ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας: Σήμερα μιλούν για υποστελέχωση

Η Κυρατζή ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας σχετικά με το θάνατο του 14χρονου

Η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας(ΥΚΕ), Μαρία Κυρατζή, ενημέρωσε σήμερα, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το περιστατικό με το θάνατο του 14χρονου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τραγικά συμβάντα με τους θανάτους ανηλίκων και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες έχουν συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία και έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς για τους χειρισμούς των αρμόδιων τμημάτων».

«Αναμφίβολα», είπε, «διερωτάται για το ρόλο και τις ευθύνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και την αδράνεια που έχουν επιδείξει» στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών «ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα».


Ο 14χρονος «προειδοποίησε», αλλά...


Ο κ. Φακοντής είπε ότι «ακούσαμε σήμερα ότι η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να γίνει ανεξάρτητη έρευνα από την Επίτροπο Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με το τελευταίο τραγικό περιστατικό. Αναμένουμε ότι θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για την διεκπεραίωση αυτής της έρευνας και ότι το πόρισμα θα υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση».

«Ως ΑΚΕΛ», πρόσθεσε, «έχουμε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των δομών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ώστε οι λειτουργοί του τμήματος να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες, να μπορούν να ενεργούν προληπτικά και να παρέχουν την αναγκαία στήριξη στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη».

«Αντί αυτού», συνέχισε, « διαπιστώνεται σοβαρή καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ανάλωση του χρόνου των λειτουργών των Υπηρεσιών σε διεκπεραιωτικού χαρακτήρα εργασία, κυρίως για σκοπούς του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».
Είπε, επίσης, ότι «το σχέδιο αναδιοργάνωσης που έχει δημοσιοποιηθεί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα διαχέεται από μια ξεκάθαρη φιλοσοφία περιορισμού του ρόλου των δημόσιων Υπηρεσιών Κοινωνικών Ευημερίας, σε ένα επιτελικό επίπεδο, μια ανάθεση του ρόλου των παρεμβάσεων και της εφαρμογής κοινωνικών προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Μαυρίδης, δήλωσε ότι «τα προβλήματα της κοινωνίας αυξάνονται και κάθε χρόνο είναι και περισσότερα». «Πιστεύουμε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του κράτους θα πρέπει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες».

Ο βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «τα τελευταία τραγικά γεγονότα έχουν αναδείξει μια πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί η σύγχρονη ζωή, η οικονομική κρίση και η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης και των άλλων φορέων να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα και τα προβλήματα που δημιουργούνται κυρίως στους νέους και ανήλικους».

«Πληροφορηθήκαμε ότι προωθείται εισήγηση για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως. Απαίτηση μας είναι να δεσμευτεί η Κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει τις εισηγήσεις του πορίσματος της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε, κάνοντας παράλληλα λόγο για «κατά συρροή άρνηση των κυβερνητικών υπηρεσιών να συμμορφωθούν με τις εισηγήσεις του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως».

Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει «να τεθεί ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα γιατί δεν πρέπει η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης να χρονίσει. Κατανοούμε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στο προσωπικό, χρειάζεται και εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας. Σε ένα σύνολο 170 λειτουργών χρειάζεται να προσληφθούν με τα παλιά δεδομένα άλλοι 32», είπε.

Η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα λειτουργούν 27 ιδρύματα παγκύπρια στα πλαίσια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Η κα. Κυρατζή είπε ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων δεκαπλασιάστηκε από το 2012 μέχρι το 2019, γεγονός που δημιουργεί «μια μεγάλη ανάγκη στο κράτος».

Αναφορικά με τα παιδιά που παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ να εγκαταλείπουν τις στέγες όπου φιλοξενούνται, η ίδια απέδωσε το γεγονός αυτό στη «συνθετότητα των σημερινών κοινωνικών προβλημάτων» και στις δυσκολίες αντιμετώπισής τους.

Είπε, επίσης, ότι προκειμένου οι Υπηρεσίες να ανταποκριθούν στοχευμένα στις ανάγκες κάθε παιδιού έχουν επιδιώξει συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και θέτουν σε εφαρμογή πιο εξειδικευμένα προγράμματα.

Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του μέλους της Επιτροπής Σκεύης Κουκουμάς, η κα. Κυρατζή είπε ότι δεν έχουν κλείσει προγράμματα, παρά μόνο κάποια κτίρια λόγω του ότι αντιμετώπιζαν κάποια κτιριολογικά προβλήματα. Η κα. Κουκουμά έκανε συγκεκριμένα λόγο για πρόθεση της Κυβέρνησης να κλείσει τη στέγη ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος στη Λάρνακα.

Απαντώντας, εξάλλου, σε κριτική που άσκησε η κα. Κουκουμά περί συστέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων με ηλικιωμένους και παιδιών που κοιμούνται στο πάτωμα λόγω πληρότητας χώρων φιλοξενίας παιδιών στη Λάρνακα, η κα. Κυρατζή παραδέχτηκε ότι σε "κάποιο στάδιο είχε δημιουργηθεί ένας συνωστισμός παιδιών σε κάποιους χώρους".

Η κα. Κυρατζή απέρριψε, επίσης, τη θέση που εξέφρασε η κα. Κουκουμά ότι η έγκριση των αναδόχων οικογενειών δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στη μη κυβερνητική οργάνωση Hope for Children, διευκρινίζοντας ότι αυτό που δόθηκε είναι η διαδικασία της μελέτης και όχι η έγκριση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, αναφέρθηκε ακόμη ότι εκκρεμεί μέχρι σήμερα η πλήρωση 64 μόνιμων κενών θέσεων για στελέχωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X