναι καθοριστικός. Θα πρέπει όλες οι κοινότητες να έχουν εξοπλισμό και εκπαιδευμένη ομάδα άμεσης ανταπόκρισης. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός και συνεχιζόμενη εκπαίδευση ώστε οι ομάδες αυτές να δρουν στην γένεση της πυρκαγιάς και να έχουν την ικανότητα άμεσης παρέμβασης.

Προσθέτει ότι το θέμα της βέλτιστης αξιοποίησης των εθελοντών (υπάρχουν σχετικά διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, ISO/EN) δυστυχώς παραμένει προβληματικό, παρόλο που αυτή η ανάγκη εντοπίστηκε από το 2016. Επείγει να ολοκληρωθούν θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης εθελοντών, δημιουργίας μητρώου και πρωτοκόλλων και ταχείας ένταξης τους στην ευρύτερη προσπάθεια καταπολέμησης της πυρκαγιάς. Ειδικότερα οι Μηχανικοί οι οποίοι έχουν ένα σχετικό υπόβαθρο, εφόσον γίνει η απαραίτητη οργάνωση και σχεδιασμός, μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορες πτυχές στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς και θεμάτων της επόμενης ημέρας.

Γενικότερα θέματα, θέματα εξοπλισμού, συντονισμού

Δυστυχώς, αναφέρει, το θέμα συντονισμού και του ποιος έχει την ευθύνη της άμεσης αντίδρασης κ.λπ εξακολουθεί να είναι προβληματικό. Επίσης, ο υφιστάμενος εξοπλισμός του Κέντρου Συντονισμού χρήζει άμεσα αναβάθμισης.


Συμπληρώνει ότι θα πρέπει να μελετηθούν, να αξιολογηθούν και να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατό σε ότι αφορά τα θέματα εξοπλισμού (αγορά, ενοικίαση κλπ.) και συνεργασιών περιλαμβανομένου και των πτητικών μέσων. Σημαντικό είναι και το θέμα της συντήρησης του εξοπλισμού. Η προσέγγιση δεν θα πρέπει να είναι κοντόφθαλμα μόνο δημοσιονομική. Από την άλλη, εναλλακτικές προτάσεις πρέπει να αξιολογούνται στη λογική της κόστους – οφέλους και ανταποδοτικότητας. Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υφιστάμενων δυνατοτήτων σε ότι αφορά τις υποδομές να αξιολογηθεί και η δημιουργία σημείων αποθήκευσης - υδροδότησης σε κρίσιμα σημεία πέριξ και εντός δασικών περιοχών.

Αναδάσωση

Γίνεται εισήγηση για τη δημιουργία λογαριασμού (ταμείο) που θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και να αναζητηθούν πηγές επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης του. Πριν από αυτό, να συσταθεί και γνωστοποιηθεί εθνική επιτροπή αποτελούμενη από επιστήμονες και άτομα εγνωσμένου κύρους για τον καθορισμό πολιτικής και τη διαχείριση του ταμείου, υπό όρους ιδιωτικού δικαίου και μακριά από διαδικασίες δημοσίου, σε συνεννόηση με το Τμήμα Δασών και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Στο ίδιο πλαίσιο, να γίνει σχεδιασμός 5-ετίας για δράσεις και προδέσμευση ποσών από το κράτος για την περίοδο αυτή.

Πρέπει, αναφέρει, να γίνει υλοποίηση άμεσων ενεργειών για τη δημιουργία μικρών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών κατασκευών και έργων (πριν το φθινόπωρο) .

«Τέλος, και χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση η τιτάνια προσπάθεια των εμπλεκόμενων αρχών στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς, θα πρέπει στα πλαίσια συνεχιζόμενης βελτίωσης να αξιολογηθεί κατά πόσο οι σχεδιασμοί πρόληψης και οι μηχανισμοί άμεσης επέμβασης (εντοπισμός, πρώτη ενημέρωση, πρώτη παρέμβαση κλπ) ενεργοποιήθηκαν και λειτούργησαν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς ή είχαν κενά και εντοπίζονται περιθώρια βελτίωσης. Δηλαδή να υλοποιηθεί ένα λεπτομερές audit προ του γεγονότος της πυρκαγιάς και των πρώτων 90 λεπτών. Νοείται πως μία τέτοια αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα», προσθέτει.

Σημειώνεται πως το ΕΤΕΚ και οι μηχανικοί είναι στη διάθεση της Πολιτείας για την υλοποίηση όλων των πιο πάνω ή και οποιοσδήποτε άλλων μέτρων αποφασιστούν στα οποία, το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορεί να συνδράμει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X